Okunması Gereken Bir Kitap Falan :)


İçime Holden kaçtı. Yemin ediyorum 200 sayfalık kitaptan çıktı bu 17 lik çocuk yüreğime geldi oturdu.. Başlığı garip bulanlar bunu yalnızca kitabı okurlarsa anlayabilirler. Ve bana kesinlikle de hak verirler eminim.

Fotoğrafının çekilmesinden nefret eden ve münzevi bir hayat yaşayan Sallinger eserlerinin pek çoğunu yayınlatmamış. Ben sosyal medyada çok sık rastladığım Çavdar Tarlasında Çocuklar ı okudum. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitabın çevirisini Coşkun Yerli yapmış ben ekşi sözlük yazarlarının aksine çeviriye bayıldım.



Holden Coulfield, 17 yaşındayken bize 1 yıl önce okuldan atıldığında başından geçen 3 günü anlatır romanında. Holden, okuldan nefret eder, sinemadan nefret eder, bir sürü arkadaşından nefret eder, taksiden nefret eder, hatta şöyle diyebiliriz kardeşi Phobe dışından herkes ve her şeyden nefret eder.

Çok zayıf çelimsiz, pek de yakışıklı olmayan bir gençtir. Girdiği bütün liselerden atıldığı için, son kez atıldığında bunu ailesi ile paylaşamamış ve Noel tatiline kadar eve gitmeden orada burada gezmeye çalışmıştır. İşte bu zaman dilimi de romanımıza konu olmuş.

Çok garip bir konuşması olan Holden' ı roman boyunca hem çok sevdim, hem çok kızdım, hem çok acıdım. O ise sinsi sinsi geldi hayatıma oturdu , konuşmamı bozdu falan :)

Ben böyle bir romanı ergenlik döneminde çocuğu olan tüm ebeveynlerin okuması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Holden hepinizin çocuğu olabilir.


Biraz garip, biraz müstehcen dili olan  bir roman .  Amerikan Edebiyatı pek sevmeme rağmen ben sevdim. Tam bir iç dünya kitabı, bir gencin size anlattığı sırlar. Okuyun bence

Sevgiler
Sevim....

25 Yorumlar

  1. Bu kitabın en çekici yanı 200 sayfa olması. Muhtemelen 400-500 sayfa olsaydı çekilmez, sıkıcı bir hal alırdı. Zaten kitap bittiğinde yüreğindeki Holden'i hissettiren yanı da bu. Artı bir de Sallinger okunma rekorları kıyma kaygısı olmadan yazan bir yazar olduğunu belli ediyor eserinde. Akıp gitmesinden tut hayatın gerçekliğine bu derece on ikiden vuruş yapmasına kadar ortada... Bu yüzden görünce seninde okumuş olmana sevindim Sevkoz'um, güzel yüreğine, yorum yapan güzel kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel yazmış falan:) zaten kaygıyla yazan yazarlardan nefret ediyorum :)))
      İçimdeki Holden coştu

      Sil
  2. Hep kitapçıya girdiğim de ben bu kitabı okuyacaktım. Nerede kaldım? diye kendi kendime sorduğum bir kitap oldu. Bir türlü fırsat yakalayamadım ya da fırsatlardan kaçtım. Görünce yeniden aklıma düştü kalemine sağlık çok güzel anlatmışsın sevgili SevKoz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bende herkesde görüp okumalıyım diyordum, arkadaşı buluşmak için beklerken rafta görüp aldım hemen

      Sil
  3. Çok oldu okuyalı bu kitabı. İyiydi ama bu kadar çok sevilmesini biraz abartılı bulmuştum. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım o yazarın münzeviliğinden... Gizli olan hep merak edilir ya

      Sil
  4. Çok sevdiğim kitaplardan biridir <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende keyif alarak okudum holden i karşımda gördüm adeta

      Sil
  5. "Okuyayım" diyip bir türlü okuma fırsatı bulamadığım kitaplar listesinde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Okuyabileceğiniz bir roman... Fırsat yaratın bence

      Sil
  6. Okuduğumda bu kadar beğenilmesini aşırı bulanlardan biri de benim. Ama okuduğun yaşın mühim olduğu konusuna takıldım şuan. Çocuğum ergenliğe adım attığında bir daha okuyacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben öyle düşündüm hayatta pek çok şeyden nefret eden bir ergen annesi olarak onu anlayabilmek için tekrar okunabilir :))

      Sil
  7. Merak ettiklerimden, annemde kesin vardır bu, bir sorayım ona :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin annen okyanus anladığım kadarıyla vardır bence

      Sil
  8. Holden ile dertleşmek istedim resmen ben de

    YanıtlaSil
  9. Listemde olan bir kitap ama erteliyordum.Yazını okuyunca ilgimi çekti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ilk fırsatta Holden ile tanış bence

      Sil
  10. adı çok ilgimi çekti, en kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir roman değil zaten Esra hanım mutlaka okuyun

      Sil
  11. Benim de bilhassa sosyal medya duvarlarında sıklıkla rastladığım bir kitap. Merak ediyorum. Dilerim yakın gelecekte okuyabilirim. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sosyal medya da çok sık görseli geçiyor oradan merakımı çekti benimde okuyun bence neşeli neşeli 😀

      Sil
  12. gözdelerimden tabikideee bu roman. iki çevirisi var bak. bir de, can yayınlarından çıkan diğer çevirisi, baskısı, onun adı "gönülçelen" :) yani bu romana gönülçelen de deniyooo :) en iyi ergenlik, gençlik romanlarından tabikideee :) baksanaaa, bununla ilgili iki film var, biri, çavdar tarlasındaki asi, salingerin hayatı bu, diğeri de, saksı olmanın faydaları, çavdar tarlasına benzeyen film :) ayrıcaaa, bu kitap bizdee yazılsaydıııı, pancar tarlasındaki çocuklar olacaktııı, böyle olmalıııı kikiriki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anaaa filmi duymadım ya hiç... Bakem ben filmlere .. YKY okudum işte ben bu isimle ama gördüm Can yayınları başka adla yayınlamış ilginçs ..
      Ama ergen anneleri babaları mutlaka okusun ya

      Sil
  13. Şimdi çağdaş klasikler arasında yer alan bu kitap bir dönemler ana vatanında yasaklandığını bir düşünün. Güzel bir kitap.

    YanıtlaSil