Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın...



Edebiyat anlamında ülke olarak biraz değişik bir tutumumuz var sanırım bizim. Necip Mahfuz gibi bir değeri o kadar az kişi tanıyor ve kitapları o kadar az okunuyor ki üzülüyorum. Ülkesine , tarihine bu kadar bağlı bir kalemi her okuduğumda bizde yakın tarihimizi bu kadar iyi anlatan çok fazla kalem olmadığını farkediyorum. Okuduğum diğer kitaplarını şuraya ekledim bence bir tıklayıp göz atın

Bu sefer sayfa sayısı az olduğu için bana yetmeyen bir eserini seçtim Kuştimur Kahvehanesi, keşke daha uzun uzun diye kapattım kapağını kitabın





Abbasaiyenin iki yakasından beş arkadaş, Sadık, İsmail, Hamada, Tahir ve adı hiç geçmeyen anlatıcımız aynı ilk okula başlarlar beş yaşında. Birlikte büyüler, ergenliğe birlikte geçip aşık olurlar kimi dini inançları gereği hemen evlenir kimi haşhaş, içki, farklı kadınlarla gece aleminde alır soluğu. 

Ülkenin iç çalkantıları Said Zangul ve Vafd Partisi, Kral Faruk, özgürlük hareketleri, milliyetçilik akımları farklı siyasi görüşler ne yaşarlarsa yaşasınlar hiç kopmazlar ve ilk okul biter bitmez soluk alma mekanı olarak belirledikleri Kuştimur Kahvehanesine gitmekten hiç ama hiç vazgeçmezler.

Yetmişli yaşlara kadar yaşadıkları her olayda birbirlerine öyle destek olurlar ki onların ki arkadaşlıktan öte kardeşlik olur. 

Ben her Mahfuz kitabı gibi çok çok çok keyifle okudum. Hiç tanışmadıysanız yazarla tanışmak için iyi bir seçim olabilir

Sevgiler,
Sevim


24 Yorumlar

  1. Özenilesi bir arkadaşlık desene

    YanıtlaSil
  2. Valla kitaptan çok kedinin bakışı dikkatimi çekti . Nasıl şaşırmış öyle :))

    YanıtlaSil
  3. kitabı ilk defa duyuyorum :) ama not ettim okuyacağım

    YanıtlaSil
  4. Duymadığım bir yazar maalesef . Ama konusu sevdim. Listeme ekleyeceğim .Güzel öneriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duymasanız biraz da yayıncıların hatası görece olarak biraz daha küçük bir yayınevi basıyor kitaplarini

      Sil
  5. Kitabı bende ilk defa duydum. Not edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın Kahire Üçlemesi kitabının gölgesinde kalmış biraz

      Sil
  6. Yazarın adını duymuştum. Hatta 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olduğunu duyunca ilgim daha da artmıştı. paylaşıma ve hatırlatmaya teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlık hikayelerini hep sevmişimdir.

    YanıtlaSil
  8. Ya Turkiyede yayınevleri kimi isterse o okunuyor

    YanıtlaSil
  9. yazarı da kitabı da biz de ilk defa duyduk,anlatımıza göre güzee bi kitap olmalı..yorumlamınız için emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
  10. İyi bildiğim ama daha hiç okumadığım bir yazar Necip Mahfuz.. umarım bir gün kısmet olur :)

    YanıtlaSil
  11. ben boşuna sevmiyorum bu sözü : "Kadınlar kurtaracak bu canım memleketi." uzun zamandır dikkat ediyorum en fazla kitabı kadınlar okuyorlar. Önce kendime sonra hemcinslerime kızıyorum. Görüyorum ki sizin de böyle takdire şayan bir zevkiniz var. Kitaplar içinde kaybolmuşsunuz sanki. Kutluyorum, Edebiyat anlamında ülke olarak Necip Mahfuz gibi bir değere gerekli olan değeri vermediğimiz için uyarınızı not ediyorum.
    Ellerinize sağlık.
    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. hımmmm ivit bizde pek okunmaz bu yazar. avrupalılar amerikalılar daha çok okunduğu için herhalde. adı ne güzel kitabın. okurum. foto süfer. senin instadaki diğer süfer fotolar gibi. konuşan fotolar gibii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz yanlış kişilere kıymet vermekte ustayız

      Sil
  13. Hiç okumadığım ama çok duyduğum bir yazar, böyle 70'li yaşlara kadar süren dostluklara çok imreniyorum ne kadar güzel, okumak isterim tanıtımından etkilendim çünkü. Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil