Yorum Yapmamayı Tercih Ederim 


Herman Melville adı, en çok Moby Dick ile anılsa da ben çok farklı bir novellasını seçtim okumak için Katıp Bartleby ama nasıl anlatabileceğimi gerçekten bilemiyorum şu an , bu kitabı okuyanlar başlığa gülümsemişlerdir eminim ama ben bilmeyenler için elimden geldiğince anlatmaya çalışayım




Anlatıcımız olan oldukça zengin, işleri yoğun ve saygın olan bir avukat üç ayrı karakterdeki katiple çalışmaktadır, fakat bir gün işleri daha da artınca bir katip daha almaya karar verir.

İş müracatında bulunan  sessiz , hüzünlü ve solgun yüzlü Katip Bartleby ile böyle tanışır. 

Bartleby, çeşitli evraklarım kopyalarını çıkarmak üzere işe alınmıştır. Günlerce yerinden bile kıpırdamadan, çok büyük dikkat ve titizlikle işini yapar. Ancak bir gün kendisinden kopya çekme işi dışında konuda yardım istenince verdiği cevap avukat yazıhanesindeki herkesi şoke eder

Yapmamayı tercih ederim der Bartleby, postaneye mektup bakmaya gitmemeyi tercih ederim, karşılaştırma yapmamayı tercih ederim, geçmişim hakkında konuşmamayı tercih ederim...

Avukat ilk başta çileden çıksa da daha sonra Bartleby'e karşı bir yakınlık hisseder...

Bartleby kadar cesur olamayan bizlere için okurken çok farklı şeyler düşündüren bir eser. Kendi işimiz dışında pek çok iş bize yüklenirken, görüşmek istemediğimiz bir arkadaş grubuyla görüşemeye giderken, istemediğimiz pek çok şeyi yaparken ne yazık ki HAYIR diyemiyoruz. İşimizi kaybetme korkusuyla diyemiyoruz, ayıp olur düşüncesiyle diyemiyoruz, toplumsal baskılar nedeniyle diyemiyoruz. Bir şekilde kendimiz olamayıp mutsuz oluyoruz bunun sonunda da..

Bartleby tüm bu direnişi yaparken mutlu muydu peki ? Hiç sanmıyorum ama yine de istemediği hiç bir şeyi yapmıyordu.  Doğru yada yanlış yapıyordu çok tartışılacak bir konu elbette , o yüzden toplam elli sayfacık olan bu kitabı okuyun bence... Benim aklım çok karıştı sizinki de karışsın biraz :)

Sevgiler
Sevim.

27 Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Mesela sen yemek yapmamayı tercih ederim de evde

      Sil
  2. Bu kitabı okuduktan sonra bende -evet dememeyi tercih ederim umarım. Anlatım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay değil ama 'ya.. Çok düşündüm ama alışkanlıklarımız var

      Sil
  3. Güzelmiş okuyayim bunu:) Elinize saglik.

    YanıtlaSil
  4. Paylaşım için teşekkür ederim, listeye eklenebilir... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  5. Ben yorum yapacağım.Teşekkürler öneri için

    YanıtlaSil
  6. Yorum yapalım genede sonra benim bloğa uğramazlar :) kendimiz için yapıyoruz ama işte hayat bazen hayır dedirtmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi hayat şartları her zaman hayır a elverişli degil

      Sil
  7. Eserin ana fikrini beğendim. Tek karaktere bu kadar yüklenilmez ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaten hiç bir yükü almamayı tecih ediyor

      Sil
  8. Çok keyifli bir taba benziyor bu. Mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
  9. hımmm ilginçmiş okumalııı :)

    YanıtlaSil
  10. Çok kolay okunabilen bir kitap seversin

    YanıtlaSil
  11. Bu kitabı okumayı tercih ediyorum 😉

    YanıtlaSil
  12. Sevimcim çok güzel yorumlamışsın. özellikle günlük hayatımızda ki şu hayır diyememelerimiz. Ben biraz o konuda eğittim kendimi artık yapmak istemediğim de hayır diyorum sonuç ne olursa olsun. Kitabı aynı zamanlarda okumuşuz. Nasıl küçük ama nasıl dev bir eser değil mi anlattıklarıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar az sayfada günlük yaşamı özetlemiş gerçekten.. Çok sevdim çok kafam karıştı böyle kitapları seviyorum ben

      Sil
  13. Çok ilgi çekici bir kitaba benziyor canım.

    YanıtlaSil
  14. Sevim Hanım selamlar,
    Kitap yorumlarınızın pek çoğunu okudum. Okumaya, bu yorumları yazmaya ayırdığınız vakti, edebiyat sevginizi gerçekten çok büyük bir takdir ve imrenmeyle karşılıyorum.
    Fakat asıl ilgimi çeken, eserleri çok farklı bir bakış açısıyla yorumluyor olmanız. Örneğin, Katip Bartleby'nin hastalıklı ruhunun yansımalarını, cesur bir bireyin örnek alınacak davranışları gibi görmeniz gerçekten, sizin deyişinizle, "şoke edici". Katip Bartleby'nin, düşündüğünüzün aksine, iş tanımı içinde olan, kontrol okumalarına eşlik etmek gibi bazı eylemlere katılmayı reddetmesi, "katılmamayı tercih etmesi", belki üstünkörü bir okumada, angaryaya tavır koyma gibi görülebilir. Ancak iş yerini eve döndürmesi, kovulduğu halde iş yerinden ayrılmaması, avukat çaresizlikten taşındıktan sonra eski binanın merdivenlerinde barınmaya devam etmesi... size nasıl bir cesaret örneği olarak göründü, gerçekten merak ettim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an fark ettiğim için yorumunuzu öncelikle özür dilerim. Yukarıda da yazdim iş yerlerinde çalışırken çoğumuza öyle ek isler yüklenir ki hiç kimse bu benim görevim değil diyemez yada görüşmek istemediğimiz bir arkadaş grubuyla görüşemeye giderken, istemediğimiz pek çok şeyi yaparken ne yazık ki yapmamayı tercih ederim diyemeyiz. Bartlebynin kapanan ofiste merdivenlerde kalması tabi ki abartı ama görevi olmayan bir iş verildiğinde hayır demek yada bir kişi geçmişi hakkında soru sorduğunda anlatmamak kolay yapılabilir şeyler degil

      Sil