Uçan Süpürgeler


Bundan dokuz ay kadar önce tanıştım Bulgakov ile . Genç Bir Doktorun Anıları   ( okumadıysanız göz atabilirsiniz ) sevdiğim kitaplar arasında yer aldı. Henüz yirmili yaşların başında olan doktorun içindeki başarma azmi etkilemişti beni. Aradan geçen zamanda yazarın başka bir romanını okumamıştım. Usta ve Margarita hem raflarda hemde blog ve sosyal medya hesaplarında çok sık karşıma çıkan bir roman olduğu için yazarla dostluğuma bu roman ile devam ettim.





Usta ve Margarita' yı okumayıp bookstagram hesaplarında yada bloglarda yorumuna denk gelenler çok çok büyük çoğunlukla şu yorumu gördüler benim gibi ' Çok büyük bir sistem eleştirisi, Stalin dönemini yerden yere vuruyor yazar devleti hicvediyor.' Bu yorumları yazan arkadaşlar dönem Rusya sı hakkında ne kadar bilgi sahibi bilemiyorum ama ben kitabı okuduğumda devlet yönetimi ile ilgili hiciv anlayamadım. Bunun nedeni Rusya tarihini, Stalin  dönemimde yaşananları bilmiyor olmam muhtemelen.

Blog yazılarımı da bir arkadaşıma kitap anlatır mantığı ile yazdığım, başka sayfalardan kopyalamadığım için şimdi burada büyük büyük laflar etmeyeceğim. Gerçekten anladıklarımı, hissettiklerimi anlatacağım yine . 

Kitap Rus halkının yaptığı hatalar ile ciddi ciddi dalga geçiyor, sanat dünyasında olanları - hani bizde de eskiden bir laf vardı baş role giden yol yönetmenin yatağından geçer diye - bu gerçeği anlatıyor. Bir gün önce saygı ile önünde eğildikleri dergi editörü ölünce arkadaşlarının onun yerine geçebilmek için ne kadar acımasız olduğunu gösteriyor.

Usta ve Margarita bir Rus klasiği değil, baştan sona fantastik bir roman. Şehre inen şeytan, yardımcıları, o şeytanın kehanetleri, kara büyü gösterileri havada uçuşan rubleler, rublelerin dolara yada kağıt parçalarına dönüşü gibi okurken kahkahalar attıran ama düşününce insanoğlunun aç gözlülüğünü gözler önüne seren olaylar var.

Usta yazdığı romanı bir türlü yayımlatamayan ve hayattan neredeyse vazgeçmiş durumda olan bir yazar ve Margarita'da ustanın büyük aşkı. Süpürgesine binip uçuyor şeytan ile yaptığı işbirliği sayesinde.

Ustanın yazdığı roman Pontus Pilatus ile ilgili. Pontus Pilatus kim diyecek olursanız Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesi emrini veren vali. Bu konuda yazılan bir eser ile ilgili hayır cevabı alan Usta sanata küsüyor adeta

Keyifli bir roman Usta ile Margarita, ama okumadan önce Stalin dönemi nasıldı, neler yaşandı halk ve sanat dünyası bu olaylardan nasıl etkilendi araştırıp öğrenilirse kitap daha anlaşılır olacaktır mutlaka. Ben okuduğumun ancak yarısını anlayabildim sanıyorum diğer yorumlara bakınca

Aranızda okuyan varsa ve beni anlamadığım yerler konusunda aydınlatabilirse sevinirim

Sevgiler,
Sevim

42 Yorumlar

  1. Kitaplığımda bekliyor önce Köpek Kalbi kitabını sonra bunu okuyacağım. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman gerçekten biraz ön araştırma yaparak başlamanı tavsiye ederim, daha anlamlı gelecektir mutlaka

      Sil
  2. Henüz okumadığım bir yazar. Tanıtım için teşekkürler.
    Görselde, e kitap okuyucu dikkatimi çekti. Ekrandan okuma becerim az, ancak sağladığı bir çok avantaj nedeniyle yavaş yavaş beni de kendine çekecek gibi. Bu cihazları kullanmaktan memnun musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E kitap okuyucu değil, tabletten okuyorum google play kitaptan satın alıyorum hem kitap fiyatları daha makul hem taşıma kolaylığı var... E kitap okuyucu almayı düşündüm aslında ama çok pahalı artık almam biraz zor..

