Paris' te Bir Polisiye -Matmazel de Scudery


Alman bir edebiyatçının Paris' te geçen esrarlı polisiyesi ilgimi çektiği için aldım Matmazel De Scudery romanını...

 Pek roman gibi değil uzunca bir hikayede diyebiliriz. İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan kitap ; 74 sayfa ... 1819 yılında yayınlanmış ve epey ilgi çekmiş o günden bu güne kadar.  Yazarının en iyi eseri diye geçiyor edebiyat dünyasında... Çevirisi de bence çok iyi yapılmış, bunun nedeni çevirmenin 30 yıl Almanya' da yaşamış bir Türk olması gibi geldi bana kolay anlaşılır bir üslupla çevirmiş. Okurken tek zorlandığını şey klasiklerin üslubu; kahramanlardan bir adı bir soyadı ile bahsedilmesi.

Kral 14. Lois zamanında geçen romanda o devrin, gösterişli hayat tarzı, modanın başkentine o yıllarda dönüşen Paris zenginlerinin , kralları gibi lükse merakı da anlatılmış .




Gerçek bir kahramanı ; yazar Madeline de Scudery' i ana karakter olarak belirmiş Hoffman kitabında... Son günlerde Paris' te gizemli bir takım cinayetler işlenmektedir, bu cinayetlerin ana nedeni değerli mücevherlerin çalınması gibi gözükmektedir. Emniyet teşkilatı bir çetenin bu kanlı cinayetleri işlediğini düşünmektedir. Herkes tedirgindir, bir akşam genç bir çocuk Matmazel de Scudery' nin kapısını çalarak ona çok değerli mücevherler bırakıp kaçar. Matmazel bunları alıp şehrin en ünlü kuyumcusu Cardillac' a götürür. Cardillac şaşkındır, çünkü bu takıları o , uzaktan hayran olduğu Matmazel e hediye etmek için yapmış ancak  takılar evinden kaybolmuştur.

Paris'te yine cinayetler ve hırsızlıklar devam etmektedir. Böyle bir ortamda çetenin bu kadar değerli olan mücevherleri kendi eliyle Scudery'e getirmesinden dolayı herkes şaşkın ve tedirgindir, sonuçta bu takılar Matmazel için yapılmıştır ve onda kalmaldır fikrinde anlaşırlar ancak bir kaç gün sonra , aynı genç takıları iade etmesi gerektiği şeklinde bir not getirir.  Yaşlı kadın Cardillac'a gittiğinde ise.....

Bundan sonrasını yazmayayım da tadı kaçmasın romanın... Ancak şunu söyleyebilirim ki  mükemmel bir kurgu ile yazılmış roman... Hem o yılların Avrupa'sında gezdiriyor, hem de  keyifli bir polisiye olarak hiç  sıkmadan , şaşırtarak son sayfasına kadar da merakla okutuyor kendini, Şimdiye kadar ben zorlanıyorum diyerek, klasiklerden kaçanlar için çok iyi  bir başlangıç olur.
Okursanız seversiniz bence


Sevgiler
Sevim






3 Yorumlar

  1. Açıkcası klasikler ve polisiye bana pek uymaz ama anlatım ve kurgu güzel demişsin tavsiyene uyacağım��

    YanıtlaSil
  2. oleeey polisiye he hem de eski oleeey okurums :)

    YanıtlaSil
  3. Kısacıcık hem.. 1 günde okursun

    YanıtlaSil