İnsanoğlu elinin altındakilerden hiç bir zaman memnun olmuyor


Kitapçılarda yapılan indirimleri seviyorum. Hiç aklımda olmayan, okuma listemde bulunmayan kitapları da düşük maliyetle okumuş oluyorum böylece. Üç Yıl içinde bu aynen geçerli. Bu yıl içinde Anton Çehov'dan Vanya Dayı okumak aklımdaydı ama 5 TL rafında yazarın ismini hiç duymadığım Üç Yıl novellasına rastlayınca yazarla güzel bir tanışıklık yapmış oldum.





Kısacık bir hayat yaşamış Çehov. Kırk dört yaşında veremden ölmüş ama bu kısacık sürede çok ses getiren eserler yazmış. Martı,  Vanya Dayı ve Vişne Bahçesi en çok bilinen oyunları yazarın.

Üç Yıl ; Moskovalı çok zengin bir tüccar olan Laptev'in her açıdan kendisini sorguladığı bir öykü. Otuzlu yaşlarda ve çirkin sayılabilecek bir erkek olan Laptev, ağır hasta olan ablasının yanında bir taşra kasabasında kalmaktadır bir süredir. Ablasının doktorunun genç ve güzel kızı Yulia'ya aşık olmuştur. Evlenme teklifi kabul görse de Laptev sürekli sorgular bu evliliği . Karsının kendisi sevmediğini , mutsuz olduğunu düşünür her gün. Babasının servetini, personeline karşı davranışlarını sorgular. Bu servetin aslında insan olarak hiç bir şey katmadığını fark eder. Eski sevgilisiyle evlense daha mutlu olup olmayacağını sorgular. Bu sorgulamalardan da çok yorulur.

Çehov'un realist tarzının çok güzel bir örneği bence Üç Yıl. Zaman zaman hepimizin yaptığı neredeyim ben ne yapıyorum diye hayatımıza göz attığımız olur ya işte kahramanda tam olarak bunu yapıyor her gün..

Gerçekten büyük keyifle okudum. Kısacık bir eser tek sorun Rus kahramanların isimleri ve aile arasında o isimlerin kısaltılmış hallerinin hepsinin kullanımı. Güzel bir çevirisi ve akıcı bir dili var. Bir okuyun bakalım siz hangi soruları soruyorsunuz kendinize

Sevgiler
Sevim.

21 Yorumlar

  1. Çok güzel bir kitapmış yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde kısa okuma hızını arttırı al bence

      Sil
  2. Antony çehov'un üç yıl eserini hiç duymamıştım. Eser Güzel bir sorgulama yapmaktadır Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle özellikle evlilik ile ilgili kafasında çelişkiler olanlar için çok güzel bir kitap

      Sil
  3. Kitapçılarda yapılan indirimleri kim sevmez ki güzel bir öneri olmuş teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde 5 tl lik raf olursa :)
      ayy şahane olur

      Sil
  4. Kitap indirimleri büyük fırsat, ayrıca farklı yazarları ya da aklımızda olmayan eserleri okuma şansımız oluyor. Konusu ilgi çekici, insan elindekinden mutlu olmak yerine şüphelerle tüketiyor yaşamını bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet internet siteleri yerine kitapçıları gezsek çok güzel eserler bulacağız aslında

      Sil
  5. Anton Çehov'u çok severim ama bu kitabını bilmiyordum. Kitapçılarda yapılan indirimler candır. Ben de çok severim. Bu kitabı okuyacağım kesin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya 5 tl lik raftaydı bu .. o fiyata görünce almadan geçemedim açıkçası

      Sil
  6. Kalemini, öykülerini sevdiğim yazarlardan...Türkiye İş Bankası'nın çevirilerini de genel olarak başarılı buluyorum.

    YanıtlaSil
  7. Diğer büyük rus yazarlarının da bilindik romanlarından daha da fazla eserleri olduğunu öğrendikçe şaşırmışımdır. Bu kitabı da bilmiyordum. Diğer eserlerinin gölgesinde kalmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten bazen öyle okuyor, aaa diyorum bu kitabı hiç duymamışım bir okuyorum hayran oluyorum. popülaritesi yüksek kitaplardan çok daha güzel eserler oluyor bazen

      Sil
  8. Bu kitap okuma listemde. Bu sene inşallah okurum. Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okursun ya kısa bir roman çabuk okunuyor

      Sil
  9. İlginç ve güzele benziyorr

    YanıtlaSil
  10. çehooov yabancıların deyişiyleee çekoov süfeeer, tolstoy ve çehova dedelerim diyom, ikisi arkadaş, ikisinin fotosu var birlikte çokoş, biri oturuyoi diğeri ayaktai, bu novellayı okumadım :) amaa, küçük köpekli kadın, vişne bahçesi, martı, vanya dayı, üç kızkardeş okudum. çehoov, en iyilerden, ilk beşe girer :) bu novella aklımda olsuuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tesadüf gördüm ya, çok güsel ama... ben vanya dayı okucam bu sene içinde

      Sil
  11. indirimler indirimler canımız indirimler :)

    YanıtlaSil