Saplantılı Aşk - Uğultulu Tepeler


İngiliz Edebiyatının üç kız kardeşi, az sayıda eser bırakmış olsalar da, o kadar derin etki yaratmışlar ki edebiyat dünyasında bugün hala eserleri milyonlarda kişi tarafında okunup çok çok seviliyor. 

Bu kitabın yazarı olan Emily Bronte 'nin kitabı yazdıktan bir yıl sonra , otuz yaşından veremden ölmesi Uğultulu Tepeler'i okurken üzgün, buruk bir ruh hali ile okumama sebep oldu. Romanın melodram olması da bunu iyice körükledi doğrusu.






İngiltere kırsalında biraz yalnız kalmak isteyen  bay Lockwood sessiz sakin bir ev kiralar, sabah yürüyüşünde ev sahibi ile tanışmak için onun evine gider ama gerek ev sahibi, gerek evdeki genç kız ve delikanlı o kadar tuhaf insanlardır ki, Lockwood adeta şaşkına döner. Kendi evine döndüğünde kahyasının ev sahibi ve ailesini iyi tanıdığıni öğrenip onların tüm hikayesini anlattırır. Kahya Nelly yaklaşık otuz yıl geçmişe gider ve ailenin tüm yaşadıklarını anlatmaya başlar ;

Catherine ve Hindley Earnshaw zengin, mutlu ,oldukça şımarık  iki kardeştir huzurlu bir hayatları vardır ta ki babaları Liverpool yolculuğundan, esmer. çirkin, çelimsiz Heathcliff ile gelene kadar. Eve gelen ve artık onlarla yaşamaya başlayacak olan bu davetsiz misafir evin bütün huzurunu kaçırır özellikle de Hindley'in... 

Çocuklar büyüdükçe Cathy ve Heathcliff arasındaki bağ aşka dönüşse de, bir yanaşma ile evin kızının evlenmesi ne yazık ki o günün İngiltere' sinde imkansızdır bunu fark eden Heathcliff evden kaçar bir kaç yıl sonra da  Cathy komşuları Edgar Linton ile evlenir . Herkes huzura kavuşacacakken olaylar hiç birinin beklediği gibi olmaz...

Şimdi böyle anlatınca siz bir aşk romanı okuyacağınızı sanıyor olabilirsiniz ama öyle değil, kin nefret intikam, hastalıklı tutkular daha ağıt basıyor Uğultulu Tepeler  de . İşin açıkçası tüm roman kahramanlarından nefret eder dereceye geldim, hiç birini sevip benimseyemedim. Yok artık bir insan bunları yapamaz diyerek okudum pek çok yeri.

Roman bitince her zamanki gibi blog yorumlarına baktım yine pek çok kişi muhteşem, harikulade, enfes ikinciye hatta üçüncüye okurum demiş , ben pek öyle düşünmüyorum. Evet muhteşem bir kurgu ve aşırı canlı karakterler yaratmış Emily Bronte ama klasik roman sever biri olarak, bu kadar kin, intikam , kötülük beni yordu işin açıkçası tekrar okumam o kesin ama dünya edebiyatına bu kadar derin iz bırakmış olan Uğultulu Tepeler in mutlaka okunması bir kez ve Heathcliff denen  saplantılı aşıkla ( hoş hala aşktan mı yapıyor, yoksa manyak mı emin değilim ) tanışılması gerektiğine inanıyorum. 

Ben hala en çok Gurur ve Önyargı'yı seviyorum İngiliz Edebiyatında..


Sevgiler
Sevim


35 Yorumlar

  1. Ne güzeldi... Sanirim filmi de vardi 😊

    YanıtlaSil
  2. Yazarı için üzüldüm. Kitabı ile okurların gönlünde yaşamaya devam edecek şüphesiz. Teşekkür ederiz Sevkoz🌷🤚

    YanıtlaSil
  3. Okumayı bekleyenlerden bu... Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Konusu hala aklımda. Zor ama güzel kitaplardan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar psikopat kahramanlar vardi ki cidden zor okudum

      Sil
  5. Emily Bronte. hiç okumadım.
    karakterlerin hep kötü oması bana da itici gelir. kendimi yakın hissettiğim bir karakter olması kitabı daha zevkli hale getirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyleyim kitabı sevmek için karekterleri sevmek istiyorum

      Sil
  6. Okuyacaklarım arasında. Tavsiye ve tanıtımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz zaman mutlaka yorumunuzuu bekliyorum

      Sil
  7. Bu kitabı yıllar önce aldım ve yayınevinden tereddüt ettiğim için hala okumadım. Bildiğim, güvendiğim bir yayınevinden alıp okumaktı amacım yani... Bu doğru mu yanlış mı bilmiyorum, biraz takıntılıyım galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru çeviri çok önemli yanılmıyorsam Can yayınlarında var bu kitap onlardan alabilirsiniz

      Sil
  8. Bazı yazılanlar tek geçer, güzeldi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için ben teşekkür ederim

      Sil
  9. Insanlar fazlaca karanlikti

    YanıtlaSil
  10. Kin, intikam falan filan. Muhtemelen beni de yorar senin gibi.

    YanıtlaSil
  11. Okuldan sonrasına, Türkçesinden İngilizcesine en çok okuduğum, hatta sınav olduğum, filmini kaç kez izlediğim kitaplardan :)

    YanıtlaSil
  12. gençliğimde okumuş ve bende sizin gibi özellikle karakterlerin davranışlarından irrite olmuştum.ve başka bir ortak düşüncce aşk ve gurur hala bir numara bende de.:)

    YanıtlaSil
  13. Daha önce okumadiklarimdan âmâ okunak isterim.
    Teşekkürler paylaşım icin♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince klasikleri okuma peşindeyim

      Sil
  14. Biraz karanlık bir yanı var kitabın. Kahramanların hiçbirini sevmemenden olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanı herkes aşk diyor da öyle psikopatça aşk mı olur ya :)))

      Sil
  15. Birkaç yıl önce okumuştum kitabı. Çok sevmemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla sevenler aşırı sevmiş ama ben de o guruptan degilim

      Sil
  16. çok severim ben bunu. hetkilifi dee. bak bunun da filmi güzel. juliette binoche oynuyooo. ay şeyi okusan yaaaa. kırmızı ve siyah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya hetklif deli resmen:)) 2019 da okucam kırımızı ve siyah var elimde iş bankası yayinlari

      Sil
  17. Marazi bir aşk... sevdiğim bir kitap... keşke yazarın daha uzun ömrü olsaydı dedirten cinsten...

    YanıtlaSil
  18. Kitabı üniversite yıllarımda okumuştum. Maalesef kitapla ilgili hiçbir şey hatırlamıyorum ama bu kitabın hastası çok. Heathcliff'e manyak mı demişsin, onun da seveni çok. İnsanların zevkleri gerçekten çok farklı olabiliyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E tabi kocam beni seviyor ki dövüyor diyen kadınlar da var bu hayatta:))))

      Sil