Belirtileri saptamak için kanser olmak gerekmez...






Milyonların okuduğu ama benim ısrarla okumadığım yazarlar olduğundan ve bunu değiştirmeye çalıştığımdan bahsettim bir kaç yazı önce. İşte bu kategoride yer alan bir yazar daha vardı Dan Brown...Herkesin aklına ilk gelen kitap bu olmasa da yazarın ismi geçinde , ben Robert Langdon serisinin ilk kitabı Melekler ve Şeytanlar ile başladım yazara.

CERN'in en önemli araştırmacılarından birinin öldürülmesi üzerine buraya davet ediliyor simge bilim profesörü Langdon. Öldürülen bilim adamının göğsünde İllüminati damgası olması ve bu konuda çok büyük araştırmaları bulunması nedeniyle aldığı bu davet , CERN den çalınıp Vatikan'a götürülen ve binlerce kişiyi yok edebilecek küçücük bir karşı madde peşinde, öldürülen araştırmacının kızı Vittoria ile birlikte Roma sokaklarında devam ediyor. 600 sayfalık kitap aslında 24 saatten oluşuyor. 




Kaçırılan kardinaller, göğüslerindeki damgalar, tarihi eserler, dini -kiliseyi- yok etmeye çalışan sadece bilime inanan kişilerden oluşan  İllüminati örgütü ve dünyanın en önemli Katolik ibadethanesi olan San Pietro Kilisesini ve oradaki tüm sanat eserlerini havaya uçurabilecek olan çeyrek gramlık karşı madde, ilk başta anlattıklarına inanmasalar da Robert ve Vittoria'ya yardım etmeye çalışan İsviçreli muhafızlar ile son derece güzel bir ortam yaratmış Dan Brown.






Kitabın CERN'de geçen ilk sayfalarındaki fizik terimlerinde ciddi olarak zorlandığımı söylemem gerekli (konu tamamen benim suçum fizik ilgi alanım olmadığı için bu konuda bilgilerim çok zayıf) ama Vatikan ve Roma'da geçen sayfalar beni büyüledi, kitabı elime alıp Roma'ya gitme hayali kurdum diyebilirim.

Son derece güzel bir kurgu ciddi bilgiler ile desteklenmiş bir roman Melekler ve Şeytanlar, kendimi Umberto Eco romanı içinde gibi hissettim. Şunu söyleyebilirim ki; Dan Brown kitabını cinayet, macera , katil kim duygusu ile okumak pek mümkün değil , daha derin bilgilerin içinde kayboldum ve bundan da keyif aldım.

Kiliseye eleştiriler yöneltse de buna tüm inanç sahiplerini dahil etmiyor  yazar.  Brown'un hedefindekiler bağnazlar. Elinizde bilim meşalesi olmadan, bilime sırtınızı dönerek sadece kilise ile yürümek imkansız diyor. Kısacası beni hem romanın gezdiği yerlere götürdü  hem de düşünmemi sağladığı için Langon ile maceralara mutlaka devam ederim. 

Sevgiler,
Sevim


Not: Vatikan fotoğrafları tarafıma ait olup, izinsiz kullanmamanızı rica ederim.

28 Yorumlar

  1. Kitaplarını sevdiğim yazarlardan biri. Anlatımı güzel, ilgi çekici. Sadece bir yerden sonra kitapları birbirine benziyor gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi yorumumu bi heyecanla yazınca seninkini gördüm Duygu. Bir yerden sonra hep aynı hikayeyi okuyormuşsun hissi veriyor. Çünkü yazarın olay örgüsü hiç şaşmıyor hep aynı çizgide gidiyor. :)

      Sil
    2. 2. Kitap okuyorum evet benzer o konuda haklisin ama ben yazarda yeni olduğum icin 2 kitqp henüz sikmadi

