Aç Günler - Paris ve Londra'da Beş Parasız


İngiliz bir ailenin oğlu olarak Hindistan'da doğan yazar, uzun yıllar da Burma ve Paris'te yaşamış. Hakkında ajan olduğu yönünde de söylentiler olan Orwell da hayata çok erken veda etmiş bir isim. En tanınmış eserleri 1984 ve Hayvan Çiftliği olmasına rağmen ben ilk eseri olan ve otobiyografik olup olmadığı hala edebiyat çevrelerinin tartıştığı Paris ve Londra'da Beş Parasız ' ı okudum . Yazarla tanışmam fazlaca sarsıcı bir kitapla oldu böylece.

 İsimsiz bir kahramanın yaşadığı günleri anlattığı romanı okurken pek çok kez içtiğim kahveyi bırakmak , bir şey yemekteysem kitabı kapatmak zorunda kaldığımı söylemeliyim. 





İsmi roman boyunca hiç geçmeyen kahramanımız genç bir yaşta İngilizce dersi vermek için Paris'e gider, ancak yavaş yavaş öğrencilerinin dersleri bırakması sebebiyle, para sorununu çözebilmek için  otellerde bulaşıkçılık, restaurantlarda komilik yaparak genelde aç gezer. O tarihlerde otellerde çok az ücret karşılığı günde on yedi on sekiz saat çalışan o kadar çok işçi vardır ki, onların arasında kendini ezdirmeden çalışmak bir hayli zor olur . Pis pansiyonlarda tahta kurularıyla yatmaya başlar. Pansiyon sahipleri ücretlerini bir gün bile almasalar kiracılarını kapının önüne koymakta da tereddüt etmemektedir.  O kadar sefil bir hayat yaşar ki, -burada hangi satırları yazarsam yazayım bu açlığı, yoksulluğu, perişanlığı anlatmam mümkün olmayacak sanırım.- 

Zaten kahramanımız da bu sefalete dayanamayarak, kendi ülkesine dönmeye zeka geriliği olan bir çocuğa öğretmenlik yapmaya karar verir. Ancak ailenin o sırada tatile çıkmış olması sebebiyle Londra'da çok daha zor şartlarda yaşamaya başlar. Berduşların kaldığı pansiyonlarda, fıçılarda , yerlerde yatıp  sadece margarinli ekmek yiyerek günlerini geçirir. Bu süreçte eğitimli kişilerle, sanatçılarla tanışır ve onların maceralarını öğrenir.

İlk başta da söylediğim gibi Paris ve Londra'da Beş Parasız romanın Orwell'in kendi hayatı olduğu söylentileri sürekli gündemde, gerçek mi ispatlanamamış ama yazarın da Paris'te zor şartlarda gençliğini geçirmesi ve çok genç yaşta yakalandığı tüberkülozun etkileri sebebiyle ileriki yaşlarda yaşadığı sorunlar otobiyografik bir roman olduğunu düşünenlerdenim bende. 

Benim gibi Orwell'ı tanımıyorsanız bence Paris ve Londra'da Beş Parasız iyi bir tanışma romanı bence...

Sevgiler
Sevim


30 Yorumlar

  1. Tanınmış iki kitabını okuduktan sonra çok etkilenmiştim bu kitabı da okuma listeme ekledim 😊 kaleminize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okuyacağım ama tek çeviri celal üster miş başka bir çevirmen de var mı bakıyorum

      Sil
  2. Off nasıl bir sefalet hakikaten:( hele tahtakurusu rahmetli komşumuz anlatırdı eskiden çok varmış tahtakurusu zamanla ilaçlama ile kurtulmuşlar hemen her evde bulunurmuş nasıl kaşındırırmış anlatırdı...ödüm kopar o yüzden tahtakurusundan:)))
    Eline sağlık Sevim'ciğim, okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gerçek hayat hikayesi mi. Merak ediyorum

      Sil
  3. Orwell'in daha önce 1984 ve Hayvan Çiftliğini okudum. Yazarın, Aspidistra adlı romanından sonra okumayı düşündüğüm bir kitap. Kitap tanıtım/değerlendirme yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1984 bende çok istiyorum ama ben Celal Üster çevirisi sevmem öyle bir sorun var bakalım

      Sil
  4. Şehir ismi geçen kitaplar hep bir adım önde olmuştur. Roman okumayı tercih etmediğim için kitabı okumayı ertelemiştim, içeriğini sayenizde edinmiş oldum. Okuyunca kritiğini yaparım. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat hikayesi olduğunu düşünerek okursanız belki daha çok keyif alırsınız

      Sil
  5. 1984'ü okudum ki okumayan kalmadı galiba. Hayvanı Çiftliği kitabını da bir okurum inşallah. Ama kitap alacak olsam galiba bu kitabı alırım. Değişik geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O hayatı yaşayıp böyle bir yazar olmak.... Başarı bu işte

      Sil
  6. Yaşanmışlığı olan eserleri seviyorum.Ama beni çok daha fazla etkiliyor.O yüzden hassas zamanlarımda okumuyorum o türleri.Eylül de değilde yaz okumaları listeme mi alsam acaba :))

    YanıtlaSil
  7. Farklı bir kitap gibi. Alırım inşaAllah ama okumaya vakit olur mu bilmem.:)

    YanıtlaSil
  8. Knut Hamsun'un Açlık romanını okuyunca da ben aynı hisleri duymuştum.Etkisi hala mevcut. Orwell'ın aksine Hamsun'da otobiyografik özellikler açıkmış...

    YanıtlaSil
  9. beninde her yeni kitaba başlarken şunu okuyayım deyip sonra vazgeçtiğim bir kitap :) bakalım ne zaman okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 tane kitap var elimde hepsi bitecek kesin kararlıyım

      Sil
  10. orwell okudum ama bunu eğil, okunurmuş tımams :)

    YanıtlaSil
  11. ( https://serifeglr.blogspot.com/ Takipteyim takip ederseniz çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  12. kahve içmeyi unutacağım kadar güzel kitaplara bir süredir rastlamıyordum..bu harika oldu

    iyi ki deep'in bloğundan görüp tanışmaya vesile oldun :-)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Okuduğum ilk kitabı olmayacak belki ama merakımı cezbettiniz ^^
    Güzel anlatınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  14. Paris ve Londra'da Beş Parasız 'ın yazarın ilk kitabı olduğunu bilmiyordum. Ben de kitabı çok beğenmiştim. Zaten yazarın kalemini seviyorum.

    Celal Üster'in çevirilerini sevmem demişsin ama ben Hayvan Çiftliği ve 1984'ü okudum. Rahatsız edici bir çeviri değildi. Hatta çok severek okudum. Farklı bir çevirmenden bulamazsan bence bir şans verebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani başka yok bildiğim mecbur ondan okuyacağım

      Sil