Aşk Uğruna


Balzac hayatı ile hep merak edilen bir yazar olmuş. Çok fakir bir hayat yaşamış, ailesinden sevgi görmemiş ve kendinden epey büyük bir kadınla metres hayatı yaşamış. 

Vadideki Zambak romanında kendi hayatından esinlendiği söylenmekte bu yüzden.


300/350 sayfalık roman;  baş karakter Felix' in Kontes Natali'ye yazdığı mektupla başlıyor.  Bu kadın kimdir nedir hiç anlamıyorsunuz son sayfaya kadar, hatta daha doğru bir tabirle bu kadını tamamen unutarak okuyorsunuz.

 Mektup ; yani bu roman Felix'in tüm geçmişi, neredeyse doğduğu andan itibaren...

Çok çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olan Felix ; sevgisiz adeta nefretle büyümüştür 20 yaşına kadar olan hayatı yatılı okullarda, pansiyonlarda geçmiştir. Bu süreçte ailesi ona hiç para göndermemiş, bir de parasızlıkla başetmek zorunda kalmıştır. Yaptığı tek şey kütüphaneye kapanıp, kitap okumaktır.

Paris' te siyasi ortam karışınca ailesi onu kasabalarına geri çağırır. Kasabada katıldığı bir baloda belki tecrübesizliği, belki yalnızlığının etkisiyle çok güzel bulduğu bir kadının sırtına bir öpücük kondurur.  Karşılıksız bir aşka tutulmuştur artık...

Bu durumdan iyice durgunlaşan, kendini çok mutsuz hisseden Felix' i ailesini kırsalda yaşayan bİr akrabalarının yanına yollar.

Kısa zaman sonra evlerinde misafir olduğu ailenin yardımıyla sevdiği kadın Madamme Henriette Mortsauf ve kocası Mösyö Mortsauf ile çok samimi olur.

Paris'te ortam durulunca geri döner Felix, kral tarafından çok sevilir, zengin bir çevrede yaşamaya başlar. Orada da İngiliz Leydi Dudley tutkulu bir aşk Yaşar.

İki aşk arasında bocalar Felix

Peki ya kitabın ilk sayfalarında adı geçen Natalie kimdir?

En önemli klasiklerden biri olan Vadideki Zambak, oldukça ağır ilerleyen bir roman bence. Felix' in ağzından yazılmış bir mektup gibi devam etmekle birlikte ağırlık olaylarda değil kişisel hislerde. İlk 200 sayfa neredeyse bu hisleri bu aşkı anlattığı için zor ilerliyor. Ama diğer kadın işin içine girince olaylar eklendiği için daha keyifle okunuyor.

Şahsi olarak beni rahatsız eden Henriette' in uğruna ölecek kadar çok sevdiği erkeğe sürekli beni teyzen gibi sev demesi ve  yazdığı mektuptaki istekleri

Klasik severler zevkle okuyabilir, ama tarzı bu olmayanların başlasa da sonuna kadar sabretmesi zor olabilir.
Sevgiler
Sevim

3 Yorumlar

  1. ah evet kolay değil tabiii ama klasikler hep iyidir ya işteee. balzak da tolstoydan sonra en sevdiğim klasikçilerden. adam insanlık komedyası altında otuz tane mi ne roman yazmış. hep yazarmış. hep odasında yazarmış bir de yemek yemeyi severmiş. baksan yaaa, klasiklerden kırmızı ve siyah da süper yaaa stendahl bir de gazap üzümleri öyle steinbeck :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı ve sitahın güzel bi çevirisini arıyorum ya
      Gazap üzümleri okudum 4 5 sene vardır

      Sil
    2. heeey baksan yaaa, netten kontrol ettim deee, kırmızı ve siyah baskılarınıı, iş bankası yayınları bertan onaran çevirisi, eski hasan ali yücel meb serisinden, onu okuyabilirsiiin, herhalde en iyisi odur, sonraa sosyal yayınları baskısı cemal baki çevirisi, o da iyi, ben bu çeviriyi okudum keyifle, sahaflardan aldıydım, nette nadir kitap ta da var, eski baskı, bu ikisi iyi işte, birini bul yanii, olmazsa da üçüncü seçenek, iletişim yayınları, şerif hulusi, o da iyi olmalı :) diğer yayınevlerine hiç bakma :)

      Sil