Para Kazanmanın En Kolay Yolu Nedir ?

 Selim İleri ; Miskinler Tekkesi için mutlaka okuyun, bir kez okuduysanız bir daha okuyun demiş bir yazısında. Büyük usta geçmişe giderek  Türkiye panoramasını gözler önüne seriyor bu romanda.

Ben Türk klasiklerinin mutlaka okunması gerektiğine inananlardanım. Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Gulyabani, Sinekli Bakkal gibi çok bilinen eserlerin yanı sıra bu büyük ustaların biraz gizli kalmış eserlerini de çok seviyorum.Geçtiğimiz yıl Kızılcık Dalları' nı okumuştum. Merak edenler ona da buradan ulaşabilir Kızılcık Dalları

Şimdi de belki biraz ismi nedeniyle Miskinler Tekkesi' ni okudum. Kısa bir roman 200 sayfa civarı. Fakat ciddi bir sorun var bence şu an hiç kullanılmayan kelimelerin günümüzdeki karşılıklarını hiç bir yerde vermemişler. Ne sayfa sonunda dipnot, ne kelimenin yanında açıklama. Hasbetinillah, migar, menbadan, şahniş, peçiç vb gibi pek çok kelime var. Mutlaka sözlüklerden arama yapmanız gerekiyor bunlar için. Bir ortaokul, lise öğrencisinin şevkini kıracak bir durum bu bence.




Kocabaş Kazasker Şemsettin Molla' nın torunu ki romanda adı geçmiyor, ana kahramanımız. Aynı dedesi gibi kocaman bir kafası var.  Çocukken dilenci taklitleri yaparak aileyi eğlendiren bu kahraman konaklarda büyüyor, Darülfünun da bile okuyor ama taklitleri gerçek olarak bir gün kendini dilenirken buluyor. Bu süreçte hayatına giren Mesule Bacı ise ,ona konak günlerini dadısını hatırlatıyor.

Farklı , zor bir hayat yaşıyor ama bu süreçte nedense suçu kendinde pek görmüyor sanki. Uzun uzun yıllar dilenerek neredeyse dilenciler imparatoru oluyor. Hem de İsmail'e rağmen İsmail kim mi? Bence okuyunca öğrenin...

Öyle bir durum tespiti yapıyor ki Reşat Nuri  gerçekten hayretler içerisinde kalıyorsunuz. Romanın yazıldığı 1946 da Meşrutiyet dönemini anlatıyor ama gerçekler o yıla kadar değişmemiş ki,  böyle resmedebilmiş. Ve aradan geçen 72 yılda hala hiç ama hiç bir şey değişmemiş buna çok üzüldüm. Ne yazık ki dilenciliği hala meslek olarak yapanlar, ve bu yola memurlardan daha çok para kazananları haber bültenlerinde izliyoruz.

Olayların hızlı bir akışı yok romanda, genel durum ve kişiler daha çok anlatılmış o yüzden çok merakla heyecanla okuduğumu söyleyemem. Ama tasvirler okunmaya değer.

Sevgiler,
Sevim


26 Yorumlar

  1. Reşat Nuri Güntekin'i seviyorum ben. Bu kitabını da bir ara okurum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk ustaları okumalıyız bence de
      Teşekkürler

      Sil
  2. Bu kitabını hiç bilmiyordum. Umarım en kısa zamnada okurum. Emeğiinize sağlık çok güzel anlatmıssınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben daha az bilinenleri seviyorum. Teşekkürler

      Sil
  3. Çok severim Reşat Nuri Güntekin'i sevkoz'cuğum, Kızılcık Dalları'nı 14-15 yaşımdaydım bir solukta bitirdiğimi hatırlarım, Çalıkuşu ise en sevdiğim romanı. Bunu okumamıştım, emeğine sağlık tanıttığın için aslında tüm romanlarını okumak istiyorum. Çok teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk klasiklerine pozitif ayrımcılık kampanyası yaptım 😎😎

      Sil
  4. Resat Nuri'nin bu kitabını hiç bilmiyordum, sadece Çalıkuşu'nu okumuş biri olarak bir yerden başlayıp devamını getirmem lazım:) Elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl içinde kavak yelleri romanını da okuyacağım inşallah bende

      Sil
  5. Miskinler Tekkesi benim de ilk defa duyduğum bir kitabı GÜNTEKİN'in. Dilencileri bir de onun kaleminden okumak lâzım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HiH bir şeyin değişmediğini görünce hayretler içinde kalacaksınız

      Sil
  6. Ben ilk defa duydum kitabını. Ama muhakkak okumak isterim.

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabın 70'li yıllarda basılmış halini okumuştum ancak bir çok kelimeye aşina olmadığımdan sıkılmıştım.. Yeniden ele aslam iyi olacak.

    www.mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda bile vardı... Yayınevleri hata yapıyor bu kelimelerin güncellerini vermeyerek

      Sil
  8. çok eskiden okuduğum bir kitaptı , Gültekinin diğer romanlarının tadı olmasa da , insan portreleri için okunmaya değer.... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar iyi gözlemlere hayran oluyor insan zaten

      Sil
  9. Efenim iade-i ziyarete teşrif ettimdi. ;) Yalnız teşrif etmeye çalışırken bi de ne göreyim, meğerse yaşadığımız şehir itibariyle hemşehri miymişiz bi de. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın Bursa kardeşliği... Belki burada görmezsiniz diye kendi blogunuzda da yazdım kahveye bekliyorum sizi

      Sil
  10. Yazarın okumadığım bir kaç kitabından biri, okumak isterim, paylaşımınız için teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, bende iadeyi ziyarete geldim,iyikidw gelmişim çünkü eski bir kitap okuru olarak özet bile olsa okuyabilmek beni mutlu etti (iki bebişle kafa yoğunluğundan maleser dilediğim gibi bir okur olamıyorun şuan, ama çocuk kitaplarında iyiyim Bundan sonra sık sık görüşürüz inşqllah, sevgilerimle 😚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sık sık bekliyorum o zaman haftada 2 kitap girişi yapıyorum genelde

      Sil
  12. reşat nuri çok severiiim, hüseyin rahmi de. ikisinin de tüm eserlerini okuycam ben deee :) bu da güzelmiş belliiiii :)

    YanıtlaSil
  13. Bu kitapları genşkızlığımda okumuşum hep, bir daha okumam gerek.

    YanıtlaSil