Eksilmeyen Dostlar - Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil 


Son zamanlarda biyografi tarzı kitaplar okuyup sizlerle paylaşıyorum. Bu defa seçtiğim kitaba , eğer kitap dersem haksızlık etmiş olacağım sanırım. Bir ansiklopedi Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil...  Haldun Taner'in bence harikulade eseri. Bir oturuşuta okumaya kıyamayacağınız, notlar alacağız ismini duymadığınız kişileri Google'dan mutlaka araştıracağınız bir eser... 




İlk olarak 1979 yayınlanmış, 48 kişi 3 de mekanı anlatıyor ve girişinde de yazdığı gibi ortak özellikleri 'artık yaşamıyor oluşları' Öleni 'hayırla yad etme' geleneği ile onları yargılamadan, o gün yaşadıkları koşullar altında değerlendirerek kısa kısa anlatmış.

Benim içlerinde isimi ilk defa duyduğum kişiler de vardı, hayatlarını genel olarak bildiğim halde burada okuduğum daha kişiler özellikleri ve özel bilgiler ile bir kez daha  hayran olduklarım da.  Bugün bu yazıda  tüm kişileri anlatmayacağım içlerinden seçtiğim bazılarını anlatacağım sizlere . Kültürümüzün bu efsane kişilerini siz de daha yakından tanıyın diye

Asaf Halet Çelebi : Tam bir Beylerbeyi efendisi olan kibar güngörmüş şair. Yakasına çiçek takıp , kökünü mendil cebine yerleştirdiği küçük bir şişenin suyu ile beslermiş. Her dört yılda bir mebusluk seçimlerine bağımsız aday olup, meydanlarda nutuklar atarmış...

Aliye Berger : Cevat Şakir ve Fahrünisa Zeid'in güzel kız kardeşleri, seramik sanatçımız Füreya Koral'ın teyzesi olan gravür sanatçımız. Müzisyen olan Alman eşi, evliliklerinin altıncı ayında ölünde büyük bir yıkım yaşamış ama doymak bilmeyen öğrenme merakı onu hep canlı ve diri tutmuştur. Dış görünüşü, giyimi ve telaffuzuyla hep bambaşka biridir o 

Ahmet Kutsi Tecer : Orada Bir Köy Var Uzakta şiirinin büyük şairinin en önemli özelliği, Aşık Veysel'i keşefeden kişi olmasıdır. Ilımlı kişiliği sayesinde çok sevilmiştir. 

Haşim İşcan: İstanbul'un doğrudan seçilen ilk belediye başkanı. Bursa'da da oldukça büyük ve işlek bir caddeye ismi verilmiş. Estetik ve güzelliğe merakı nedeniyle, şehrin çehresini güzelleştirmek için elinden geleni yapmıştır.

Celal Sılay: Dünyaya küskün ama hep güleryüzlü bir şair. Uğruna borç para bulup Paris'e gittiği sevgilisini bir Fransız'ın kolunda üstelik hamile görünce bir gece de saçları dökülmüştür. Bir otel odasında tek başına ölmüş olması onun hep hüzünle hatırlanmasına sebep olmuştur 

Orhan Kemal: Sabahları 4 te kalkıp, 9 a kadar sürekli yazan oradan da kahvelere giden muhteşem yazar. Yazmak için insanarı gözlemeye inanan bu yüzdende hep insanların içinde olan ve şen kahkahalarıyla Çiçek Pasajını Çınlatan sima.

Çiçek Pasajı: Dünyanın en civcivli meyhanesi. Sabahın köründen gecenin yarısına kadar hep açık, seyyar kokoreççisi, midyecisi , cevizci bademcisiyle hep dolu, hep hareketli Buraya girer girmez günlük dertlerden, tasalardan uzaklaşıyordunuz Ta ki 1978 Nisan'ında yıkılana kadar .

Ahmet Selahattin: Hukuk profesörü. Lozan Antlaşmasının öncülerinden. Paraya önem vermeyen . çok insancıl biri, Türk İstiklal davasının hukuki savunusunu yapan kişidir. 42 yaşında öldüğünde cebinde sadece yetmiş beş kuruş çıkar. Ve hepsinen önemlisi Haldun Taner'in babasıdır.

Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil böyle bir eser işte daha kimler var derseniz Sakallı Celal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdi İpekçi, Halide Edip Adıvar , Cemal Sahir, Muhsin Ertuğrul.... devam ediyor

Bence mutlaka kütüphanenizde bulunması gereken bir eser. Farklı kişileri de yazarsan okuruz derseniz bir süre sonra yine yazarım sizlere ama bence mutlaka okuyun mutlaka

Sevgiler,
Sevim 

*Yunus Emre

28 Yorumlar

  1. Çok güzel bir eseri yine çok güzel anlatmşsın SevKoz'cuğum. Ne cevherler çıkmış içimizden. Geride kalıcı bir eser bırakılmışsa gerçekten de ölürse ten ölüyor. Emeğine yüreğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Yıldız herşeyden önemlisi biz onların kıymetini bilemiyoruz. Bazılarının adını bile.. Ne acı

      Sil
  2. "yunus öldü diye sela verirler / ölen hayvan imiş, aşıklar ölmez" onların hepsi birer aşıktı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa devamı mı . Bilmiyordum

      Sil
    2. Bu mısrada yunus'un ancak bu şiirin devamı değil. Aklıma gelince paylaştım. Kitaplara Kaçarsanız orada çay var.

      Sil
  3. Türk edebiyatı çok zengin;Haldun Taner de hikaye ve tiyatro sanatına katkılarıyla bu zenginliğe katkı verenlerden sadece birisi;ne zaman Kadıköy'e insem;orada Haldun Taner'in ismini taşıyan bir tiyatro;bir medeniyet lokomotifi gibi gelir bana;bir de çay yudumlamak;sanat kokan o yerde:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük usta ve çevresinde de onu zenginleştiren pek çok kişi varmış..

      Sil
  4. Bu arada;notlarım arasına yeni alıp,henüz gitmediğim Haldun Taner Müzesi açılmıştır;onun da müjdesini vereyim. Haldun Taner Müze Eve;gidenler,onu sevenler farklı şeylerin kokusunu duyacak,muhtemelen ruhsal,edebi ve sosyolojik bir yemek yiyeceklerdir;en kısa zamanda gitme hakkımı saklı tutuyorum:))

    YanıtlaSil
  5. Bir çok şeyde olduğu gibi,değerli insanlarımızı da ne çabuk unutarak yokluğa mahkum ediyoruz.Biyografik kitapları severim.Muhakkak edineceğim bir kitabı tanıttığınız için teşekkür ediyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Annemde olur böyle kitaplar , sorayım bakayım var mıymış :)

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar güzel bilgiler vermişsiniz. Özellikle Ahmet Kutsi Tecer'in inceliğinden etkilendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok çok kişi var belki daha sonra bir yazı daha yazarım

      Sil
    2. Bence yazmalısın. Çok güzel olur

      Sil
  8. Bu eseri muhakkak edinmeliyim. Senin yazdıklarını okurken bile etkilendim ve meraklandım. Ben de bazılarını tanıyor, bazılarının ismini senin yazınla görmüş oldum. Peki şu anki Çiçek Pasajı, yıkılanın yerine mi yapılmış, yoksa aslı farklı bir lokasyonda mı idi? Emeğine sağlık, çok iyi anlatmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google da çiçek pasajı tarihini okudum restorasyon diyor demek yer değişmedi

      Sil
  9. Bazı isimleri ilk kez duyuyorum. Şu kısacık bahis bile kitaba karşı son derece bir heyecan ve okumaya dair heves hissettirdi. Yakadaki çiçeğin sulanması bence bu yazının en naif tarafı :)) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar zarif insanlar varmış değil mi ne güzellermiş

      Sil
  10. aliye bergeri sanatından duyduydum. tanerin babası bilmiyodum. sakallı celali dergilerde okudum ne ilginç biriymiş o. bu kitap okunur ivit :)

    YanıtlaSil
  11. Kitaplığın en güzel köşesini hakkediyor

    YanıtlaSil
  12. mutlaka okuyalım o halde, çok merak ettim bu değerli eseri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında televizyoncular bu kitabı belgesel gibi yapabilir. Fotoğraflarla anılarla süsleyerek.. çok değerli kişiler var ve bize zorla onların hayatı yerine magazin figürlerinin hayatı öğretiliyor televiyonlarda

      Sil
  13. Listeye aldım canım. Okuyalım bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya bu kitabı alıp her gün bir kişiyi okuyacaksın mesela... Diğer kitaplarının arasında.. Ben notlar alarak okudum hep, O yüzden bir süre sonra başka başka kişilerden de seçmeler yapacağım belki, kitabı alamayan okuyamayanlar için bu kadar özel kişileri en azından tanıyalım diye..

      Sil
  14. Yazarı Haldun Taner olunca ben kitabı tiyatro türünde yazılmış sandım. Bu tarz bir kitabı hayatta kaçırmam. Hemen okuma listeme ekliyorum. Teşekkürler tanıttıın için :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplığın en özel kitaplarından olacak eminim

      Sil