Hayal kurmak iyidir, insanı ayakta tutmaya yarar...


Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitaptan biriymiş Şans Müziği... Roman bitince öğrendim bu yorumu ve kesinlikle hak verdim. Güzel, etkileyici, büyüleyici gibi ne kadar kelime  sıralasam da sanırım anlatamaz bu romanı. Paul Auster tam anlamıyla döktürmüş 43 yaşında yazdığı bu romanda. Okumadan ölmemek gerektiği doğru bir yorum olmuş bence de , son sayfayı çevirince sarsıldığım da... Daha önce neden Paul Auster okumadım bilmiyorum ama hata yapmışım itiraf etmeliyim. 





Jim Nash, karısı tarafından terk edilmiş bir itfaiyecidir. Küçük bir kızı ve vasat bir işi vardır. Boston itfaiyesinde çalışmakta, kazandığı parayla kızına bile bakamamaktadır. Bir gün hiç ummadığı bir şey olur , çok uzun yıllardır görmediği babasından 200.000 dolar miras kalır.

 Bu parayı elde eden pek çok kimsenin yapacağı şeyleri yapmaz o - ev almak, küçük bir iş kurmak , kızını yanına almak gibi- kırmızı bir araba alır ve koskoca Amerika kıtasını baştan başa dolaşmaya başlar. Hiç bir amacı yoktur gaza basmaktan başka. Bir gün yolda perişan halde bir gence rastlar Pozzi... 

Pozzi bütün hayatını kumardan kazanmaktadır, Nash; Pozzi'yi bir anda çok sever , güvenir, inanır. Ve onunla birlikte bir poker gecesine katılır. Bu gece hayatlarının yeni sayfası olacaktır. Ya hep ya hiçe inanan bu iki dost ya tükenecek ya da çok zengin olacaktır. 

Romandaki kurgu, karakterler  o kadar iyi ki ,film izler gibi okudum 225 sayfalık romanı. Jim Nash' i neden bilmiyorum  ama sevdiğim bir arkadaşıma benzettim roman boyunca, son sayfalarda Nash doğum gününü söylediği zaman buz kestim.; arkadaşımın doğum günü ile aynı tarihti...  Aynı satırı bu yüzden bir kaç kez okudum.  Bu garip tesadüf beni romana daha çok bağlamış da olabilir bilmiyorum ama içine hapsolduğum romanlardan biri oldu.

Sonu ise tam anlamıyla vurdu. Ben kafamda ne sonlar yazmıştım, nasıl bitti oysa ki....
Küçük bir not çeviri de çok güzel, ve anlaşılırdı. Seçkin Selvi ' ye de teşekkürler

Kesinlikle okuyunuz kesinlikle.

Kitap ile ilgili podcast yayinmi dinlemek isterseniz Tiklayabilirsiniz

Sevgiler
Sevİm

2 Yorumlar

  1. Bazen hepimiz başımızı alıp uzaklara gitmek istemez miyiz? Yaşamın bizi çevrelediği sınırların dışına çıkabilmenin özgürlüğünü yaşamak isteriz. Tesadüfler belirler hayatımızın akışını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bazen dur demeyi bilememek büyük sorunlar doğurabilir
      Geri döneceğimizden uzağa gitmek tehlikeli olabilir 😀

      Sil