Başarı aklınızı başınızdan almasın...


İçinizden diyorsunuz ki gelmişsin kırklı yaşlara şimdi mi okunur Pal Sokağı Çocukları; evet biliyorum çok geç ama hiç okumamış olmaktan daha iyidir değil mi geç de olsa bu lezzeti tatmış olmak.

Zaten bitirdiğimde inandığın şu oldu tam olarak bir çocuk kitabı değil bu, her yaşın keyif alacağı tam bir modern klasik




Aslında iki yıldır aklımda hep okuyayım diyorum ama bir türlü olmamıştı sonunda Yapı Kredi Yayınlarının önünden geçerken alayım hadi dedim, üst üste zor kitaplar okumuştum arada bana bir nefes gibi geldi ayrıca.

Daha önce Macar bir yazar okudum mu hatırlayamadım ama Frenc Molnar'ın muhteşem bir üslubu var, kitaptaki kahramanları capcanlı anlatmış, çevirmen Tarık Demirkan'da muhteşem bir şekilde çevirmiş her yaştan çocuğun çok rahat okuyabileceği, çok rahat anlayabileceği bir eser ortaya çıkmış.

Bilmeyen yoktur ama ben de kısaca konudan bahsedeyim. Pal Sokağı Çocukları; iki çocuk grubunun mahalledeki boş arsa için yaptığı çatışmaları, (bu arsa çocukların oyun oynayabileceği, toplanabileceği tek boş alan beton yığınları arasında ) kavgaları- kendileri buna savaş diyor- anlatan bir roman.

 Nemecsek, Boka, Gereb, Feri Ats ,Pasztor gibi kahramanlar arsa için son derece onurlu bir şekilde mücadele ediyorlar. Bire karşı ikinin olmadığı, çelme takmanın yasak olduğu, haince saldırının ve hatta kendinden küçüğe sataşmanın yasaklandığı ve karşı taraf bile olsa cesaretin başarının takdir edildiği bir mücadele bu. 

Çocuklar arası kavgalar, dostluklar, gizli kapaklı işler, okul, öğretmenler, gizli toplantılar hepsi hepsi o kadar gerçek ki, kendinizi çocukların yanında görmemeniz mümkün değil sanırım

Pal Sokağı Çocuklarının; en sevdiğim yönü ders verme kaygısı taşımaması, bunu okuyan çocuğun o kahramanlara kendini özdeşleştirip doğru olanı kendisinin seçmesi amacında olması. 

Aranızda okumayan kalmamıştır belki ama çocuklarınız hala okumadıysa kesinlikle okusunlar. çok sevecekler eminim.

Sevgiler
Sevim

26 Yorumlar

  1. harikadır kitabı da filmi de kızımla bir kere daha okudum kitap sunumu için gene ağladım gene ağladım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla filmi izlemeye kalbim el vermeyebilir şu an , böyle bir hüznü kaldıramam sanki ama gerçekten muhteşem bir eser

      Sil
  2. Bence de ders verme kaygısı taşımaması çok iyi. Ders verme kaygısı taşıyan eserler biraz kasıyor gibi. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de çocuklar da kendisi ders almalı, hayatta hiç kimseye zorla bir şey öğretilmemeli, çünkü o öğrenme gerçek öğrenme olmuyor bence

      Sil
  3. Yeniden dönme zamanı yakalamamı:)) Teşekkürler;özümseme için geriye dönmeler,kaçınılmaz bir besin,kültürün oluşumu için vazgeçilmez maya,deme katkı sağlayan harika aromalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geriye dönmeler sadece edebiyatla oluyor güven bey

      Sil
  4. hangi kitabın sana ne zaman geleceği kısmetttir bence :) hem bazı kitapları ne zaman okusan başk abir şey görürsün onda :)

    YanıtlaSil
  5. Pal Sokağı Çocuklarını çocukken okumuştum. Unutulmazlarım arasındadır. Düşündükçe yeniden çocuk olma isteği uyandıran bir etkisi vardır bende. Kitabın kapak resmi çok farklı, benim okuduğumun üzerinde resim yada çizgi karakterler vardı sanıyorum. (Hatta şimdi bahsettiğim kapağın olduğu kitabı buldum. Serhat AŞ'nin kitabıymış)
    Yazdıklarınızdan sonra tekrar okumalı. Nefes aldıracak bir kitap hakikaten.
    Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kadar çok yayınevi basmış ki, haklılar ama güzel bir çeviri olduğu müddetçe ben bu tür eserlerin çok fazla olmasından yanayım her bütçeye uygun şekilde olmalı ki, her çocuk okusun

      Sil
  6. bazı kitaplar tekrar tekrar okumayı hak eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keislikle Tigrisciğim.. Pal Sokağı bende Budapeştede olma hissi uyandırdı gidip öyle bir boş arsa bulup nemeçekin hayalini görme hissi

      Sil
  7. Ah Nemeçek! Ne ağlamıştım, ne unutulmaz karakterdir....çocuklara bazen kitap tavsiyesi isteyen komşum olunca aklıma ilk gelen kitaptır. Eline sağlık canım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle ablacım ya bende hatta düşündüm bu kitabı hediye edebileceğim çocuk var mı diye

      Sil
  8. İyi hatırlattın ben okudum ama kızım okumadı ona okutayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birlikte okuyun bence, sende ikinci kez oku iyi gelir

      Sil
  9. Pal Sokağı Çocukları'nı okumanın yaşı mı olur ama :)Kesinlikle okumayanlar okusun. Ben çocukken okumuştum ne iyi yaptın hatırlattın. Kesinlikle tekrar okuyabilirim. Sağ ol canım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ah keşke bütün kitapları okuyacak kadar zamanımız olsa

      Sil
  10. Benim de hala kitaplığımda bekleyen bir kitap. Yorumunuzdan sonra okuma istediğiyle doldum :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hafta sonu için güzel bir alternatif bence

      Sil
  11. ah ah hemen hemen en sevdiğim çocuk romanııı. ah o çocukların heykellerini yapmışlar yaaa bir gün görcem işallah :) bu ve momo aşklarım yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. momo dan daha çok sevdim ben bu minnakları, ağla ağla ağla ayyy çok fena oldım

      Sil
  12. Ay benimde listemde olan kitap. Okumam lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir değil bir kaç bile okunabilir beydacım

      Sil
  13. Pal sokagi cocuklari, cocukken en sevdigim defalarca okudugum ve her okuyusta agladigim kitap 😊

    YanıtlaSil