Gidişim Dönmek İçindir - Leyla'nın Evi


Bu ay gerçekten muhteşem geçiyor benim içi, her ay en az bir oyun izlemeliyim derken Mart ayından birbirinden güzel üç oyun izlemiş oldum. Geçtiğimiz ay Şen Makas oyununa bilet alırken aslında Leyla'nın Evi de varmış ya diye iç geçirmiş ama ona bilet almamıştım. Okurken çok keyif aldığım Zülfü Livaneli kitabının oyunlaştırılmış halini görmeyi istiyordum gerçekten.  Dün çok zarif bir davet sonucu bu harikulade oyunu izleme şansına sahip oldum.

Hızlı tüketmeye meyilli, kolay sıkılan vazgeçen bir toplum olduğumuz gerçek. Bir de eleştirilerimizde acımasız olduğumuz. Televizyonda çok önemli oyuncuların rol aldığı bir kaç haftada yayından kalkan diziler, yada gişede iş yapamayan filmler pek fazla bizde. 




İşte tüm bunlara rağmen, Leyla'nın Evi oyununun dokuz yıldır sürekli sahnede olduğunu öğrenince hem çok şaşırdım hem de çok sevindim açıkçası. Tiyatrokare dokuz yüzden fazla sayıda sergilemiş oyunu. Muhteşem ayakta alkışlanacak bir başarı diye düşünerek gittim oyuna. Bu kadar yılda oyuncu kadrosunda da, oyunda da değişikliğe gidilmiş zaten afişte yeni yorumuyla ibaresi mevcut.




Başrol yani Leyla Celile Toyon .. Allahım ne kadar güzel, ne kadar zarif bir kadın. Paşa torununu oynadığı oyunda kendisinin gerçekten yalılarda , dadı ile büyüdüğünü hissediyorsunuz. İsminden hatırlayamadıysanız hemen söyleyeyim Vatanım Sensin dizisinde Halit Ergenç'in annesini oynamıştı kendisi. Ben kendisini ağzım açık, gözlerim yaşlı izledim Leyla'nın Evinde ve büyülendim.




Oyunda bir de Roxy var ki, Dicle Alkan Almanı bu hip hop şarkıcısına muhteşem şekilde hayat vermiş. 




Leyla'nın Evinde ; sadece - evinden kapı dışarı edilip sokakta kalan -  Leyla yok, Leyla'nın evini satın alan Ömer var karısı rüşvetçi  Necla var Ömer'in babası Ali Yekta bey var. Onların da geçmişleri, acıları var . Romanı okumamış olanları çok şaşırtacak bir geçmişe sahip Ali Yekta bey bunu söyleyeyim.

Dediğim gibi Roxy var onun Rukiye olduğu zamanlar var, yediği dayaklar var, gazeteci Yunus, Yusuf, Yaşar Yavuz :) var , Roxy'nin hip hop cu arkadaşı var, sevimli !!!!!! kapıcı ve onun kadar sevimli polis memuru da var .

Aslında emeği geçen tüm oyunculara bayıldım, kitabını okuduğum filmleri çok fazla sevmem ben ama bu sefer oyunu kitaba göre çok çok daha fazla sevdim. Oyunun konusunu, sonunu biliyor olmama rağmen oyun bitiminde yine gözlerim yaşlıydı.

Bir oyun dokuz yüzden fazla oynandıysa ve hala kapalı gişe oynanıyorsa diyecek çok fazla sözde yok aslında, söyleyebileceğim tek şey şimdiye kadar izlemediyseniz onuncu yıla kalmadan mutlaka ama mutlaka izleyin. 

Sevim 

20 Yorumlar

  1. Ruhunu kültürel yönden beslemek bu olsa gerek👏👍😊🤚

    YanıtlaSil
  2. ne kadar da güzel olmuş insanı mutlu eden güzel jestler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en önden izlemek muhteşem bir keyifti

      Sil
  3. kitaba bayılmıştım şimdi siz anlatınca oyunu da seyredesim geldi....sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  4. Kitabını okuyacağım, sonra belki oyununa da giderim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan mutlaka izle çok beğeneceksin cok agladim

      Sil
  5. kitabından çok etkilenmiştim,oyunu da güzel demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Zülfü hocamız kızmaz ise oyun kitaptan daha guzel

      Sil
  6. Leyla'nın Evi oyunu hayli keyifli bir oyuna benziyor. Evet bu ay ne güzel tiyatrolara gittin böyle. Bulduğum ilk fırsatta ben de tiyatrolara gitmek istiyorum. Seni okudukça tiyatro izleme isteğim arttı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezon kapanana kadar her ay bir tane mutlaka izleyecegim

      Sil
  7. Kitabını okunacaklar listesine eklemem lazım :)

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel tanıtım için çok teşekkürler. Sevkoz.

    YanıtlaSil
  9. tiyatrokare çok iyi yaa. aklımda olsun bu oyun pikuuu :)

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel. Ben bu sene hiç gidemedim. Seneye inşallah.

    YanıtlaSil