Cesaret zamanında kullanılmazsa intihar silahına dönüşür...






Sorunumuz bu galiba bizim, biz nereliyiz? Doğduğumuz yer mi memleketimiz yoksa doyduğumuz yer mi? Bugün 20 milyonu bulan İstanbul nüfusunun ne kadarı İstanbullu hissediyor kendini ?
Buket Uzuner en çok bu soruya cevap aramış İstanbullular romanında..

Oldukça uzun bir roman, ben iç hesaplaşma tarzını sevdiğim için çok keyif alarak okudum.  Kumral Ada Mavi Tuna deyince akan sular durur bizim neslimizde o yüzden farklıdır Buket Uzuner 90 lar da genç olanlarda....

Yıl 2005 Yer Yeşilköy Atatürk Hava Limanı...
Amerika'dan gelen uçakta 13 yıl sonra aşk uğruna İstanbul'a dönen öğretim üyesi BELGİN GÜMÜŞ heycanla, korkuyla tekerlerin yere dokunmasını beklemektedir.

Havaalanının barında ise Belgin' i aynı heyecan, aynı korkularla Anadolulu heykeltraş AYHAN POZANER sigara üzerine sigara yakarak beklemektedir.

Belgin' in uçaktaki koltuk arkadaşı emekli tarih öğretmeni ULVİYE YENİÇAĞ ise tatil dönüşünün yorgunluğu ile huzurla mışıl mışıl uyumaktadır.

Ayhan'ın barda dertleştiği Trabzon' lu gay barmen BATURCAN İLYAS ise bütün müşterilere yetişme telaşında ama Ayhan'ın sohbetinden çok keyif alarak çalışmaktadır.

HASRET SEFERTAŞ ,ise o sırada tuvaleti temizlemekte, kızlarını okutacağına dair yeminler etmektedir,

TİJEN DERYA ise aşırı makyajı ile tuvalete girdiğinde onun, patronun sevgilisi olduğunu anlayan Hasret ile aralarında çok kötü bir elektrik  oluşmuş ikisi de birbirini hiç sevmemiştir.

MEHMET EMİN ENTEK ise Tijen' in patronu ve ünlü bir iş adamıdır. .Moskova'dan iş gezisinden dönmektedir.  Zengindir çevresinde genç kadınlar olmasıdan hoşlanmaktadır. Ama onun da bir kalp yarası vardır.

O sıralarda Atina uçağını bekleyen Belgin'in hocası YANNİS SEFERİS iki kültür arasında sıkışmış olmanın gerginliğini yaşamaktadır. Ama yanındaki hoş bayan İSTANBULLU SUSAN ile sohbetten de geri kalmamaktadır.

Belgin migren krizi tuttuğu için bir banka oturmuşken lise arkadaşı AYDA ile karşılaşmış, içini heyecan kaplamıştır.


ALEYNA GÜLSEFER ise duty free mağaza müdürü JAK SARFATİ' nin çok yakışıklı olduğunu düşünmektedir.

Barcelona uçağından inen EROL ARGUNSOY ise kayıp kimlik sorununu ÜZEYİR SEFERİHİSAR işe çözmeye çalışmaktadır.

Bu kadar insan havalimanında çeşitli nedenler ile bulunmaktadır.Ama yapılan bir anons tüm dengeleri alt üst edecektir.

Kişilerin iç konuşmaları, kimlik sorunları, aşkın getirdiği mutluluk kadar korkuları da çok güzel anlatılmış...

Aşk romanı bir yandan, bir yandan kimlik romanı.. Belgin ve Ayhan'ın çocukluk acılarından 40 lı yaşlarına kadar yaşadıkları da işlenmiş. Kişiler bir yerlerde birbirine bir şekilde temas ediyor, bu da okumayı daha zevkli hale getirmiş.

Yorumlarda bir çok kişi uzun demiş, sert eleştiriler getirmiş, ben çok katılmıyorum bunlara... Evet uzun bir roman ama hangimiz sabaha kadar uykusuz kalıp kendimizle konuşmadık ki... İnsanın kendisi ile dertleşmesi hep uzun olmaz mı?

Buket Uzuner 'de İstanbullular da bu iç hesaplaşmaları çok içten, çok güzel bir dille anlatmış bence., Ben çok sevdim belki Belgin ile aynı yaşta olduğumdan belki onda bir parça kendimi bulduğumdan...

Ben okuyunuz derim
Sevgiler
Sevim

Podcast yayınını dinlemek istetenler icin

1 Yorumlar