Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse keşke...



Türk yazar az okuyorum,  arada okumam gerekli düşüncesi ile kalemini sevdiğim bir yazarın çok sevilen bir kitabını Sevdalinka'yı  okudum bu sefer. 

Bosna Savaşı yılları. Hatta savaş demeyelim de Sırpların Boşnaklara yaptığı kırımın, kıyımın anlatıldığı yıllar var bu romanda.






Nimeta Stefan aşkı ile başlayan Sevdalinka bence romandan uzaklaşarak gazete yazı dizisi, yada araştırma yazısı gibi ilerliyor. İlk 100 sayfada yönetici, komutan adları o kadar çok geçiyor ki zaman zaman romandan kopartıyor. 100, sayfadan sonra ise Sırpların akıl almaz işkenceleri anlatılıyor, bu kadar detaylı anlatılmalı mıydı  bilemiyorum. Okurken rahatsız oldum açıkçası.

Ayşe Kulin'in kendi kökleri olması sebebiyle belki çok derinden etkilendiğini o yüzden böyle sert bir eser yazdığını düşünüyorum. Sonunun ise kahramanlardan uzak bitmesi beni hayal kırıklığına uğrattı.

Pek çok kişinin tam puan verdiği bu romanı sevdim diyemiyorum ne yazık ki.
Ama Bosna'da yaşanan zulmü öğrenmek isterseniz okuyunuz efendim

Sevgiler,
Sevim

19 Yorumlar

  1. Çok güzel bir değerlendirme yazısı olmuş canım (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimden geldiği kadar dürüst yazmaya çalışıyorm teşekkür ederim

      Sil
  2. Çok uzun zaman önce okumuştum Sevdalinka'yı. Savaş konulu kitapları artık okumamaya çalışıyorum, üzülüyorum çok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir daha savaş olmasın diye okumak anlamak lazım belki ama okumak gerçekten zor

      Sil
  3. Çocukluğumuzda televizyondan izlediğimiz vahşeti Ayşe kulin'in romanında tüm çıplaklığıyla anlatmaya çalıştığını düşünüyorum. Ben okuduğumda çok etkilenmiştim ve herkesin okuması gerektiğini düşünmüştüm. Savaşın neden istenmemesi gerektiğini belki de en iyi bu kitap anlatmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru savaş neden olmasına cevap ama o kadar derin işkence sahneleri anlatılmış ve sonu o kadar açıkta bırakılmış ki o zaman neden roman şeklinde yazılmış diye düşünüm. Kadın yok savasın yüzünde diye bir röpörtaj kitabı var öyle yapsa kabul ederdim ama roman olunca içime sinmedi

      Sil
  4. ben de lisedeyken okumuştum. çok detaylı anlatılması rahatsız ediciydi evet. savaşın kötülüğünü iyi anlatmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. roman olunca romanın içinde bu sahneler olunca beni biraz gerdi

      Sil
  5. Kitabı yıllar önce okumuştum. Ben de çok beğenmemiştim. Konu zaten sarsıcı, biraz güzel bir tarzda yazılsa herkes etkilenir. Ben başarısız bulmuştum bu romanı. Halbuki Ayşe Kulin'in biyografilerini çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. roman olduğu için rahatsız edici belki de bir roportaj kitabı şeklinde olsa o işkencelerden hayatta kalanlar şahit olanlar anlatsa ve bu kitap haline getirilse başarısız bulmazdım belki

      Sil
  6. Ayşe Kulin deyince benim aklıma Adı Aylin ve Nefes Nefese kitapları gelir. Bence onları okumalısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adı Aylin'i daha ilk çıktığı sene okudum Füreya'da öyle pek çok kitabını sevdiğim bir yazardır ama bu romandaki işkence sahneleri beni rahatsız etti

      Sil
  7. balkanlar mııı sevdiğim bölgee, okumadım ama, kulin bi tek kitabını okudum, adı aylin, o da pek güzeldiii :)

    YanıtlaSil
  8. Merak ettiğim bir kitaptı. Çok güzel bir özet vermişsin canım, emeğine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok merak ederek başlamıştım aslında

      Sil
  9. bir süreliğine ben klasik türk edebiyatına başladım bakalım

    YanıtlaSil
  10. Beni çok etkilemişti bu kitap. Belki yazar ile aynı memleketten olmanın yanı sıra, anneannem ve dedemden dinlediğim o güzel ülkenin insanlarının bir zamanlar nasıl da sıcak bir ortamda yaşamı bölüştüklerini ama bir anda herşeyin kin nefretle bezendiğini anlatmalarının da etkisi olabilir. Ve daha bir kaç sene önce o savaş görmüş yerleri ziyaret edip de bombaların, kurşunların binalar üzerinde açtığı delikleri, izleri görünce de çok daha iyi anladım savaşın yıkıcı etkisini.

    Bazen okuduğumuz kitapların, seyrettiğimiz filmlerin etkisi o anda bize ulaşmayabiliyor ama eminim bundan yıllar sonra okuduğunda farklı gözle bakacaksın bu kitaba. Teşekkürler incelemen için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köklerinin oraya dayanmasi çok etkili ama gitmen de etkili. Ben de mutlaka gitmek istiyorum o zaman bir kez daha okuyacağım

      Sil