En Güzel Çingene -Carmen


Dünyada en çok izlenen operalardan biridir Carmen, Bizet' in ; Merimee' nin kısacık romanından uyarladığı bu opera herkes tarafından bilinse de , romanı pek bilinmemekte sanki.

 Bir iki saat içinde ; aşkın ,ihtirasın romanını keyifle okudum. Çevirmeni Samih Tiryakioglu için' bir eseri o çevirdiyse mutlaka çok önemli bir eserdir' yorumları var. Bazı kelimelerin kendi dilinde yazılıp, dipnot olarak açıklama verilmesinin nedeni ise kitabın aslında da İspanyolca'dan geçen kelimelerde yazarın bu şekilde davranmış olması. Bir çok yayın evi ve çevirmen buna dikkat ederek yazarın tercihine saygı duymak için yapıyor bunu ve bende çok seviyorum bu tarzı. 




Roman çingene kızı  Carmen'in hayatını anlatıyor ama anlatıcı aracılığı ile... Anlatıcımız Carmen' in büyük aşkı Don Jose...  

Don Jose , yolcukukta tanıştığı Fransız arkeloga idama götürülmeden bir gün önce acıklı hayat hikayesini anlatır.. Çünkü arkeolog da kısa bir süre önce Carmen ile tanışmış, hatta saatini ona çaldırtmıştır.

Hapishanede yorgun gözüken Don Jose başlar anlatmaya " Onbaşı olarak tütün fabrikasında nöbet tutarken karşılaştığı güzeller güzeli Çingene kızı Carmen'in işlediği suçtan dolayı hapishaneye götürülürken kaçmasına yardım etmiştir. Hem onbaşılık unvanını kaybetmiş hem de tutuklanmıştır 

Carmen'in aklına uyarak kaçakçılığa başlar. Artık iki sevgili gibi yaşamaya başladıklarında Carmen'in kocası olduğu ve hapishaneden kaçmasına da Carmen'in yardım ettiğini öğrenir. 

Kıskançlık gözünü kör edince kocayı da öldürür Don Jose... Ama Carmen bir gün ona seni sevmiyorum dediğinde dayanacak gücü kalmaz..."

Merimee ; Fransız tarihçi ve kısa hikaye yazarı . Ve Carmen ile tanınmakta. Pek çok yorumcu hayatınızda bir kerecik olsun Merimee okuyun demesi boşuna değildir. 90 sayfalık kısacık bir eserde aşkı, tutkuyu, macerayı anlatmak çok büyük bir iştir.

Aşk yüzünden bir erkeğin neler yapabileceğini okumak ister misiniz? Sizce böyle bir aşk olabilir mi? Bir kadın aşık olduğu adama bunları yaptırır mı?
Bir göz atın bakalım ne düşüneceksiniz?

Sevgiler
Sevim.




0 Yorumlar