Geçmiş ile bugün arasında kaçınılmaz bir bağ vardır...


Ocak ayında okuyup büyülendiğim Şans Müziği  (bence tıklayın ) nden sonra yine büyülendiğim bir Paul Auster romanı daha . Leviathan , yazarın baş yapıtlarından biriymiş. Ben ne yazık ki okumaya geç kalanlardanım. Daha önce okuyanlardansanız şanslısınız bence bu tada vardığınız için. Amerikan Edebiyatının dâhilerinden bence. Hızla okunup tüketilemeyecek eserler bırakıyor. Asla sığ konular yok, öyle bir evirip çeviriyor, roman kahramanlarını öyle bir rastlantılar ile birbirine bağlıyor ki; 'aaaaaa gerçekten mi' dedim kaç kez okurken.




Leviathan; bir dostluk hikayesi en başta. Romanın asıl kahramanı olan Benjamin Sachs bomba hazırlarken parçalanarak ölüyor, cesedi tanınmaz halde olmasına rağmen , üzerinden çıkan tek bir telefon numarasından FBI anlatıcımız Peter Aaron'a ulaşıyor. Peter ölenin kim olduğunu hemen anlıyor. Çünkü en yakın dostu  Ben ; kısa bir süre önce ona bomba yapımına başladığı anlatmış...

İşte bu 280 sayfalık roman; Ben ile Peter'ın tipi altında dondurucu soğuk bir gece tanışmalarından başlayarak , bombanın patladığı güne kadar anılarından oluşuyor. Kitabın arka kapağında her ne kadar polisiye öykü dese de bence değil. Ben gibi başarılı bir yazarın neden bu yolu seçtiğini anlamamızı sağlıyor ama asla polisiye kıvamında değil. Bir dostun arkasından yazarak onu anlama çabası daha çok.

Evlilikleri , boşanmaları, aşkları , başarıları, başarısızlıkları ile her ne yaşarlarsa yaşasınlar - ki gerçekten cinayete vardırabilecekleri nedenler olmasına rağmen -  birbirlerini kaybetmeyen bu iki dost ölüm ile ayrılıncaya dek o sıcaklığı hiç kaybetmiyorlar.

Leviathan 'ın en muhteşem yönlerinden biri de çevirisi. Bence neredeyse kusursuz . Bu kelime burada olmamış sanki, şimdi ne demek istedi gibi düşünceler içine hiç girmeden okudum kitabı.

Sanırım Paul Auster külliyatını tamamlayacağım . Çünkü kullandığı dili okurken hem şaşırıyorum, hem de kıvraklığına hayran oluyorum. Beni Rus Klasiklerine ara vermeye razı edecek tek yazar ..

Mutlaka ama mutlaka okuyun, arka kapağı dikkate almadan okuyun ama.. Siz anıları okumak için okuyun, bir insanın bunalımlarına tanık olmak için okuyun... Kaçma kovalamaca beklemeden okuyun.. Okuyun ve içinde kaybolun Leviathan' ın ..

Sevgiler,
Sevim

25 Yorumlar

  1. Bu yazarın tüm kitaplarını okumak niyetindeyim. İnşallah okuyabilirim canım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazılarının baskısı yok ne yazık ki.. Kütüphaneden alacağım

      Sil
  2. Auster'in kitaplarının çoğunu okudum ve en sevdiğim bu kitaptır. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. O kadar güzel anlatmışsın ki, elimdeki kitap biter bitmez buna başlayacağım sanırım.

    Kalemine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim... Umarım beğenirsin..

      Sil
  4. auster seviyorum bunu okumadım okuyum baliii :) bu yazarın "kış günlüğü" nü okusan yaaa. kendi yaşamı, günlüğü, çokzeeel :) bir dee filmleri var onlar da güzeeeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya çok sevdim bende hepsini okumaya karar verdim

      Sil
  5. Auster'e sonsuz saygılar. Sana ise yürekten teşekkürler Sevkoz :))

    YanıtlaSil
  6. Bu yorumunuzla, okumaktan başka çare bırakmadınız.

    YanıtlaSil
  7. Mutlaka okuyacağım. Bu kadar beğendiğinize göre listeye almamak olmaz. Yalnız beklentimi zirveye taşıdın haberin olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy korktum bir an.. Ama çok iyi ya gerçekten çok etkili

      Sil
  8. Paul Auster'in kitapları insanı içine çekiyorlar. Bunu okumamıştım, not edeyim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende haftaya Newyork Üçlemesine başlıyorum

      Sil
  9. Dostluğun gücü ve senin yorumun bizi kitabı okumaya çağırıyor. Bu yazarın hiç bir kitabını okumadım, bu eksikliğimi en kısa zamanda gidereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla geç kalmadan oku Mehmet çok seveceksin tarzını

      Sil
  10. Yazarın daha önce birkaç kitabını okumuştum, Leviathan da aklımdaydı ama polisiye denmesi beni durdurmuştu, yazınızı okuduktan sonra bayağı heveslendim, çok güzel anlatmışsınız, teşekkür ederim paylaşımınıza:)

    YanıtlaSil
  11. Tamda yeni 101 kitaplık okuma listesi yapmışken oldu mu buu ?Auster'in kitaplarını da okumadım dı şimdiye kadar.Eh napalım çaresiz ekleyeceğiz listeye :))

    YanıtlaSil
  12. Paul Auster'i severim ben. Amabu kitabını okumamıştım. Umarım kütüphanede vardır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün Newyork üçlemesine başlayacağım ben de

      Sil
  13. Okudum mu okumak mı istedim bilmiyorum , ama aklımda :D

    YanıtlaSil