      Sil
  2. Dan Brown'ı 16-17 yaşlarında okuduğumda ne büyülenmiştim. Tartışmasız en güzel kitaplarından birisi ile okumaya başlamışsınız. Lakin söylemeden geçmek istemiyorum bu seriye devam ettikçe Robert Langdon çok tahmin edilebilir olmaya başlıyor. Bu nedenle Cehennem'den sonra okumayı bıraktım. Sonra bir devam kitabı çıktı ise de bilgim yok. Ama bu seriden bağımsız Dijital Kale kitabı inanılmaz güzel. Onu tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben tarihi mekanlari anlatısina asik oldum ayni yerlere gitmia olup hic birine dikkat etmemis olduğumu fark ettim

      Sil
  3. Dan Brown okumaya ben de başlamadım henüz. Herhangi bir kitap için ''okumaya geç kaldım'' dememeli. Hem pandemi bu yani. Yazdıkların dahilinde kapak resmi, Michelangelo, Vatikan da devreye girince ilgi seviyem yükseldi:) Önce filmini mi izlesem ne yapsam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin cok okumus oldugu yazarlar ya oyle olunca gec kaldim gibi geliyor. Ama okunacak o kadar çok kitap var ki

      Sil
  4. Sanırım aynı isimli filmi de var:) 600 sayfa yerine, film biraz daha cazip geldi:) Teşekkürler öneri ve tanıtım için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap ve film varken bende asla film kazanmaz mutlaka once kitabi okurum

      Sil
  5. Dan Brown benim de henüz okumaya başlamadığım bir yazar. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. dan brown fena değil, formüllü yazıyor, yani hep aynı kalıpta yazıyor, araştırma yapıyor ve biraz araştırma biraz aksiyon, sayfa sayfa formülü var yani. parktaki teyze yazıma bi okusan yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dehset araştırmalar ya ona saygı icin bile okunur bence
      Yazina kahkahalar attim

      Sil
  7. filmini sevmiştim ama kitabına çekimser kalmıştım Sevim Hanım, yazınızdan sonra merak ettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmleri izlesem mi bilemiyorum. Aklimda hayal ettigim.gibi kalsa

      Sil
  8. Dan Brown'un kitabı çapraz okumalar yaptırmış anladığım kadarıyla. Bilinmeyen terimleri araştırırken kitaptan alınanlarla birlikte zenginliği arttırıyor yani. Yazarın hiç bir kitabını okumadım ama bu kitabın konusu tanıdık geldi bana filmini izlemiş olabilirim. :) Fotoğraflar da çok güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten bilmedigim sey coktu hele ki fizikle ilgili bölümde

      Sil
  9. Ahmet Umit cok severim. Dan Brown su an 2. Bir kitap okuyorum sevdim gibi sanki. Tarihi mekanlarda gezmek hosuma gitti

    YanıtlaSil
  10. bilimin ışığını salık veren kitaplar önemli, yazarın Da Vinci Şifresi adlı kitabını yıllar önce okumuştum sonrası gelmedi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de Da vinciyi dün bitirdim yakın zamanda paylaşırım

      Sil
  11. Hem kitabı okudum hem de filmini izledim. Benim beğendiğim bir kitap. Dan Brown' un diğer kitaplarını da okudum. Tarzını seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmi hala izlemedim bakalım bekletiyorum biraz unutur gibi olayım konuyu izleyeceğim

      Sil
  12. Bu kitabı okumadım ama filmini izledim. Kitabı daha güzel diyorlar. Okumadıysan Dijital Kale kitabını öneririm. O kitabı soluksuz okumuştum. Bence en güzel kitabıdır.

    YanıtlaSil
  13. "Bu kitabı okumadım ama filmini izledim. Kitabı daha güzel diyorlar. Okumadıysan Dijital Kale kitabını öneririm. O kitabı soluksuz okumuştum. Bence en güzel kitabıdır."

    diye yazmıştım ama çıkmamış sanırım.

    YanıtlaSil
  14. Bu kitabı lisenin kütüphanesinden alarak okumuştum, çok popülerdi o zamanlar. Baya zaman geçmişti üzerinden, yazınız bana kitabı çok güzel anımsattı. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. Dan Brown un bu kitabını okumadım ama ilginç şeyler yazıyor sevdiğim konular ☺️

    YanıtlaSil