Görev Kutsaldır


Mihail Bulgakov, aslında tıp doktoru öyküleri ve romanlarıyla çok tanınan, Rusya'da yaptığı eleştiriler sebebiyle hep dışlanan bir yazar. Kitaplarını sosyal medya da ve raflarda çok görmüş, bir türlü okuma fırsatı bulamamıştım. Ağırlıklı olarak klasik kitapları okuyan ve yorumlamaya çalışan biri olarak , geç tanıştığım bu yazarı en çok açık sözlülüğü için sevdim. 





Genç Bir Doktorun Anıları da adınından da anlayacağınız gibi, okulu bitirir bitirmez en yakın tren istasyonuna bile 40 verst uzaklıktaki bir köye atanan bir doktorun öyküsü.

Bu köye giderken boğulmuş bir fıtık ile karşılaşmaktan ölesiye korkan doktor öyle ağır vakalar ile karşılaşır ki, fıtık bunların yanında neredeyse hiç kalacaktır. 
Daha ilk hastası olan genç kıza ampütasyon yapmak zorunda kalır, başka bir kız çocuğunun boğazına demir çubuk yerleştirmek, dizanteri, ters doğum sırayla hepsi gelir. Günde yüzden fazla hastaya bakar. Neredeyse tıraş olmaya bile vakit bulamaz. Fakat bu süreçte, hep soğukkanlı, hep tecrübeli bir doktor gibi davranmaktadır. Bu yüzden de hastanede çalışan tüm personelin saygısını kazanır. 

Kitapta dokuz ayrı öykü var aslında, yada birbine bağlı dokuz anı. Tıbbı terimlerin fazlaca geçmesi nedeniyle zaman zaman zorlansam bile akıcı bir roman. Çevirisi gerçekten çok güzel ve kolay okunmasını sağlıyor. 

İşimizde başarısız olduğumuz, yapamıyorum ben bu işi dediğimiz, vazgeçmek üzere olduğumuz, vazgeçtiğimiz zamanlarda aklımıza gelmesi için okunması gerekli Genç Bir Doktorun Anıları. Çünkü henüz yirmilerinin başındaki bu doktor, tek başına dondurucu soğuklarda, tipi de , daha önce hiç karşılaşmadığı vakalarda da vazgeçmeyi düşünmeyip savaşması çok keyifliydi.

Özellikle mesleğine yeni başlayan herkesin okumasını tavsiye ederim.
İçinizdeki gücü görmeniz için
Sevgiler
Sevim

25 Yorumlar

  1. Doktorlu dizilere bayılan bünyem bu kitaba pek sıcak baktı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa o zaman tam sana göre ameliyat sahneleri var

      Sil
  2. ayyy çok güzel bir kitaba benziyor. Bu tarz köy hayatında görev yapan kişilerin hayatlarını okumayı çok severim. O sebepten çok ilgimi çekti. :) İyi okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde dondurcu soğuklarda hiç birşey bilmeden göreve gitmek

      Sil
  3. Ben de instagramda çok görüyordum fakat hiç araştırmamıştım. Yorumunuzu okuyunca ilgimi çekti ve listeme ekledim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o kadar çok gördüm ki okuyayım dedim. Umarım seversiniz

      Sil
  4. Modern Klasikler serisini tamamlamak istediğimden bu kitap da okunacaklar arasında doğal olarak. Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
  5. Usta ile Margarita benim listemde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay bende onu çok merak ediyorum. Okursan yorumunu bekliyorum

      Sil
  6. Bu kitap aslında işyeri çekmecesinde sürekli bulunmalı. Ne zaman sıkıntıya düşsen işyerinde, açıp okumalı,tazelenmelisin. Yorumun ilgimi çekti, alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir bakış açısı Mehmet, hastaneye sadece nezlesi olan hasta bekleyen 23 yaşındaki doktor ilk gününde hastayı kurtarmak için ampütasyon yapıyorsa hepimiz herşeyi yapabiliriz.

      Sil
  7. Usta ile Margarita okumak istiyorum bende.. Yazarın tarzı çok açık ve süssüz. Çok sevdim. Tabiki çeviri de çok önemli

    YanıtlaSil
  8. hımm bu yazarın bu kitabını okumadım ama diğer kitabı köpek kalbi öylesine değişik kiiii, usta margarita daaa :) iyi bayramlaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da iyi bayramlar.... Usta ile Margarita okucam kesin

      Sil
  9. Bu kitabı sevdiysen Ercan Kesal'ın Peri Gazozu'nu öneririm. Konu olarak çok benzer iki kitap ama Peri Gazozu daha bizden olduğu için ben ondan daha çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bir kaç blog da gördüm aklımda alacağım onu da çok teşekkürler öneri için

      Sil
  10. Bu kitabı daha önce hiç görmemiştim. Mesleğime başlayalı 17 yıl oldu. Bana da önerirmisiniz 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vazgeçmeyi düşündüğünüz, yapamıyrum diye korktuğunuz anlar varsa elbette önerebilirim :)

      Sil
  11. Rus yazarlarına oldum olası ilgi duymuşumdur. Bu kitapta çok güzele benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende Rus Edebiyatını her zaman daha çok seviyorum.. Beğeneceğinizi umarım .

      Sil
  12. Bulgakov geç tanıştığım ama çok sevdiğim bir yazar oldu.Usta ve Margarita'yı okurken öyle beğenmiştim ki kafayı yşiektim resmen :))) Bu kitap bende de var ama daha okumadım bu yorumdan sonra öne alırım artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usta ve Margarita yı almamam okumama şansın kalmadı artık

      Sil
  13. Doktorlu kitaplar ilgi alanımda. Bunu da ekleyeyim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi tıbbi terimler var eğer ilgini çekiyorsa kesin seversin

      Sil