Halley - Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç


 Yetmiş beş, yetmiş altı yılda bir dünyanın yakınından geçen ve çıplak gözle görülebilen tek kuyruklu yıldızdır Halley. Yörünge süresini ortalama bir insan ömründe tamamlamış olması sebebiyle de kısa periyodlu olarak bilinmektedir. 

1910 yılında dünyaya yaklaşırken, herkesi bir merak almış giderken, dünyaya çarpınca hepimiz öleceğiz efsanesi yayılmışken, hele ki İstanbul'da neredeyse konuşulan tek konu bu olmuşken Hüseyin Rahmi Gürpınar tüm bunları harika bir dille Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanı ile hicvetmiş. 

Ayrıca yazıldığı yıla göre inanılmaz bir açıklıkla astronomi, fen ve matematik bilgilerini de romanına katmış. Dünyanın şeklinden, yer çekimine, gezegenlerin birbirine uyguladığı çekime , güneş sistemine kadar olan bilgilerini halkın anlayabileceği bir dille anlatmış.





Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç 'ta İstanbul'un kenar mahallelerinde bir semtte yaşatan kadınlar, dünyaya çarpması beklenen kuyruklu ile ilgili yapılacak bir konferansa gitmeye karar verirler. Konferansı verecek olan irfan Galip, çekingenliği yüzünden kadınlarla ilişkisi çok kötü olan, bu yüzden de kadınlara düşman kesilmiş bir yazardır. Kadınlarla ilgili fikirlerini gazete de açıkça yazmıştır. Evinde verdiği konferansta asıl amacı, saf bulduğu bu kadınları korkutmak, alay etmektir.

Ancak konferansın hemen ertesi günü bir mektup olur. Mektubu yazan kadın oldukça bilgili ve açık sözlüdür, Halley hakkında bilgi almak istemektedir kendisinden . İrfan ise okuduğu ilk mektupla bu kadına aşık olur ve ona mektupla ilan-ı aşk eder. Ama cevap beklediği gibi olmaz.

Üstelik Halley'in de dünyaya çarpmasına çok az bir vakit kalmıştır....

Türkiye İş Bankası Yayınlarınca sadeleştirilen, günümüz Türkçe'sine uyarlanan çok keyifli, yazıldığı zamanın çok ilerisinde bir roman Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç. 

1986 da Eurovision'a Halley adlı şarkı ile katılan bir ülke olarak, o yıllarda bile Halley bu kadar ilgi çektiyse, 1910 'da halk üzerinde ki etkisini hayal bile edemezdim.  Bu yüzden de okuyunca çok güldüm, çok eğlendim ayrıca ciddi anlamda astronomi bilgilerimi tazeledim de diyebilirim. 

Hem kendiniz okuyun hem de çocuklarınıza okutun. Böyle bir Türk klasiği kaçırılmamalı diye düşünüyorum.

2061 yılında Halley ile yeniden karşılaşır mıyım bilemem tabi ama geçmişteki karşılaşmaların anısına bile okunur.


Şimdi bir de 1986 ya gidelim mi.. Melih Kibar'ı rahmet, İlhan İrem'i saygıyla anıyorum..
Klips ve Onlar
Halley....

Her şeye rağmen her yerde umut var.....

Sevgiler,



26 Yorumlar

  1. Okumaktan çok zevk aldığım bir romandır. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk klasikleri çok kıymetli her zaman benim içinde

      Sil
  2. Şarkıyı dinlemek üzere açtım, ilk görüntüler bizim bu yaz gördüğümüz Oslo'daki kale görüntüleriydi, hahaha, yanlış mı anladım diye başa aldım, evet oymuş :D

    Kitabı tabii ki seneler önce okumuşum . Sanırım ben bu sene elimdeki kitaplar bitince tekrar okuyacağım hep, 18 yaşımdan başka gözle de bakmak istiyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni basimi çok güzel.. Çok severek okudum... 1986 Eurovision Norveçte yapılmış şarkıyı o yıldan beri hiç dinlemedim ama ezbere biliyorum çok ilginc

      Sil
  3. Ben bu kitabı sanırım lisede okumuştum. Bu yazı beni çoooook gerilere götürdü. Hey gidi zaman...

    YanıtlaSil
  4. Hüseyin Rahmi❤️
    Nasıl seviyorum onu okumayı. Tüm kitaplarını ara ara tekrar tekrar okurum ve sanki ilk defa okumuş gibi gülümser dururum😊
    Bu kitabı da çok seviyorum, keyifle defalarca okudum ama her okuduğumda hep hayretle kapatırım kapağını. İnanılmaz bir bilgi dolu içi.
    Çevremdeki liseli gençlere hediye etmeyi de çok seviyorum. Sen de çok güzel anlatmışsın 🎈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Rahmi sevilmez mi ya... Çok teşekkür ediyorum

      Sil
  5. Okumak istediklerime not aldım bende böyle iştah açıcı anlatıldıkça o listem hiç bitmeyecek

    YanıtlaSil
  6. Hüseyin Rahmi Gürpınar efsanedir. Hemen hemen bütün romanlarını okumuşumdur. Mürebbiye'ye özellikle bayılırım. Bu roman da aynı şekilde. O zamanki insanların Halley hakkındaki endişeleri, ürettikleri fikirler o denli canlı anlatılmış ki hayran kalmamak elde değil. Siz anlatınca tekrar okumak istedim bu romanı. Teşekkürler bu güzel paylaşımınız için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yıllarda insanların nasıl korktuğu âdeta gözümün önüne geldi

      Sil
  7. Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç... Tam bir klasik:)
    Keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler SevKoz;geçmişe dönük hafıza tazelemek,kopuk ve boş alanlara katkı sağlamak güzel bir eğlence ve hatırlama...

    YanıtlaSil
  9. Bu aralar tam da ihtiyacım olan kitabı buldum sayenizde. Çok da güzel anlatmışsınız :)

    YanıtlaSil
  10. Ahhh Hüseyin Rahmi
    Lise son sonıfta okumuştum ve dönem ödevi hazırlamıştım. Heybeliada'da anneannesinin yanında geçirdiği zamanlarda yaşadığı bir çok olaya ve batıl inançlar konusuna bir çok kitabında yer vermiştir. Bu kitaplardan birisi de Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaçtır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımızda böyle dönem ödevleri vardı ne guzeldi

      Sil
  11. kitabını okumadım ama okuycam. tiyatrosunu seyredip iyi gülmüştüm yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yeni baskı keyifliydi çok tavsiye ederim

      Sil
  12. okuması keyifli olacak gibi görünüyor..astronomiye de ilgim vardır.. meraklandım şimdiden..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1910 da yazıldığını düşünün bir de çok keyifli olacak

      Sil