Aşksız Beden İnsanı Sadece Üzer 


2019'a kitaplar açısından şanslı başladım herhalde, Suzan Defter ' i de  hem su gibi okudum hem de çok sevdim. Ayfer Tunç Türk Edebiyatında çok  sevdiğim kalemlerden, bence böyle bir yazara sahip olduğumuz için gurur duymalı -belki iddialı olacak ama- ne yazıyorsa okumalıyız. 




Suzan Defter; daha önce hiç bilmediğim, hiç görmediğim bir tarzda yazılmış, dünya edebiyatında örneği var mı bilmiyorum ama bu kitabı sayfaları peşi sıra okumuyorsunuz.

 Benim için çok ilginç bir okuma deneyimi oldu bu, iki sayfa ileri gidip; üç sayfa geri gelerek okumak zinde bir okuma yapmamı sağladı bile diyebilirim aslında.

Bu romanda iki yalnız insanın günlükleri var 16 Kasım'da başlıyor 10 Aralık'ta son buluyor günlüğe yazılanlar. Ekmel Bey ve Derya'nın günlükleri. Her ikisi de aynı günleri kendi bakış açılarıyla anlatıyor , bu yüzden önce Ekmel beyin bir gününü okuyorsunuz, sonra geri gelip o gün Derya ne yazmış diye okuyorsunuz. İsterseniz bir kişiyi tamamen okuyup en baştan diğerini de okuyabilirsiniz tabi ama konunun bütünlüğü kopar diye ben bunu tavsiye etmiyorum açıkçası.

Ekmel bey emekli avukat,  boşanmış bir kız babası tahminen ellilerinde , sorunlu bir ailesi olmuş hep, sevgisiz daha doğrusu aşksız bir ailede büyümüş

Derya ise daha genç yirmi beş otuz yaş arası ,o da boşanmış, tüm çocukluğu ve gençliği ağabeyi üzerine kurulu , çünkü anneleri çok erken vefat etmiş, babaları kumarhane işlettiği için iki kardeşi sevgisiz babaanne büyütmüş bir de ağabeyinin aşık olduğu kız Suzan olmuş hayatında Derya'nın...




Derya ve Ekmel beyin  yolları kesişince birbirlerine geçmişlerini anlatıp tuhaf bir arkadaşlık içinde bulurlar kendilerini. Geçmişle hesaplaşırlar bir nevi.. 
Ve bunları akşamları günlüklerine yazarlar, bize de onları okumak düşer. Okumak ve pek çok hayatın içine sızmak... Suzan'ın, Ekmel'in sevgisiz annesinin, Derya'nın babaannesinin 

Dün akşam başladığım romanı bugün öğle saatlerinde bitirmiştim, elimden bırakmak istemedim, çok sürükleyiciydi, maceradan maceraya koşuyordu karakterler diyemem ama  kendimi kişiler ile eşleştirdim, kıyasladım. O insanlardan bir parça buldum hep içimde bir yerlerde... Çok farklı hislerle okudum gerçekten .

Hafta sonu hazır kar yağacakken, siz de eve kapanacakken bence alın bu şahane romanı okuyun

Podcast yayınımı dinlemek için Tıklayabilirsiniz

Sevgiler,
Sevim







20 Yorumlar

  1. Suzan Defter ağır bir roman. Biraz sindire sindire okunmalı. okuduğumda çok beğendim ve eksini hissettim. Bendeki roman yeniden baılmış hali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kütüphaneden ödünç aldım eski baskıymış ama çok sevdim

      Sil
  2. Elimde birkaç kitap var okunmayı bekleyen,bitince bunu da okumak isterim..

    YanıtlaSil
  3. Mutlaka okuyacağım çünkü başlık bir özet gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altını çizdiğim yıldızladigim satirlardan

      Sil
  4. Ayfer TUNÇ severek okeduğum bir yazar. Bu kitabını okurum muhtemelen. Tavsiyeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ben de çok sevdim bu kitabı. Ayfer Tunç'un her kitabı başka bir tarzda yazılıyor ama hepsi yüreğe dokunuyor.

    YanıtlaSil
  6. Benim bu kitapla ilgili anım var;) Kitabın önce okunma şeklini anlamayıp eksik sayfa var sanmış ve Ayfer Tunç'a mail atmıştım. Kendisi o kadar tatlı bir dille nasıl okumam gerektiğini anlatmıştı. Çok severim son kitabı hariç tüm külliyatını bitirdim.
    Siz de çok sevmişsiniz belli , çok sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) süper ya mail olayı.. çok seviyorum çoook

      Sil
  7. bu romanı da yazarı da her şeyini seviyom :) istanbulda murat gülsoy ile birlikte hem yazma dersleri veriyolar hem de seminerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Istanbul da olsam giderdim vallaha... böyle bir yazarın öğrencisi olmak ne sahane olurdu

      Sil
  8. benim de sevdiğim bir kitap olmuştu, keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafta sonu sizin de beğendiğiniz ruhlar evi ni okumaya başlayacağım

      Sil
  9. Meraka düşürdünüz. Çift yorumlu hikaye kitabı dikkatimi çekti.

    YanıtlaSil
  10. Blogunuzu takibe aldım, sizi de beklerim.

    YanıtlaSil