Namus - Kırmızı Pazartesi


Şu an öyle bir ruh halindeyim ki, beni ancak Kırmızı Pazartesi okumuş olanlar anlayabilir. Boğazım düğüm düğüm, gözlerim yaşlı, ellerim titriyor. İçim parça parça oldu sanki...

Ben Marquez'e geç kalmış biriyim kabul ediyorum, ama bu eksiğimi telafi etmek için Yüzyıllık Yalnızlık ( göz atmak için tık tık  ) üzerine yazarın en iyi romanım dediği Kırmızı Pazartesi yi elime aldım. Oldukça kısa yüz sayfa civarında, (ben yine e- kitap olarak okudum) çeviri çok başarılı , rahatsız edici kelime hiç yok. Marquez kitabı olduğu için ben kitaba başlarken kağıt kalemi elime alıp kahraman isimleri tek tek not alarak okudum, bu yüzden hiç zorlanmadım. Pek çok yorumda şikayet edilen karakter fazlalığını böylece aşmış oldum.








Kırmızı Pazartesi ; işlenmiş bir 'namus' cinayetinin ardından yapılan konuşmaları içeriyor. Kitabın anlatıcısı  namus uğruna öldürülen Santiago Nasar'ın çocukluk arkadaşı, cinayet gününü, öncesini, bir kaç gün sonrası hatta yirmi yıl sonrasını olayın tanıklarıyla konuşup anlatıyor. Nasıl desem sanki bir sorgulama dosyası gibi.

Küçük bir kasabada iki erkek kardeş göz göre göre , bütün kasaba halkına duyurarak ve hatta herkesin gözü önünde bıçaklayarak öldürüyorlar Santiago Nasar'ı. Herkes biliyor, ama kimse engel olmuyor, herkesin eli kolu bağlanıyor, bilerek yada bilmeyerek yardımcı oluyorlar eli kanlı katillere.

Tek bir kişinin bir cümlesi, hedef göstermesi yirmi yıllık hayatı bitiriyor, tıpkı bizim her gün gazetelerde okuduğumuz, haberlerde izlediğimiz olaylar gibi. 

Pişmanmısın ?
Hayır!
Neden yaptın ?
Namusumu temizlemek için !!!!!!

Kitabın başlangıç cümlesi ' Santiago Nasar, onu öldürecekleri gün, psikoposun geleceği gemiyi karşılamak için sabah saat 05:30 da kalkmıştı. ' olduğu için yani sonu bilindiği için cinayetten bahsettim (spolier sanmayın) Siz biliyorsunuz ki bu genç adam ölecek ama o yüz sayfa boyunca belki ölmez, belki vazgeçerler diyerek okuyorsunuz.

Yüzyıllık yalnızlık okuyanlar bir de tanıdık isimlere rastlayacaklar burada Albay Aurelio Buendia ve yardımcısı Marquez... Eski bir dost gibi gelecek bu isimler onlara...

Kesinlikle muhteşem bir eser 'önyargılara ' savaş açan bir eser. Mutlaka mutlaka ama mutlaka okunması gereken bir eser Kırmızı Pazartesi.

Sevgiler
Sevim

28 Yorumlar

  1. En en çok sevdiğim Marquez romanıdır, diğerleri hep bundan sonra gelir. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Yüzyıllık Yalnızlık kitabını severek okumuştum. Diğeri de kütüphanemde aslında. Okuyacağım inşallah. Çok teşekkürler Sevim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay yıldız hemen oku bence .. ciddiym hiç vakit kaybetme

      Sil
  3. Çok karakterli kitapları okurken karakterleri ve özelliklerini takip etmek için notları bende alıyorum. Okurken parçaları birleştirmesi daha pratik oluyor. KP kitabını ise henüz okumadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet özellikle çok karakterli kitaplarda not almak çok önemli . Kırmızı Pazartesi yi tavsiye ederim

      Sil
  4. Çeviri çok önemli. Şu an elimdeki Kolera Günlerinde Aşk'ı okuyamıyorum. İnatla ısrar ediyorum okuyup, bitirmek için ama zor görünüyor. Yüz Yıllık Yalnızlığı o kalabalıklığa rağmen kolaylıkla ve zevkle okumuştum. Sırada Kırmızı pazartesi var. Ben de okurum inşallah. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef çok üzülerek yazıyorum ki Şadan Karadeniz çevirilerini ben de çok zorlanarak okuyor yada yarım bırakıyorum. Böyle bir şey söylediğim için çok üzgünüm ama kolera günlerinde aşk ta benim yarım bıraktıklarımdan.

      Sil
  5. çok eskiden okumuştum çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Bu yazarın tüm kitaplarını not aldım ama henüz kitaplığıma eklemedim. Yazarın kitaplarını beğenenler olduğu kadar, beğenmeyeneler de çöoğunlukta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer not alarak okursan anlaması kolay bir yazar ama öyle hani kulağında müzik kanepede bacaklarını uzatıp okuyunca anlaşılacak kadar da kolay bir yazar değil.. Sevmeyenler sanırım o yüzden sevmiyor

      Sil
  7. okunacaklar listesi o kadar kabarık ki şıpsevdiliklerimden kitaplar ilerleyemiyor vallahi

    YanıtlaSil
  8. çokzel eveeet filmi de çokzeeel :)

    YanıtlaSil
  9. İsmi güzel, konusu da dikkat çekici, gündemime girdi. Çok teşekkürler kitap yorumunuz için. (bu arada hep isminizi görüyorum, sevkoz,acaba beykoz mu falan diyordum. Neyse bugün delikızın bohçasında görünce ziyaret etmek istedim. geç mi kaldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa yok önemli olan buluşmak :) sevkoz isim ve soyismin ilk 3 er harfi :)

      Sil
  10. Başucu kitaplarımın arasında yer alır. İlk on kitabımın arasındadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim için de çok özel eserler arasında yer aldı

      Sil
  11. okumuştum bu kitabı ama çok hatırlayamıyorum epey oldu...teşekkürler..sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. İnanılmaz keyifli, domino taşlarının devrilmesi gibi giden bir kitaptı :)

    YanıtlaSil
  13. Marquez, yazdığı her şeye hayran olduğum sanatçıdır. Kırmızı Pazartesi de favorilerim arasındadır. Çok iyi yapmışsın bu eseri okumakla. Başkan Babamızın Sonbaharı'nı da oku. Okumadıysan tavsiyemdir.

    YanıtlaSil
  14. Filmini o kadar sevmemistim kitabi daha etkileyici geldi bana kirmizi pazaertsinin 😊

    YanıtlaSil