Nasıl Bugünlere Geldim 

Okumadığımız eseri kallmaması gereken kalemlerden biri bence  Halide Edib... Daha önce blogumda ; Sinekli Bakkal  ve Vurun Kahpeye romanlarını yazmıştım  onlara da göz atabilirsiniz.

Bayram tatilinde Türkiye'nin en büyük kitap zincirlerinden birinde Kerim Usta'nın Oğlu kitabını kampanyada 7 TL fiyata görünce çok üzüldüm. Ülkemizin en büyük değerlerinden birinin kitabı tek baskı yapabilmiş ve muhtemelen fazla talep görmemesi sebebiyle indirime girmiş. Ne kadar büyük ayıp bizim için. Elinize alınca bırakamayacağınız kısacık, sıcacık bir roman aslında... Okurken asla sıkılmayacağınız, gülümseyeceğiniz ve ideallerine kavuşmanın tek yolunun gerçekten çok istemek ve çalışmak olacağını bir kez daha anlayabileceğiniz bir eser...




1958 yılında Milliyet gazetesinde tefrika olarak yayınlanan Kerim Usta'nın Oğlu , yazarın ölümünden yıllar sonra kitap haline getirilmiş. Romanda 45 yaşında ki; İstanbul'un en ünlü dahiliye doktoru olan  Kasım Derman Kurtuluş Savaşının başlangıcına denk gelen çocukluk yıllarından itibaren, babasını muhallebici Kerim Usta'yı kaybetmesi , İstanbul'a taşınmaları, sokaklarda işportacılık yapması, lise yılları ,tıp fakültesi ve Amerika 'da ki okul günlerini anlatıyor.

Halide Edib'in en çok bilinen yönü sanırım Sultanahmet meydanında yaptığı konuşma, dizilere bile konu oldu bu ateşli cumhuriyet savunucusu yazar. Bu romanında da Kurtuluş Savaşında şehit düşen muhallebici Kerim'in oğlu hem babasının vasiyetini yerine getiriyor hem de Amerika 'da eğitimi biter bitmez ülkesine geri dönüyor hastalara babasının ona verdiği isim gibi ' derman ' oluyor.

Sadece olayları değil, kendi iç dünyasını, kadın erkek ilişkilerine bakışını,  özellikle de kadınlara olan güvensizliğini anlatmış Kasım Derman . Kadınların erkekleri elde etmek için yaptığı oyunlardan, kendi aralarında ki dedikodulara hepsi o kadar gerçek ki... Kızamıyorsunuz doktora . Belki de bir kadın yazar yazdığı için bu kadar gerçek , bu kadar içten anlatmış kadınları doktorun gözünden...

Evlilik karşıtı, kadınların gözdesi olan doktorun romanın son satırında verdiği karara hayret ederek bitirdim bu minnacık romanı. 3-4 saat içinde okunabilecek , yorgunluğunuzu alabilecek bir eser.

Türk klasiklerinden bir roman okumak istiyorum diyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir eser Kerim Usta'nın Oğlu...
Okuyun bence
Sevgiler
Sevim





17 Yorumlar

  1. Halide Edip kitaplarını tamamlamayı düşünüyorum zaten. Unutmayayım bunu da ekleyeyim.

    YanıtlaSil
  2. Yine çok çok güzel anlatmışsın SevKoz. Seviyorum senin tarzını, tavrını. Hikayeyi okumuş kadar etki bırakıyorsun bende. Emeğine sağlık canım. İnşallah en kısa zamanda alıp okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok teşekkür ederim Böyle şeyler duyunca okumak da yazmak da daha keyifli hale geliyor

      Sil
  3. SevKoz,özellikle Klasiklere olan özel ilgimden dolayı yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bu alanda çok üretkensiniz. Kaleminizin ucu hiç tükenmesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. %90 oranında dünya ve Türk klasikleri okuyorum. Orası bir derya. Önce orada kulaç atalım da günümüz yazarlarına da sıra gelir elbet

      Sil
  4. Okunmalı böylesi güzel eserler... Bu güzel tanıtım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. Halide Edip'lerin çoğunu okudum ama bu kitaba hiç rastlamamışım. O kampanyadan bugün ben de birkaç kitap aldım, bulursam bunu da alayım hemen. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Sinekli bakkal ve vurun kahpeye kitaplarını okumuştum. Bu kitabını okumadım açıkçası, fakat tavsiyenizden sonra alıp okumak istiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarın okuyabildiğim kadar çok kitabını okumaya karar verdim. Zaten bu kitap dediğim gibi bir oturuşta okunacak kadar kısa

      Sil
  7. hiç bilmediğim bir kitap, gerçekten bazı kitaplar çok uygun fiyatlara bulunabiliyor, okuyup okutmak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk klasiklerini evet okuyalım okutalım kampanyası yapmaya karar verdim

      Sil
  8. duymadıydım ama yazrı seviyom okuyabilirims :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi pazar sabah başlıyorsun kahvaltıda öğle yemeğine bitiyor o kadar kısacık

      Sil
  9. Geçen günlerde ben de yazarın Son Eseri'ni yorumlamıştım. ilk iki paragrafın aynısını ben de yazdım :-) D&R'a gittim ama bu kitabı göremedim, görseydim mutlaka alırdım. Yazarın bütün kitaplarının okunması gerektiğine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Anlatım tarzınla kitabı bize önce hissettiriyor, sonra da merak ettiriyorsun. Şimdi de kararı merak ettim. Sayende listem uzamaya başladı. Bir an önce bu kitabı da edinmeli ve kurtuluş savaşının önemli yüzlerinden Halide Edip'i bir kez daha saygıyla anmalıyım.

    YanıtlaSil