Aşkın Kadını Frida Kahlo

Bazı kadınlar vardır ki, dünya tarihine çok derin izler bırakmışlardır. Hayatları, ya da daha başka bir deyişle hayata bakışları çok farklı olmuştur bu kadınların. İşte Frida Kahlo bugün kime sorarsanız sorun bu farklı kadınlardan olarak geçer. Sıradan bir ailenin üçüncü kızıdır, hatta sonra bir kız kardeşi daha olur. Meksika'da yine sıradan bir hayat yaşamaya başlar ama öyle şeyler yaşar ki..





Frida Kahlo Aşk ve Acı kitabı, Frida'nın doğumundan da önceki yıllardan ; babasının gençliğinden 1954 yılındaki vefatına kadar geçen sürede yaşadıklarını anlatıyor, bölüm aralarında Frida'nın kendi güncesinden satırlar var .

Geçirdiği çocuk felci yüzünden ayağında aksama olan Frida, güzel, 
narin ve  üniversite hazırlık öğrencisi aşık bir genç  kızdır. Bindiği otobüsün kaza yapması sonucu aylarca yatağa bağımlı yaşar. Bu süreçte resim yeteneği keşfeder ve ailesinin yatağının tavanına yaptığı ayna sayesinde en çok kendi otoportrelerini yapar. Bu sıralarda umutsuzca en yakın arkadaşına aşıktır. Yaşadığı terkedilmişlik hissi ve ailesinin maddi sıkıntıları Frida'yı daha da üzer. 

Diego Rivera ise yirminci yüzyılın en ünlü Meksikalı ressamıdır. Frida onunla okul sıralarıNda karşılaşmış ve çok etkilenmiştir. Yaptığı resimleri götürür Diego'ya. 
İkili arasında bir yakınlaşma olur ve bu kimsenin beklemediği bir şekilde evlilik ile sonuçlanır. Diego bir dev Frida ise minicik narin bir kızdır.

Kitaptaki güncede aralarındaki aşkı şöyle anlatmış Frida ;

Bize uygun taşkın bir akarsu gibi delişmen, Nikaragua şelalesi ya da İguazy çavlanları gibi coşkulu, denizlerin dibi gibi derin ve gizemli, Odyeesus' un Akdeniz'i gibi fırtınalı.... yaşayan evren gibi rengarenk.

Bu renki aşka karşın Diego Frida'yı sürekli aldatır ve Frida'da buna karşılık verir. Amerika'ya gidiş gelişleri, Frida'nın Paris günleri ve sürekli içki içmesi, başka aşklar  boşanmaları ama yeniden evlenmeleri ve Frida'nın fırtınalı hayatının 47 yaşında son bulması..

Az çok bildiğim bir hayattı ama başlarken bu kadar şiddetli fırtınalar, hatta kasırgalar beklemiyordum doğrusu.  Frida'nın sürekli siyasetin içinde olmasına sebebiyle kitapta o  yılların siyasal hayatının sürekli verilmesi doğrusunu söylemem gerekirse beni yordu. Belki hiç ilgi alanım olmadığındandır bilmiyorum ama yazar kendisi de Meksikalı olduğu için siyasi tarihi uzun yazmayı  tercih etmiş sanırım.

Böylesine büyük  aşklar yaşayan, böylesine büyük acılar  çeken bir kadın Frida...Hayatını bir şekilde okumanızı tavsiye ederim. Mutlaka bu kitap diyemem ama Frida'yı bir tanıyın bence...











Sevgiler,
Sevim

22 Yorumlar

  1. Yazgı,bütün eziyetiyle sanata doğru itmiş onu;yazgının sanatsal itelemesi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kaderi sanatçı olmak için çizilmiş

      Sil
  2. İçinde siyaset varsa zaten, okumam. Sağol canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında muhteşem bir hayat yaşamış siyasetin tam da içinde olmuş hep ama 1930 lar Meksika siyasi ortamı pek çok yerde daha fazla ön plana çıkartılmış bu kitapta ondan yoruldum ben

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. benim üzerinde Frida nakışı olan bir ayakkabım var, son derece iyi eğitimli bir arkadaşım bana bu ne ya dedi, Frida diye cevap verdim 38 yaşına kadar hiç duymamış bu ismi. Pesss demiştim

      Sil
    2. var ya hiç tanımayan, bizim üniversitede derste bir coco chanel bir de frida sunumu yapılmştı

      Sil
    3. O daha da fena :=)))

      Sil
  4. Son dönemde pek bi gündemde Frida Kahlo. Yeşim Salkım'la yapılan son ropörtajlardan birinde “Birisinin yerine geçmek istesen kimi seçersin” sorusuna, “Frida Kahlo" diye cevap vermiş. Bu cevabın analizini gazeteci Mehmet Yılmaz'ın yorumuyla okumak istersen "http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/baslayan-her-sey-biter-40812734" linkine müracaat edebilirsin. Çok teşekkürler bu güzel paylaşım için canım.

    YanıtlaSil
  5. Yaşamına dair az buçuk bilgim vardı,biraz daha eklemiş oldum bu sayede..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de az çok biliyordum iyi oldu okumuş öğrenmiş oldum

      Sil
  6. O çok farklı,çok özel ve çok yetenekli bir kadın ve çok tutkulu bir aşk yaşamışlar Diego ile❤ Bir ara çok okumuştum hayatını..Filmini de izledim tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  7. Salma Hayek baş rolünde Frida'nın hayatını anlattığı filmi izlemeni tavsiye ederim. Bu arada kitabı ben de aldım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma Hayek çok beğendiğim bir oyuncu izleyeceğim mutlaka Teşekkürler tavsiye için

      Sil
  8. ay kahlo çok severim filmi de var hayek, kitabı da çok güzel ama bu kitabı bilmiyom valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın izleyeyim diye düşündüm ben de merak ettim

      Sil
  9. Frida'nın hayatını blogların kitap özetleri sayesinde öğrendim diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E bak 1 kitabı sana özetledik ne güzel

      Sil
  10. Ben de bu ara anı kitaplarına sardım

    YanıtlaSil