Cesur Aşıklar -Yüzbaşının Kızı


Yine bir klasik kitabın yorumu... Benim şimdiye kadar tanışmayarak ayıp ettiğim en önemli yazarladan birinin. Karısı uğruna giriştiği bir düello sonucu ölen Puşkin Rus Edebiyatının  temel taşlarındandır ve aslında romanlarından çok  şiirleri  ile kendisinden sonra gelen çok sayıda kişiyi etkilemiştir. 


 Yüzbaşının Kızı romanı ise gerçek bir ayaklanmayı, bu ayaklanmanın Kazak Lideri Emelyan Pugaçev' i anlatmakta...





Pyotr Andreyiç Grinyov uçarı bir gençtir bu yüzden eski bir asker olan babası orduya katılmasını istemektedir. 17 yaşına girdiğinde lalası Savelyiç ile yola çıkarlar. Hayallerindeki gibi eğlenceler şehri Petersburg değil, Belogorskaya kalesi ilk görev yeri olur. 

Çevresinde pek bir şeyin olmadığı bu kaleye giderken bir çok macera atlatırlar. Bir kılavuzun yardımı ile donmaktan kurtulur, kaldıkları handa bir sarhoş tarafından dolandırılırlar. Kaledeki yüzbaşı ve karısı ona bir evlat gibi davranırlar. Yüzbaşının 18 yaşlarındaki kızı Maşa ise ilk günden etkiler Grinyov' u... Ancak Maşa 'dan etkilenen bir kişi daha vardır ; oda arkadaşı Şvabrin...

Günler ikisi arasındaki çekişme dışında çok sakin geçerken 1773 yılında o büyük ayaklanma patlar. Herkesi Çar III. Petro olduğuna inandıran Pugaçev isyancı Kazak'ların başına geçmiş, kaleleri ele geçirmeye başlamıştır. Grinyov kalenin ele geçmesinden ve sevgilisi Maşa' nın başına geleceklerden endişelidir. Ve beklenen olur Belogorskaya kalesi düşer. Pugaçev ; idam sehpasına Grinyov' u oturttuğu anda onları bir sürpriz beklemektedir.

Yüzbaşının Kızı gerçek bir olayı, bir aşk ile örüp yazmış, okurken halkın , askerlerin çıkarları uğruna saf değiştirmesini, iç savaşın yarattığı sıkıntıları çok yumuşak bir dille anlatmış. Ama çeviri için ne desem bilemiyorum. Kısa cümleler kullanılması büyük bir artı olmasına rağmen romanı Türkçe'ye çevirmek yerine tamamen Türkçeleştirlmesi çok ciddi bir hata. Puşkin' in ' cumbadanak' ' elifi görse mertek sanır ' ' keratlar' ' 'deveye hendek atlamaktan zor' ' ayol ' gibi tanımları kullanmamıştır mutlaka :)) 

Uzun tanımlamalar, betimlemeler içermediğinden çok kolay okunabilir ve o cesur aşıklara hayran olunabilir. Aşk için göze alınanlar ve özgürlük mücadelesi.....
Keyifle okudum,  tavsiye ederim.

Sevgiler
Sevim

0 Yorumlar