Anadolu'ya Gelen Heykelcik- Elia ile Yolculuk

Edebiyatçılığına hayran olduğum ve her yazdığını okumaya çalıştığım biri Zülfü Livaneli. Geçtiğimiz ay bugünlerde Yaşar Kemal ile olan anılarını okumuştum.  Son kitabı Elia ile yolculukta,  dünyaca ünlü yönetmen hatta bir çok kişiye göre Hollywood'u Hollywood yapan isim Elia Kazan ile olan anılarını kendi anıları ile harmanlamış...

Dürüst olmam gerekerise Elia Kazan'ın İstanbul doğumlu bir Rum olduğunu aile köklerinin Kayseri'ye dayandığını bu kitapla öğrendim. Ve utandım. Academy Heykelciği tam 3 kez 1947-1954 ve 1999 yıllarında Anadolu'ya gelmiş aslında.




1909 da İstanbul'da Kadıköy'de doğan Elia Kazan 4 yaşında ailesi ile birlikte Amerika'ya göçmüş. İyi ki de göçmüş, Anthony Quinn, Marlon Brando gibi isimleri sinemaya kazandırmış. Arthur Miller'ın bir çok oyununu yönetmiş, hatta Kazan'ın  eski sevgilisi Marilyn Monroe , Miller ile evlenmiş olmasına rağmen bu iki büyük usta birbiri hakkında kötü şeyler söylememiş.

Kendisini Amerikalı sayan bir Anadolulu, Rum sayan bir Türk, Türk sayan bir Rum, New yorklu sayan bir göçmen, tarihten anlamadığını, entelektüel olmadığını söyleyen bir yazar bir yönetmen Elia Kazan.

1940 ların başında Amerikan hükümetinin komünist kişileri saptama ve ayıklama konusunda kurulan komisyona (HUAC) arkadaşlarının ismini verdiği için sinema tarihinde sevilmeyen kişiler arasında yer almış. Hatta 1999 yılında aldığı yaşam boyu onur Oscar ödülünde bir çok sanatçı kendisini alkışlamamıştır.

Hayatını sadece dondurma yiyerek geçirebilecek olan Kazan'ın hayatında kadınlar hep çok büyük bir yer tutmuş. Bu kadınların hepsi sarışın, genç Amerikalı kadınlar. Hayatına Türk, Yunan, Doğulu, esmer bir kadın hiç girmemiş. 

Zülfü Livaneli ile dostlukları 15 yıl sürmüş, aralarında 42 yaş fark olmasına rağmen yakın da dost olmuşlar. Bu dostluk içinde konuştukları, dertleşmeleri ve Elia' nın bir gün annesine ulaşmak için kendi köyüne yaptığı yolculuk ve sonunda yaşadığı hüsran bu kitabın en derin kısımları. Bu yolculuk boyunca Zülfü Livaneli'de askeri cezaevinde yaşadıklarını anlatıyor Kazan'a 

Çok severek okudum ben, entelektüelizm içeren, çok şey öğreten, çok notlar aldırtan bir kitap. Tadı damağanızda kalan anılar var bu kitapta, sorgulamalar yaptıran olaylar var...

Mutlaka ama okuyun Elia ile Yolculuk 'u 

Üzüntü çürütür insanı, kızmak iyi gelir ferahlarsın.

İnsan iyi film de yapar kötü film de, iyi roman da yazar kötü roman da. Önemli olan arkadaşına laf söyletmemektir.


4 Yorumlar

  1. Ben de yeni bitirdim. Çok sevdim. Bilmediğim pek çok şey öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazı romanlar ansiklopedi gibi değil mi çok etkileuici

      Sil
  2. İlerleyen günlerde okuma ihtimalim var. Okunacak kitap listesi baya bir kabarık :)

    YanıtlaSil