Tutku

Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden olan Dostoyevski'nin mühendis olduğunu hiç bilmiyordum bugüne kadar. Roman bitip bir kez daha hayatına bakayım dediğimde farkettim mühendislik okuyup, bir süre de istihkam müdürlüğünde çalıştığını...

Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler ve Budala daha önce okuduğum ama bir kez daha okumam gerektiğini düşündüğün kitaplarından bazıları... Hafta sonu ise yine tam bir insan portresi, iç dünyası olan bir kitabını okudum. Kumarbaz... 




Dostoyevski' nin 3 hafta gibi bir sürede bu romanı yazdığı, hatta stenograf tutup, ona söylediği ve o kızın bunları kağıda döktüğü şeklinde açıklamalar da okudum bunlarda magazin bölümü olsun yazımın..

Roman Almanya'nın küçük bir şehrinde lüks bir otelde başlıyor. Anlatıcımız Aleksi İvanoviç fakir bir öğretmendir. Bir generalin çocuklarına öğretmen olarak tutulmuştur. Generalin üvey kızı Polina' ya ise platonik olarak aşıktır. General ise bütün malını mülkünü Fransız Des Grieux 'a ipotek etmiş, tek varisi olduğu yaşlı teyzesinin ölmesini beklemektedir ve fena halde Matmazel Blanche' e aşıktır. Aleksi İnavoviç bu ortamda sadece İngiliz Bay Astley'den hoşlanmaktadır. Ama Astley'de Polina'ya aşıktır.

Bir gün ölüm haberi beklenen teyze gayet sağlıklı ve dinç bir şekilde kahramanlarımızın yanına gelince herkesin hayatı alt üst olur, çünkü teyze bütün mal varlığını kumara yatırmak üzere rulet masasının yolunu tutar...

Yediden yetmişe tüm insanların aç gözlülüğünü, hırsını, aşırı tutkularını, zaaflarını anlatan muhteşem bir eser. Polinaya olan aşkından esir olan İvaoviçin kumar batağına saplanması da, büyük teyzenin yaptıkları da okunmaya gerçekten değer.

Birde Fransızları hiç sevmeyen, küçümseyen, beğenmeyen kahramanımızın gayet akıcı bir Fransızcası olması ise büyük bi ironi....

İvanoviçe göre iki tür kumarbaz vardır
Birincisi şansının ne kadar açık olduğunu merak eden ve kazanacağı yada kaybedeceği parayı önemsemeyen zenginler
İkincisi  kazanma hırsıyla yanıp tutuşan meteliksizler

İvanoviç tabiki bu ikinci grupta yer almakta ve kumarda kazanma hırsı yüzünden esir düştüğü Polinayı bile unutabilecek hale gelmektedir.

Dostoyevski insanlardaki gözü dönmüş kazanma hırsının sonunun nelere varacağını bazı yerlerde kahkahalar attırarak, bazı yerlerde ağlatarak harikulade anlatmış.

Çevirisi de çok güzel olan bir eser, Koray Karasulu bence döktürmüş. Hiç yorulmadan okuyorsunuz, boğulmuyorsunuz. Konuşma dilinde kullanmayacağınız hiç bir kelimeyi süs olsun diye esere eklememiş.

Yazarın orijinal metinde Fransızca yazdığı herşey de Fransızca olarak bırakılmış, dipnotlarda açıklaması var.

Ben Kumarbaz sayesinde çok keyifli bir hafta sonu geçirdim
Klasikseverlere tavsiyemdir

Sevgiler

















31 Yorumlar

  1. Çocuktum Kumarbaz'ı Hayat mecmuası (o zaman her hafta alırdık çok güzeldi)orta sayfasında resimli roman gibi yayınlanırdı. Hatta başrolde yanlış aklımda kalmadıysa Ava Gardner vardı. Ta o zamandan çok beğendiğim bir hikayeydi. Sanırım kendisi de bir ara kumara merak sarmış ve o yüzden psikolojisini iyi biliyormuş. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir çok yorumda da kendini anlatmış demişler olabilir çok net betimlemeler var çünkü

      Sil
  2. Güzel hatırlatma;değerli bir tanıtım;teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için ben teşekkür ederim. Keyifle okudum

