Geriye Yazılar Kaldı Kitap Yorumu


Pek çok kişi der ya 'Ooo benim hayatım yazsam roman olur ' işte öyle bir hayat yaşamış Leyla Umar. 1928 de Ankara' da doğan gazeteci, alzehimer nedeniyle 2015 te İstanbul' da vefat etmiş. Türk basın tarihine damgasını vurmuş isimlerden;  yaptığı röportajlar nedeniyle. İşte Geriye Yazılar Kaldı anılarını yazdığı, hatta dedesinden başlayarak hayatını ve ailesini anlattığı ,okuması çok keyifli bir kitap oldu benim için.





Dedesi ;  Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın arkadaşıymış ve 4. evliliğini Kılıç Ali'nin kız kardeşi ile yaparken resmi nikahı Ata'mız kıymış ve bu Atatürk'ün bizzat kıydığı ilk resmi nikahmış. Bu çok ilginç bir bilgi oldu benim için. Böyle bir aileden geliyor işte Leyla Umar.

 Üsküdar Amerikan Lisesi ve ardından Arnavutköy Kız Kolejini yarım bıtakmış, ama İngilizcesi sayesinde Ercüment Karacan kendisini Milliyet gazetesinde işe almış. Hatta yakın arkadaşı Abdi İpekçi bile bu olaya ilk başlarda çok tepki gösterse de, ilerleyen günlerde  Leyla Umar'ın başarısını takdir etmiş. 

İlk evliliğine şiddet gören Umar, ikinci evliliğini Refik Erduran ile yapmış, Erduran'ın çapkınlıkları bu evliliği bitiren neden olmuş . Ablası ile hep sorunlu bir ilişkisi olmuş onu affedemediğini söylüyor kitabında.

 Yakın çevresi hep ünlü isimlerle dolu olan bir kadınmış Umar. Refik Erduran'ın yazdığı oyunlarda oynayan Ulvi Uraz, Altan Erbulak, Erol Günaydın, Müjdat Gezen gibi ismilerle dostluğu ömür boyu devam etmiş. 

Refik Erduran'ın evliliğin ilk yıllarında , Umar' ın oğlunu istememesi nedeniyle sorun yaşasalar da Amerika'da yaşadıkları yıllarda bu sorunları aşmışlar. Ve çocuklara arzuladığı.  eğitimi vermeyi başarmış  Amerika yılları da Warren Beatty'den  Robert De Niro' ya ,  Liz Taylor'dan Elia Kazan'a pek çok Hollywood simasını tanımasını sağlamış. Ama bu kişilerin davranışlarını, garip, yapay ve kaba bulmuş, aldığı sinema oyunculuğu tekliflerini reddetmekle çok mutlu olmuş. 

Ülkemizde tanınmasını sağlayan röportajları ise Humeyni , İdil Amin, Şah Rıza Pehlevi, Fidel Castro ile olanlar. Humeyni ile röportaj yapabilen tek gazeteci kendisi ( Tek Türk gazeteci anlaşılmasın, dünyadaki tek gazeteci ) yine bu kitapta öğrendim ki, Humeyni  sürgün zamanında 1 yıl Bursa'da yaşamış.Ama bu röportaj TRT de sadece 1 dakika yayınlanmış.  Umar Castro ile dostluk kurup ona yemek bile yapmış . Hatta ; Castro'ya İstanbul'dan kalkan balığı bile taşımış.





Birde benim yaş grubum hatırlar Semra Özal'ın ' Efe'nin tek dikili ağacı yok' cümlesini. İşte bu cümlenin geçtiği röportaj da Leyla Umar'a ait. 

Ömrünü basına adayan bu kadının hayatını okumak çok etkileyiciydi. Şimdi basında röportaj diye önümüze sunulanlar ile Leyla Umar'ın yaptıklarının aralarında dağlar dağlar dağlar kadar fark olduğunu görünce çok da üzüldüm işin açıkçası. Keşke bir yayın evi bu önemli röportajları bir kitap halinde yayınlasa da okuyabilsek .

Basımı olan bir kitap değildir Geriye Yazılar Kaldı   o yüzden sadece sahaflarda bulabileceğinizi düşünüyorum ama bulursanız mutlaka okuyun.  

Sevgiler,
Sevim

23 Yorumlar

  1. Saygı ve Sevgilerle;ne çok değerimiz var değerli olan..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten keşke bir yayınevi güzel bir adım atıp yayınlasa. Eminim ilgi çeken, okunan bir kitap olur.

    YanıtlaSil
  3. Güzel kitaba benziyor. Listeye alalım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nadir Kitap com da var 5 TL falan oradan alabilirsin

      Sil
  4. Kültürel anlamda bilgilerime yenilerini ekledim bu yazıda..Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende pek çok şey öğrendim altını çizdim 😀

      Sil
  5. başkalarının hayatlarını okumayı sevrrim :)

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir kitap.:) bu tür kitapları okumak çok keyifli oluyor.:) yaşanmış olaylar kimi hüzünlü , kimi komik... bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyif alıyorum bende. Ne hayatlar varmış diyorum. Yorum için ben teşekkür ederim

      Sil
  7. Ünlülerin anılarını okumayı seviyorum. Yaşadıkları dönem ve çevrelerindeki kişilere ilişkin ilginç bilgiler öğrenebiliyorsun. Bu kitap karşıma çıkarsa okuyacağım. Yorum için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gazeteci olunca da kendisi yazdığı için daha keyifli olmuş okuması

      Sil
  8. Başarılı bir kadın profili ancak evlilikleri ve yaşamında pek fazla gülmemiş. Güzel bir kitap. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özel hayatı ne yazık ki kötü gitmiş .

      Sil
  9. Buram buram yaşanmışlık kokan kitaplardan çok etkileniyorum. Bu kitabı da listeme ekledim :)
    Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. biyografi çok severim. ilginç biriymiş, dolu yaşamış olmalı, aklımda olsuuuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzeldi Deep.. Sahaflarda bulursun mutlaka... Al bence

      Sil
  11. Ne hayatlar yaşanmış,bu tip kitaplar okumayı seviyorum.Listeme ekledim:)Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Bu kitabi tam hatirlamiyorum ama sanirim 2000 li yillarda okudum..muhtesem bilgi ve huzun dolu bir biyografi..yillarca Refik Erdurandan nefret ettim Allah rahnet eylesin leyla Umar ona cok buyuk bir aşkla bağlanmış ve çok çekmiş..alin kütüphanenizde kalsın çok ünlü siyasetçilerden kesitler var

    YanıtlaSil