Vakar Başuşak Stevens - Günden Kalanlar


Bir yazarı sevdim mi ; bütün yazdıklarını okuyayım hepsini bileyim istiyorum. Bazen ikinci kitabında hayal kırıklığına uğruyorum bazen de hiç yanılmamışım diyorum. 2017 yılı Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kazuo İshiguro 'nun geçtiğimiz Mart ayında Beni Asla Bırakma romanını okumuştum. Merak edenler buraya tıklayıp okuyabilirler. Harikulade bir distopya idi, çok sarsıcı, ve böyle bir şey olmadığı için şükür ettiren. Geçtiğimiz hafta YKY yayınlarından iki romanını daha aldım yazarın ve Günden Kalanlar ' ı okudum önce. 

Yazar hayatının neredeyse tamamını İngiltere'de geçirmiş ve bu roman tam bir İngiliz... Çok sevdim yine hayran oldum hatta bayıldım. Bazen kahkaha attım, bazen gözlerim doldu, o kadar sıcak bir tarzla kaleme alınmış ki, ilk sayfadan itibaren sardı içine çekti beni Günden Kalanlar...



Stevens çok büyük bir malikane de başuşaktır. Şu an evin sahini Amerika'lı olsa da, üç yıl önceki vefatına  kadar İngiliz Lord Darlington'a hizmet etmiştir. Yeni iş vereni bir haftalık bir tatil önerdiğinde şaşıran Stevens, eskiden birlikte çalıştığı kahya bayan Kenton'u ziyaret edebilmek için bu teklifi kabul eder ve yola çıkar. Roman işte bu  bir haftalık yolda eski anıların canlanması ve  tatilde başına gelenleri anlatıyor.

Son zamanlarda önemini yitiren eski iş vereni, savaş zamanında ve savaştan sonraki bir kaç yıl evinde çok önemli konukları ağırlamıştır evinde.  İktisatçı Keynes, yazar H.G.Wells, başkan Churchill, büyük elçiler , dış işleri bakanları gibi. İşte bu büyük ve önemli kişilere hizmetlerin aksamaması, evin düzeni, tüm çalışanların denetlenmesi sorumluluğu Stevens'a ait olmuştur. Ve Stevens tüm çalışma hayatı boyunca işinden başka hiç bir şeye değer , önem vermemiş, işini her şeyin önüne koymuştur. Başuşak , iyi bir başuşak olmanın en önemli şartı vakar ile işini yapmaktır ona göre

Baba mesleğini çok büyük bir başarı ile yürüten Stevens, evde ki tek arkadaşı olabilecek kahya kadın bayan Kenton' u bile sık sık azarlamaktan vazgeçmemiş, kimse ile samimi olmamıştır. Yıllar geçip gitmiş, Lord Darlington ölmüş, evin Amerikalı yeni sahibine alışmaya çalışmaktadır. 

Stevens'ın anılarında söylediklerinden çok, söylemedikleri yaptıklarından çok yapmadıklarını o kadar derinden hissettiriyor ki İshiguro , tarzına hayran olmamak mümkün değil. Ayrıca o yıllardaki siyasi politikaları eleştiriyor, İngilizlerin, Fransızların, Almanların hatalarını açık açık ortaya koyuyor. 

Nobel Edebiyat Ödülü'nün siyasal nedenler ile verdiğini iddia eden pek çok kişi var, bu konuyu değerlendirebilecek yetkinlikte biri değilim tabi ki, ama okuduğum iki romanında da ben İshiguro'ya hayran oldum iyi ki bu ödülü almış ve ben iyi ki adını duymuşum dedim. Beni Asla Bırakma bir distopya ve kolay okunabilecek, hazmedebilecek bir roman değil kabul ediyorum ama Günden Kalanlar, herkesin çok kolay okuyabileceği ve sonunda mutlaka kendi hayatında işinin yerini, önemini sorgulayacağı bir roman.

Tavsiyemdir Efendim okuyunuz

İyi Haftasonları
Sevim

27 Yorumlar

  1. 😊merak ettiğim yazarlardan bu güzel tavsiye için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Ya ben Hopkinsi oturtamadım ya.. Daha uzun daha sıska birini. Hayal ettim

      Sil
  3. Konusu ilgimi çekti.
    "Beni Asla Bırakma"yı da bunu da not aldım.

    Teşekkürler tavsiyen için

    YanıtlaSil
  4. Çok ilgimi çekti, filmi de varmış mutlaka okumalıyım, filmini de bulursam hemen izleyeyim. Çok teşekkürler Sevim'cim, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Tavsiyenizi dikkate alacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. bunun filmini kaçırmaaa izlemediysen nefis nefis :)

    YanıtlaSil
  7. Filmini izlemiştim müthişti. Ishıguro'nun okumadığım bir bu kitabı kaldı bunu da okuyacağım bir gün:) Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Bu tavsiye için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Ne çok güzellik var bu dünyada;ve zorluyorlar büyük telaşların,pafta ve parsellerin dünyasını;Teşekkürler SevKoz...

    YanıtlaSil
  10. filmini izlediğim bir kitabı sonradan okumayı bir türlü başaramıyorum :) ama beni asla bırakma romanını fark etmemiştim, distopyayı oldukça severim. bu kitabı belki okumayacak olsam da distopik eserini notlarıma aldım :)

    YanıtlaSil
  11. Dün Kim Milyoner Olmak İster'de yazarın eserlerini verip adını sordular. Yarışmacı soruyu bildi mi hatırlamıyorum ama kitap seven biri hemen bilmiştir diye düşünüyorum :-)

    YanıtlaSil
  12. Yazarın eserlerini çok merak ediyorum ama bu kitap hiç ilgimi çekmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni Asla Bırakma ile. Başlayın muhteşem bir eser

      Sil
  13. Önce kitabı okuyup, ardından filmini izleyeceğim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil