Keşke Olmasaydı - Antabus 


Sevgili Handan geçtiğimiz haftalarda blogunun 13. yılı şerefine bir çekiliş yaptı ve o çekilişte her zaman  olduğu gibi yine kazananlardan değildim. Ama neyse ki asıl talihliler o günlerde blog okuma listelerine pek bakmamışlar ki talihli olduklarının farkına varamamışlar. Yedek listeden kitap kazananlardan biri oldum. Böyle bir şey ilk kez olduğu için heyecanlandım doğrusu ve okumadığım bir kitap hatta hiç tanışmadığım bir yazar olduğu için çok sevinerek okudum Antabus u...






Antabus, Seray Şahiner romanı. Handan sayesinde tanıştım bu gencecik kalemle. Kendisi 2018 Orhan Kemal Roman Ödülünü almış, Kul adlı romanıyla. Genç kalemlerde yer alan 'her şeyi ben biliyorum ve şimdi hepinizi  karşıma anlatacağım  bunları' havası hiç bulunmadığı için severek , elimden bırakmadan okudum ben de Antabus'u. 
Yazarın diğer kitaplarını da okuma listeme aldım. 

Kısacık bir roman ama çok dolu, çok gerçek. Keşke gerçek olmasa ama ne yazık ki gerçek her satırı. Okurken içinizden lanetler okuyorsunuz, kadere isyan ediyorsunuz, neden bunlar var canım ülkemde diyorsunuz bir kadın olarak.  Kadın olmak da şart değil, erkekler de aynı şeyler hissedecek bence okuyunca...

L.T , Leyla T. yani Leyla Taşçı roman kahramanımız. Köyden İstanbul' a göç eden ailenin tek kızı, en küçüğü. Şiddet görerek büyüyor, tecavüze uğruyor, kandırılıyor, evlendiriliyor, şiddet görüyor ve sürekli kendi deyimiyle tecoş ! yaşıyor.

Okurken , o kadar kanıksamış bir halde okudum ki, gazetelerin 3. sayfaları da, televizyonların sabah kuşakları da hep buna benzer kadın hikayeleriyle dolu. Ben bu satırları yazarken, siz okurken şiddet gören yardım çığlığı atan bir kadın var bir yerlerde. Her şehir de  her mahalle de . Eğitimli , eğitimsiz farketmeksizin kadınlar fiziksel ve duygusal şiddete uğruyor. öldürülüyor. 

Bu kadar acı olayları içine mizah katmadan anlatsa sanırım okumaya dayanamazdım . Mizahi bir dille, ağır bir şekilde eleştirmiş Seray Şahiner. Sık sık küfür etmiş, hakaret etmiş ama içinden geçen her şeyi de kitaba aktarmış.  Romanda bir de Ülker Abla karakteri var ki, bence Leyla kadar önemli ,Leyla kadar acılar içinde ...

Kadın dünyasına , kadın gözüyle bakış için güzel bir romandı. Lütfen okuyun.. Kadınlar önce siz okuyun ...
Teşekkürler Handan

Sevgiler
Sevim



21 Yorumlar

  1. Mizah olmasa gerçekten zor katlanılırdı. Mizah da insanın yüzüne çarpan cinsten bir mizah. Diğer kitabını da merak ediyorum yazarın.

    Kitap senin kısmetinmiş, sevindim isteyen birisine gittiğine ben de :)

    Öptüm kocaman.

    YanıtlaSil
  2. güzel konuymuş yaa ben yeni yazarlara bayılırııım bi de ama ivit sen eskileri seviyon daha çok :)

    YanıtlaSil
  3. Yedek listedeki talihlilerden biri de benim. Kitabım yolda, bakalım bana ne gelecek. Handan'a ve sana kucak dolusu sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekliyorum okuyunca yorumunu.. Güzel kitaplar seçmiş Handan bizim için

      Sil
  4. Can acıtıcı konu, maalesef şu an bile bir yerlerde şiddete uğrayan kadın bireylerimiz var. Erkek egemen toplum 3. sayfa haberleriyle sözümona ibret olsun dese de, normalleştiriyor bu haberleri. Toplum olarak şiddetin her türlüsüne tepki vermeliyiz. Tepkilerden korkan bir toplum olduk ve gün geçtikçe artıyor şiddet. Kitabı merak ettim, listeme ekleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bi mucize olsa ve kadına çocuğa hayvana ağaca yani tüm canlıya şiddet bitse

      Sil
  5. Normalde bende okumam popüler kitapları en azından ilk çıktığı zaman ama bunu tavsiye ederim İlkay

    YanıtlaSil
  6. İlk kez duyduğum bir yazar, açıkçası merak ettim. İçerik ne yazık ki ülke gündeminden hiç düşmeyen, hatta salt gündem değil aynı zamanda ülke gerçekliğinden hiç çekilmeyen konulardan oluşuyormuş. Keşke bir gün bir mucize olsa ve kötülük dünyadan çekilse. Hepimiz neşelensek ve şu söz gerçekten her durumda söylenebilir bir hal alsa: Neşeli sevgilerle! Sevginin çoğaldığı bir dünya arzuluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh öyle bir mucize olsa keşke.. İçinde biraz argo olsa da okunmaya değer bir roman

      Sil
  7. Bu yazarı bir yerde daha duyup not almışım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2018 Orhan Kemal ödülünde duymuşsundur belki

      Sil
  8. Okumak güzel şey;ödülü,yepyeni sözcükler ve keşifler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ödülün tadını çıkartabildiğimiz için ne mutlu bize

      Sil
  9. Antabus'u kısa süre önce okudum ve çok beğendim. Yazarı çok başarılı buldum. Başka kitaplarını da okumak istiyorum. Çekilişi yedek olarak kazanman, bir de şansına Antabus'u kazanman büyük şans. Şansın daim olsun :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk defa şans güldü ve çok güzel güldü ki böyle bir yazarı tanımış oldum

      Sil
  10. İlginç bir kitaba benziyor hep şanslı ol canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke böyle bir kitap yazılmasaydı tabi böyle bir gerçek olmasaydı ama ne yazık ki gerçekler bunlar
      Teşekkürler

      Sil