Bir Dostun Ardından -Gözüyle Kartal Avlayan Yazar 

YAŞAR KEMAL 


Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim demiş atalarımız...  Ne güzel sözdür ne de doğrudur. İki insanın gerçekten arkadaş olabilmesi için paralel dünya görüşüne sahip olması, ortak zevkleri olması gerekir elbette...

 Hayatı edebiyat olan büyük ustanın Yaşar Kemal'in en  yakın dostunun edebiyat aşığı Zülfü Livaneli olması çok doğal. Livaneli' de  kırk dört  yıllık can dostu, ağabeyi, ustasını anlatmış ölümünün 1. yıl dönümünde Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal kitabında




Kırk dört koca yıl Yaşar Kemal ile geçen, acı tatlı, ağlamalı gülmeli,  gezmeli, mahkeme salonlu, cezaevi koğuşlu, bol türkülü, her anı edebiyat dolu kırk dört yıl..

Zülfü Livaneli'nin kaçak olarak yaşadığı Stockholm'de onu hiç yalnız bırakmamış Yaşar Kemal, birlikte Paris sokaklarında türküler söylemişler, Gorbaçov ile toplantılara katılmışlar.

Yaşar Kemal'in yurt içi ve yurt dışında aldığı her ödül töreninde Livaneli 'de yanındaymış, üstelik sanat camiasında bu kadar kıskançlık varken...

Kitabın bazı yerlerinde kahkahalar attım, özellikle Yaşar Kemal'in bir süre sakince çalışmak için Abant'ta otel ile yaptığı telefon görüşmesini anlattığı kısımda...

Mustafa Kemal hayranlığı ile ilgili kısımlar ise içimi titretti...Bir de Nazım'ın mezarını ziyaretleri var ki gerçekten orada olup bu sahneyi yaşamak istedim.

Roman boyunca hem Yaşar Kemal'in okuduğu, hayran olduğu feyz aldığı yazarları hem de edebiyata roman yazmaya bakış açısını öğreniyoruz.

Ayrıca Yaşar Kemal'in siyasi duruşu, insan ilişkileri, küçük büyük, zengin fakir demeden herkese ne kadar çok değer verdiğini de bu kitapta okuyoruz.

Anadolu'ya Çukurova'ya, halk kültürüne verdiği değer, doğayı koruma mücadelesi ve Batı'ya öykünmekten vazgeçmezsek sanatımızın ilerleyemeyeceği gerçeğine olan inancı çok detaylı anlatılmış.

Thilda' ya olan aşkı, ve Thilda'nın son anlarında Yaşar Kemal'in hissettikleri ve vefatından sonra büyük ustanın geçirdiği sarsıntıyı çok içten anlatmış Livaneli

Zülfü Livaneli' nin daha önce yazdığı gazete yazıları, anılarının harmanıyla oluşmuş bir biyografi kitabı.  Şimdiye kadar okuduğum en iyi biyografi kitaplarından biri olmuş. Çok beğenerek, severek okudum. Hayranı olduğum yazarın hayatına göz atabilmek müthiş bir duyguydu.


Tüm kitapta beni rahatsız eden iki nokta oldu. Birincisi Zülfü Livaneli'nin çok sık kullandığı mikrokosmos kelimesi... Başka bir kelime ile anlatabilir miydi diye düşündüm okurken. 

İkincisi de Sadık Kemal adını neden kullanmayıp, Yaşar Kemal adını tercih etmiş kısmından hiç bahsetmemesi. Keşke bu eski dost bundan da bahsetseydi diye düşündüm.

Ben çok keyif alarak okudum. Tüm Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli hayranlarına da tavsiye ederim

Sevgiler
Sevim



10 Yorumlar

  1. aklımda olsun keyifli demek kiii :)

    YanıtlaSil
  2. Ben geçen ay okudum. Çok sevdim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal e aşık biri olarak ben de büyülendim nasıl bir hayat yaşamış diye

      Sil
  3. Bayağı kapsamlı bir yazı olmuş, fikir sahibi oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevdiğim bir kitaptı. Tavsiye ederim

      Sil
  4. Kırk dört yıllık dostluğun kitaba dökülen satırlarını okumak isterim. Okuma listeme not aldım. Teşekkür ederim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Çok etkileyici bir kitap olduğuna eminim, çok güzel anlatmışsınız siz de Sevim Hanım, elinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler, çok çok sevmiştim ben

      Sil