      Sil
  3. okumadığım bir yazar ama Rus Edebiyatı romanları nedense son tercihlerim arasında kalıyor...

    YanıtlaSil
  4. Benimde okumak istediğim ama çekindiğim bir kitap :)

    YanıtlaSil
  5. Ben kitaplardaki üstü kapalı anlatımları anlamıyorum hiç ya, azıcık açık anlatın madem kardeşim. Bir de dediğin gibi dönemi bilmeyince .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya mesela bir yorumda demişler ki kitapta geçen yurttaş kalbi tamamen stalin dönemine eleştiridir. Eee dedim ben ıçimden yani?? Hiç anlayamadım mesela o dönemde bu sözün nasıl bir sorunu vardır.. yani dönemi bilmeyince bir de üstü kapalı olunca ben farklı şeyler anladım muhtemelen yazarın anlattığından:)))

      Sil
  6. Benim en sevdiklerim arasına girmeyi başarmış bir kitaptır kendisi.Alice Harikalar Diyarında kafasıyla yazılmış :)) Ne keyifli romandı dii mii.:))

    YanıtlaSil
  7. Blogunuz çok hoşuma gidiyor ve takibe aldım. Cidden severek takip ediyorum emeğinize sağlık. Sizde bizim web sitemiz hakkında yorumda bulunursanız ve takibe alırsanız seviniriz
    Başarılar www.pixselle.com

    YanıtlaSil
  8. Sana katılıyorum. Biliyorsun :) ortak sorunumuz anlamamış olmaktı sanirim o üstü kapalı mesajları.Sirf bu yüzden araştırmalar yapıp seneye tekrar okumayı düşünüyorum. Seninle okumak zevkti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seneye erken ama illa okurum bir kez daha

      Sil
  9. Fantastik kitapları seviyorum..İlgimi çekecektir muhtemelen

    YanıtlaSil
  10. Heee diyorsun ki önce araştır, sonra oku. Peki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla iyi anlamak için araştırsan iyi olur

      Sil
  11. fatma üzmez. blogdaki cin. bloguna gitseneee nollur. bursaşı bloggerlarla toplanmak istiyooo :)

    YanıtlaSil
  12. okudum ama hatırlamıyom ki.

    https://www.edebiyathaber.net/yeni-bir-ceviriyle-usta-ve-margarita/

    YanıtlaSil
  13. joyce un ulize si gibi roman içinde roman var yani.

    YanıtlaSil
  14. filmi de var bak izleyebilirsin.

    YanıtlaSil
  15. http://dipnotkitap.net/ROMAN/Usta_ile_Margarita.htm

    nette kitap ile ilgili detaylı açıklamalar var. bi oku bak anlaşılır ki yanii

    YanıtlaSil
  16. http://kitaplardananlamayanadam.blogspot.com/2015/05/mihail-bulgakov-usta-ile-margarita.html

    YanıtlaSil
  17. bak bunları bi okuuu. olmazsa bulurum yineee :)

    YanıtlaSil
  18. ben çizgiromanını okumuştum:)) gerçekten ilgi çekici bir eser ama sayfa sayısı beni korkutuyor..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla be mayıs ayında 1040 sayfa bir esere başlıyorum

      Sil
    2. hımm öyle uzunlardan du bakayım durgun don var :)

      Sil
    3. Iri memeler geniş kalçalar mo yan...

      Sil
  19. okumadığım bir yazar, umarım kısa zamanda okurum.

    YanıtlaSil
  20. Rus Edebiyatını severek okuyanlardanım. not ediyorum kitabı.

    YanıtlaSil
  21. Ya rus tarihinde eşleştirme yapan olmuş mesela kedi şu general ,yardımcısı bu general gibi... onlar beni ilgilendirmiyor açıkçası dediğin gibi hayatın içini sorgulamak en güzeli

    YanıtlaSil
  22. Genç Doktorun anıları dizi de yapıldı diye biliyorum. Ama dizide dediğin fantastik ögeler yoktu.Eğer uyarladılarsa, demek farklı biçimde yaptılar bunu. Kitabını okumamıştım. Okumak isterim. Bu arada fotodaki kediciğe de bayıldım.

    YanıtlaSil