Geçmişin İzi - Uzak Tepeler


Bir yazarı çok sevince ondan kopamadığımı, külliyatını tamamlamaya çalıştığımı artık blogumu okuyan herkes biliyor. Cengiz Aytmatov, Paul Auster ve tabi ki hiç tartışmasız Yaşar Kemal gibi... 2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almasa Kazuo İshiguro bu listeme eklenmeyecekti. Ama iyi ki Akademi bu ödülü bu muhteşem yazara vermiş, iyi ki bu ismi tanımışım. Yazım üslubuna ve zekasına her okuduğum romanıyla biraz daha hayran oluyorum. Daha önce Günden Kalanlar ve Beni Asla Bırakma okuyup anlatmaya çalışmıştım. O yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

Uzak Tepeler romanını okudum en son, kısacık bir roman 160 sayfa ve yazarın ilk romanı 1982 de yazmış. Okuduğum diğer iki romanında İngiliz tarzı çok belli ediyordu kendini. Ama bu ilk romanın da tam bir Japon yazar gördüm. Japonya'yı, o halkın saygısını, zarafetini, kibarlığını her satırda hissettim. 





Uzak Tepeler en sevdiğim şekilde ; geçmiş ve bugün gelip gitmeleri arasında yazılmış. İngiltere'de yaşayan bayan Etsuko'nun büyük kızı Keiko , Londra'da yalnız yaşadığı evinde kendini asarak intihar etmiştir. Aradan bir süre geçince küçük kızı annesini ziyarete gelir , kızıyla geçirdiği bir kaç gün içinde bayan Etsuko geçmişe yolculuk yapar. İkinci dünya savaşı sonlarında Nagazaki'ye bomba atıldıktan bir süre sonraya gider. Kendini yeniden yaratmaya çalışan Japonya, Amerikan karşıtları ve hayranları ve hamilelik günlerinde bulur kendini. Apartmanlarının karşısındaki kulübede küçük kızı Mariko ile yaşayan Saçiko ile olan arkadaşlığı , birlikte yaptıkları geziler canlanır gözlerinin önünde...

Şimdi buraya kadar okuduğunuz yazıya yine içinizden ' eeee bu kadar mı ? '  demiş olabilirsiniz. Haklısınız kitabın son bir kaç  sayfasına kadar sadece yazarın yazım tarzını çok beğenerek okudum, çarpıcı hiç bir şey olmamıştı. Ama o sayfada okuduğum bir cümleyi sanırım dört yada beş kez okudum ben mi yanlış anlıyorum, çeviri yada basım hatası olabilir mi diye . İşte tam bu nokta kitabın sırrıymış aslında. Anladığım zaman yazarın dehasına hayran olmamam mümkün değildi. 

Yazar ne kadar umut vadettiğini  Uzak Tepeler ile göstermiş bence edebiyat dünyasına. Ve çok fazlasıyla  hakkettiği ödülü de 2017 de almış zaten

Kitabın 'sırrını' ne yazık ki pek çok site ve blog açıkça yazmış o yüzden benim siz önerim önce kitabı alıp okuyun, o sakin kitabın böyle muhteşem bir son ile bitmesine hayran olun bence

Bir sonbahar hafta sonu için şahane bir seçim bence

Sevgiler
Sevim,




32 Yorumlar

  1. merak ettim bu değerli eseri :)

    YanıtlaSil
  2. Japon eserleri ilgimi ve dikkatimi çekmektedir. Kitabın fragman gibi heyecan uyandıran noktayı belirtip, yazıyı sonlandırmışsınız. Kitabı sondan başa doğru okuyacağız artık (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla o kadar site açıkça yazmış ki çok şaşırdım

      Sil
  3. Kitabın sırrı ?Merak uyandırıyor.

    YanıtlaSil
  4. Ayyyy şimdi ben o sırrı okumadan rahat edemem:)))))
    Mutlaka almalıyım bu kitabı, çok teşekkürler Sevim'ciğim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abla çok ilginç okuyunca haber ver seninle bu konuda yorumlaşalım herkes farklı düşünmüş

      Sil
  5. Bu yazarı çok merak ediyorum. Hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. süper yazarlardan yaaa :) mişima murakami işiguroo üç yıldızı doğunun. bikaç işiguro okudum ama bunu diyel ama okurums :)

    YanıtlaSil
  7. Yazınız kitaba olan merakı artırıyor. Kitap tanıtım yazısı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Bak şimdi merak ettim. Okuyayım bir ara. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Sonlarda ağzı açık bırakacak finalleri seviyorum.

    YanıtlaSil
  10. Ben de başlıcam bu yazarı okumaya, garip de bir heyecan var içimde,bakalim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çok çok pek çok sevdiğim bir yazar

      Sil
  11. Sırrı merak ettim ama..Kitabi acilen okumak lazım ❤️😄

    YanıtlaSil
  12. Maaş gününü bekliyorum, bir kitabını alacağım bu yazarın
    Senden ötürü Sevimli Kitaplar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok seveceğinizi düşünüyorum çok farklı bir yazar ve Nobel i gerçekten hakkediyor

      Sil
  13. Sürpriz sonlara bayılırım. Sonunda ne çıkacağını şimdiden çok merak ettim :-)

    YanıtlaSil
  14. kitabı henüz okumadım, ancak merak ettim. Sonu konusunda çok meraklandım. Sır içeren sonuçlar ilgimi daha çok çekiyor. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  15. kitabın sonunda bahesttiğiniz yer neresi bende okudum açıkçası ama çok şok olmadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 151. Sayfa irmagin diye baslayan bölümü tekrar okursaniz kisilerin birbirine girdigini fark edeceksiniz

      Sil