Bilim Adamı - Doktor Ox' un Demeyi


Bayram tatili olunca her zamanki okuma çizgimin dışında bir şeyler okumak istedim. Sosyal medya platformlarında çokça gördüğüm orta okul yıllarımdan beri hiç okumadığım bir ustanın kitabını seçtim. Doktor Ox'un Deneyi... 

Jules Verne tüm dünyada bilim kurgunun babası olarak tanınıyor. Muhteşem bir öngörüsü olan bir yazar.  Denizaltı hakkında yazdıkları yada aya seyahati yıllar önce yazması onun ne kadar büyük bir vizyoner olduğunun göstergesi. Çocuk kitapları yazarı olarak tanınması ise tamamen asılsız bir durum, çünkü yazdığı 60 kitaptan sadece 2 tanesi çocuklara yönelik. Biz büyüdükçe hayal kurmayı unutan insanlar olduğumuz için belki de kitaplarını çocuklar için yaftalıyoruz. 






Doktor Ox' un deneyi kısacık , sıcacık bir roman. 90 sayfa sadece... Roman Flandre'de hayali bir şehirde  geçiyor. Flandre gerçek bir yer aslında şu an büyükçe bir kısmı Belçika sınırları içerisinde yer alıyor.

 Romanımızın geçtiği şehir Quiqendone haritalarda ne yazık ki yer almıyor ama bu kasabalıların pek de umurunda değil. Çünkü şehir nasıl bir yer önce onu anlatmalıyım sanırım. Halkın nabzı dakikada ancak 50 atıyor, 100 yıldır hiç kimse küfür etmiyor, köpekler ısırmıyor, kediler tırmalamıyor, mahkemelerde hiç dava görülmediği için tek avukat hiç bir dava kaybetmiyor, jandarma ise laf olsun diye ortada geziyor. Bir çift evlenmeye karar verince 10 yıldan önce evlenmiyor. İşte böyle bir şehir  burası... (Ayy hiç bana göre değil )

Kuleleri yıkılmak üzere, büyük bir yangın ve sel tehlikeleri var ama bunlar hakkında karar almak için ileri bir tarihte toplanmaya karar verir belediye başkanı ve yardımcısı. Bu arada kasabaya kısa bir süre önce yardımcısı ile gelen Doktor Ox tüm masrafları cebinden karşılamak üzere tüm şehri aydınlatmayı teklif eder . Onu hiç kimse tanımamaktadır ama madem tüm masrafları o karşılayacaktır kabul ederler bu teklifi

Doktor Ox suyu 2 hidrojen 1 oksijen olarak ayırıp ayrı yerlerde depolayarak yapmaya başlar  bu aydınlatma işini ortaya çıkan oxhidrik gazıyla... Ama doktorun asıl amacı bu değildir. Bu  arada şehirde  toplu bulunulan yerlerde ortaya çıkan aşırı hareketler, ateşli tartışmalar, sürekli olan kavgalar, bitişik şehre ilan edilen savaş, meyve sebzelerde anormal büyüme şehri tamamen değiştirir

 Doktor'un asıl amacı erdem, cesaret gibi özelliklerin oksijene bağlı değişimini araştırmaktır. Amacına ulaşabilecek midir ? Halk fark edecek midir ?

Ben çok keyif alarak okudum, uzun zamandır da bu tarzı okumadığım için üzüldüm. Şu an yaşadığımız hızlı hayat, klakson sesleri, her ortamdaki tartışmalar, şiddet, cinayetleri düşününce bir kaç gün bile olsa  Quicqendone'da yaşanabilir mi diye merak ettim.

Bence okuyun ... Rahatlamak için , kafanızı boşaltmak için, bolca gülmek için...

Herkese iyi bayramlar
Sevgiler...





1 Yorumlar