Televizyon halkın afyonudur...





Hava çok sıcak olup, klasik okumak zorlaşınca polisiye gibi kolay okunan bir kitap seçeyim diye düşündüm kendi kendime. Biraz sabun köpüğü denebilecek, edebi yönü kuvvetli olmasa da keyifli bir okuma olacak kitap ararken denk geldim Şah Mat'a ...

Yazar Mario Mazzanti'nin ilk kitabi bir İtalyan polisiyesi. Polis şefi Sensi ,çok kötü durumda bir  kadının cesedi bulmuştur. Katile bir an önce ulaşmak için profil uzmanı Dr. Claps'tan yardım ister. Bu ara katil de televizyon programcısı Greta'ya ulaşır ve 3 hamlelik bir satranç oyununun içinde olduklarını söyler. Yeni bir cinayetin habercisidir bu hepsini korku kaplar şehirde bu duyulursa korku hakim olacaktır. Ve beklenen olur kısa zamanda genç bir kadın neredeyse aynı şekilde öldürülür.

Zaman zaman tehlikeli, sürükleyici bir macera , sonu bence tahmin edilemesin diye biraz zorlama da olsa böylesi günlerde keyifle okuyabileceğinizi söyleyebilirim. 

Bir de çok önemli bir bilgi öğrenmiş oldum bu polisiye sayesinde. Roman boyunca polis şefine de , tv programcısına da 'doktor' diye hitap ediliyor.  Çevirmen bunu bir dipnot ile açıklamış. İtalya'da fakülte fark etmeksizin tüm üniversite mezunlarına 'doktor' denirmiş. Bana ilginç gelen bu açıklamayı İtalyanca'nın en sevdiğim çevirmenlerinden birine danıştım. Kendisi bunun  doğruluğunu ve 'dotto' okumuş kişiden geldiğini söyledi. Hatta İtalyanların hitaplarında birbirlerine mesleklerini ekleyerek yaptığını belirtti. İngegnere, Architetto gibi... Yani İtalya'da yaşasam ben bir 'Dottoressa' yım ...

Sevgiler
Sevim

12 Yorumlar

  1. Kitabın kapağı hep ilgimi çekerdi ama alıp okumadım hiç. Polisiye severim, konu da ilginç görünüyor. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay okunan yaz tatili kitabi bence
      Boyle günlerde okunabilir

      Sil
  2. Selamlar, Şah Mat kitabında televizyonun halk üzerindeki etkileriyle de ilgili saptamalar var sanıyorum. Başlıktan öyle anladım. Televizyon zaman katili bence. Benim evimde tv yok. Şu sıralar annemde kalıyorum. Onların televizyonunu da paketine kaldırdım :))
    Doktor olaraktan ragioniera donna oluyormuşum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de asiri izleyen biri degilim ama hic olmamasi da sanirim bana zor gelirdi

      Sil
    2. Ferzan Özpetek'in Napoli Veleta isimli filminde bir sahne beni gülümsetti. Bir polis memuru çocuğuna birini tanıştırıyordu. Tanıştırdığı kadın doktordu ve onu takdim ederken 'o gerçekten de bir doktor' açıklamasını yaptı :)) Bunu sizinle paylaşmak istedim.

      Sil
  3. bizim kızlar okudu ama henüz ben okumadım. televizyon cidden afyon etkisi olan bir şey. ne kadar az o kadar iyi
    teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her acidan kitleleri yönlendirme gucune sahip ve bence bu cok tehlikeli

      Sil
  4. Ya sonuna kadar guzel bir maceraydi ama bence sonu illa farkli olsun diye dedektiflik sınırı zorlanmis sanki ;)

    YanıtlaSil
  5. Seneeeeel önce okumuştum bende hayran kalmamıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani kötü degil de orjinal olsun diye bu kadar zorlamak fazla..

      Sil
  6. bunu okudum, bulduğum bütün mazzanti leri okurum :) blogda görünmüyon iyisin de miii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi tane daha var sanki bende belki tatilde okurum

      Sil