Bizim bizden daha büyük düşmanımız yoktur...


Türk Edebiyatının kilometre taşlarından biri Fatih Harbiye ... 1930larda yazılmış ve bence psikolojik tahliller açısından muhteşem  bir roman...Kısacık , hemen bitiveriyor, sanki daha sürseydi hissi uyandırıyor insanda...


Annesi ölmüş babası ve evin emektarı Gülter ile birlikte yaşayan Neriman, konservatuvar öğrencisidir. Mahalleden komşuları Şinasi ile nişanlıdır. Ama okuldan arkadaşı Macit , Neriman'ın aklını karıştırır. Çünkü Neriman; alaturkalığı, şarklılığı temsil eden Fatih semtinden hatta tam bir doğuluyu temsil eden evindeki miskin kediden, doğulu çalgısı ud dan bıkmıştır. Gözü balolarda, alafranga hayatta, şıklığın temsilcisi Harbiye semtinde, gitar çalmakta ve ona göre batıyı temsil eden köpeklerdedir. İşte bu nedenle Şinasi'den kaçmak istemektedir. 

İşte Fatih Harbiye o yıllarda da aynı çelişkilere düşmüş bir genç kızın bence hazin hikayesi. Mutluluğun sadece parada, yada batıda olduğunu sanan , ışıltılı, cıvıl cıvıl Beyoğlu'na kanan Neriman'ın bunalımları ve Şinasi'nin Neriman'ı tüm bunlardan kurtarmak istemesi ama ne yapacağını bilememesin hikayesi.

Ana karakter her şeyden etkilenmeye açık Neriman, Şinasi'den de etkilenmiş, nişanlanmış, Macit'ten de etkileniyor evden kaçmak istiyor. Romanda Macit , pek gözükmüyor aslında ama Neriman' ı çok etkilemesi nedeniyle önemli bir karakter. Batı meraklısı, zengin ve çevresindeki herkesi kendinden aşağı gören bir 'Züppe'

Romanın belirleyicisi ise dayı kızlarının anlattığı Rum müzisyen öyküsü...
80 yıl önce yazılmış, aslında bir dönem romanı olarak kalması gereken bir roman ülkemizde hala o kadar geçerli ki... Yıllarca haberlerde ünlü olmak için taşradan İstanbul'a kaçan kızları, yada İstanbul'un kenar mahallerinde popçu, futbolcu yada -artist- olma hayaliyle hayat düzenini bozanları okumadık mı? Son zamanlarda bu haberler azalsa da ne yazık ki sosyal medyada ünlülerin hep mutlu, hep şık, hep güzel olmaları pek çok gencin aklımı karıştırmıyor mu?

Romanda yazıldığı zamanın dili kullanıldığı için biraz zor okunuyor. Sayfa altında kelimeler açıklansa da bu biraz hızı düşürüyor. Ama kelime hazinemize yeni şeyler katmak çok keyifli..

Okuyun bence
Sevgiler,
Sevgiler

2 Yorumlar

  1. Gençken okumuştum klasiklerden gerçekten de ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genc Turk yazar az okuyorum klasikleri seviyorum ama

      Sil