      Sil
  3. Dostoyevski 3 hafta gibi bir sürede bu roman yazıyormuş demek. Bazıları yazmak için doğuyorun tam karşılığı bu olsa gerek. Nitelikli paylaşımın için çok teşekkürler canım :))

    YanıtlaSil
  4. Dosto , candır :D klasikler , şahane :D sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. okudum ama hatırlamıyorum yaa. ama bu dostoyevski gerçekten de büyük bir kumarbazmış. kumar borcu artınca, yayıncılardan önceden para alıp roman yazarmış parayı da yine kumarda kaybedermiş. ama büyük yazar işteee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam kendini anlatmış o zaman.... Ya böyle şeyler üretebilen bir adam neden kumara esir olur ki

      Sil
  6. Böylece bir kitap hakkında daha fikir sahibi olmuş oldum :) Bu arada Dostoyevski'nin mühendis olduğunu ben de bilmiyordum. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet çok kullanımına kızsam da böyle faydaları da var

      Sil
  7. ah şu Dostoyevski yok mu? demek ki mühendis kumarbazlarda varmış..😀 klasik eserleri okumak ne güzel..emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumar bir nevi matematik mühendis iyi hesap yapabilir ondandır belki kendine güveni .. Tabi biz internette yazılanların yalancısıyız belkide hiç kumar oynamamıştır.

      Sil
    2. yok yok yaa, internetle ilgili değiiiil ya, dostonun hayatını anlatan kitaplar, çok eskiden yazılmış yanii, biri zweig'ın yazdığı kitap, bir diğeri andre gide'in kitabı, birkaç tane daha var dosto biyografisi. dostonun hayatı çok fena çok kötü. sürünüyo adamcağız, acaip yoksul ve çok hasta. kumar da napsın işte bir tutku ama adam bir deha işte. en iyi romanı suç ve ceza tabikide. ama ben yeraltından notları seviyom. biçok edebiyatçıya göre en büyük yazar o. ama bu deli psikolojisi yüzünden benim için tolstoydan sonra geliyor dosto. okurlar ikiye ayrılırmış. tolstoycular, dostoyevskiciler diyee. ben tolstoycuyum işte. onun da hayatı acaip, biyografileri var. bir de jane eyre ciler lerle anna kareninancılar var. ikisini de seviyom :) eyre ve kareninan birbirine zıt çünküü :) yaşasın edebiyaat :) yaşasın klasikler :)

      Sil
    3. Ben hepsini aynı anda desteklesem 🤣🤣 bir kaç hafta içinde Sivastapol ve Hacı Murat okuyacağım Tolstoy a selamını söylerim ayy herşey okumak istiyorum herşey

      Sil
  8. Bu kitap kitaplığımda duruyor. Bir türlü başlayamadım. Hatırlatmış oldunuz.

    YanıtlaSil
  9. Rus yazarları başka seviyorum sanki :)

    YanıtlaSil
  10. Ortaokulda okumuştum biz ne kültürlü bir nesildik ya:))

    YanıtlaSil
  11. öncelikle klasikleri okumak lazım ama ne yazık ki sosyal medyada daha çok görülen popüler kitapları okuyorum ben belki bu kitaplara daha rahat ulaşıyorum reklamı başlayınca marketlerde bile satılıyorlar.

    YanıtlaSil
  12. sirakuza belafonte, instagramda var benim listedee, blmozn, ozan

    https://www.instagram.com/blmozn/

    sinema delisi ve çok komiktiiir :)

    YanıtlaSil
  13. Bu kitabı ben de okumuştum ama aklımda hiçbir şey kalmamış. Böyle oluyor, elimden düşüremeden iştahla okuduğum kitapları bile gün geliyor okumamışa dönüyorum :(
    Arada bir özet okumak falan mı lazım acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben biraz da bu yüzden blog açtım arada bakma şandım var okuduklarıma😃

      Sil
  14. Bu kitap benimde listemde ama halen alamadım. Kısa zamanda inşallah. Tanıtım güzeldi.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkür ederim... Keyifle okudum

    YanıtlaSil
  16. Tekrar okuma ihtiyacı hissettim teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Bu kitab həm çox tez yazıldığı üçün bir az yarımçıq sayılır səhv etmirəmsə. Yazarın özü haqqında yazdığı kitablarındandır. (yalnış xatırlamıramsa) Ümumilikdə sevərək oxumuşdum.

    YanıtlaSil