İnsanın gidecek bir yerinin olmamasının ne demek olduğunu biliyor musunuz ?





Aslında böylesi bir kitap hakkında yorum yazabilmek bile çok haddime düşmez ama ilk defa on dokuz ikinciye otuz beş yaşında okuduğum Suç ve Ceza'yı bir kez daha okudum. Bu defa kitap giybeti okuma grubumuz ile..Hatta ellilerimdeyken bir kez daha okumaya karar verdim.

Uzun uzun anlatmayacağım dediğim gibi, zaten herkes tanıyor Raskolnikov'u ve herkes biliyor neler yaptığını. Bu defa da okurken çok kızdım, çok üzüldüm, anladım, sevdim, yine kızdım, yine acıdım ona. Neredeyse yedi yüz sayfa boyunca kafam karışık bir şekilde hareket ettim.

Razmuhin, Dunya, Sonya, her birinin yaptığı fedakarlıkları, Lujin'in düzenbazlıkları , polis ile sorgu yargıcının tutumları ve romandaki her bir sahne kesinlikle adım adım gözümün önündeydi bir kez daha.

Sanırım hayatım boyunca bıkmayacağım ve her okuduğumda farklı tatlar alacağım romanlar arasında ilk sırada yer alacak her zaman

Ben bir kez daha anladım ki Dostoyevski, Tolstoy derbisinde ben Dostoyevski taraftarıyım. Ve önünde saygıyla eğiliyorum 

Sevgiler
Sevim 

22 Yorumlar

  1. bitmiş bir kitap daha :) harika

    YanıtlaSil
  2. Bende de Dostoyevski ağır basıyor. Suç ve Ceza herkesin okuyup, üzerinde düşünmesi gereken harika bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ömrümüz oldukça okumalıyız tekrar tekrar Dostonun diğer kitaplarını da

      Sil
  3. Aynı kitabı farklı zamanlarda okumak farklı tatlar veriyor sahiden. Bizler çocukken ya da ilk gençlik çağlarımızı yaşarken bu kadar çeşitli kitap yoktu -ki bunu iyi anlamda söylemiyorum-, bu sayede bizler çok erken yaşlarda klasikleri okuduk. O yüzden bir de olgunluk çağında okumak çok keyifli oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet üstelik çok daha güzel çeviriler var şimdi

      Sil
  4. Bende bir 20 li yaşlarım da bir de 30 lu yaşlarımda okudum. Üçüncüyü de okumam yakındır o zaman.
    İnsanın iç çelişkilerini, kenarda kalmış, mağdur edilmiş, ötekileşmiş insanları anlamak istiyorsam Dosto, toplumsal problemleri, daha çok maddi gücü yerinde olan insanların yaşamlarındaki yozlaşmaları okumak istiyorsam Tolstoy'u okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu ayrımınızı artık hep aklımda tutacağım çok teşekkürler

      Sil
  5. Klasik kitapları belli yaşlarda bir kaç kez okumak gerekir derler. Her seferinde farklı şeyler keşfediliyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle biz değiştikçe kitaptan aldıımız tat değişiyor

      Sil
  6. Suç ve Ceza gerçekten çok etkileyici bir kitaptır.Seneler seneler evvel okumuştum ,kütüphanede tam metin var yeniden okunacak.:)

    YanıtlaSil
  7. Muhteşemmmm bir başyapıt..

    YanıtlaSil
  8. raskıolnikov eveeeet dosto daaa deli dahi ivit :) tolstoycuyum hihi :)

    YanıtlaSil
  9. Okunacak bir kaç kitap var elimde. Bir tanesi de Suç ve Ceza. Hatta bugün bakıp bakıp durdum. Yapabilir miyim diye... Verebilir miyim o kitabın hakkını emin olamadım. Ama en kısa sürede başlayacağım... Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Suç ve Ceza gelmiş geçmiş en büyük klasiktir benim nazarımda. Üstüne kesinlikle yok. Ve defalarca okunabilecek bir kitap.

    YanıtlaSil
  11. Rus yazarlari her dönem favorim özellikle de eskiler 😊

    YanıtlaSil
  12. Merhaba şuan kitabi yarı etmiş durumdayım, öyle her satırı dolu dolu bir kitapki. Raskolnikov o kadar derinlere deyiyorki kitabi devamlı okumak mümkün değil. Her sayfasını düşünmek analiz etmek gerek. Kitap bitmesin deye hergün azar azar okuyorum. Kitabı ne zaman bitiririm bilmiyorum ama bitirmeme nedenim favori listemin başına bitmeden oturmuş olması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Raskolnikov u anlamaya çalışmak bile çok farklı bi duygu

      Sil