Derin Koyu Karanlık - Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey


Herkes tatil moduna girmişken, dokuz gün hayata kısa bir mola vermeyi düşünürken,  bloglar arası kitap çekilişinden Mor Düşler Kitaplığı nın sahibesi Gizem'den bana hediye gelen en sevdiğim yazarlardan birinin kitabı ile tatil öncesi yazısı yazayım ben de dedim.

Sevgili Gizem bloguma göz atıp seçmiş kitabı , hediye paketimi alınca çok çok çok mutlu oldum.Çünkü Mine Söğüt'ün okumadığım tek kitabıydı Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey. Bu kitap ile birlikte öykü ve roman dalındaki tüm eserlerini okumuş oluyorum yazarın. 

Bloguma göz atanlar farkındadır sanırım, ben klasik sever bir okurum. Fantastik eserler, kurgular okumadığım bir daldır. Ben romanın içine serpiştirilmiş tarihi severim, gerçekmiş hissini severim romanda, bu sevgimin sanırım tek istinası Mine Söğüt. Kurgunun, hatta biraz kara kurgunun temsilcisi. Herkesin kolay okuyabileceği, hazmedebileceği bir yazar değil aslında, ama sevenleri de çok seviyor kendisini benim gibi.




Kara kurgu diyorum ya, ölüm vahşet, kan, ama bunların fantastik kurgusunu kullanmıştı yazar daha önce okuduğum tüm eserlerinde , Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey ise sanırım hepsinin zirvesi , 2010 da yazmış olduğu son eseri. İlk defa bu kadar zorlanarak, durarak ara vererek okudum. Gerildim, sanki bir parça rahatsız oldum okuduklarımdan.

Kara yalıda yaşaran kadınadam Madam Arthur bey, demir perde ülkelerinden gelen dilsiz hizmetçisi Olga Maria , hayali çekilen ölüm fotoğrafları, bunları çeken fotoğrafçı Keşşaf Hanuman, otel odasındaki hayat kadını Nagehan, kanatları olan falcı, fotoğraflardan hikayeler yazan yazar Olcayto, eskici Kedileş, bankacı Şehnaz Hanuman, Ruhat bu hikayede birbirinin içine geçmiş sarmalanmış durumda. Kim kimin babası, kim kimin annesi, kim kimin çocuğu belli değil .

Fazla ölüm, fazla kan var bu defa satır aralarında bir de ısrarla tanrıya inanmıyorum cümlesi, yazar neden bu defa bu kadar çok kullanmış anlam veremedim ondan da biraz rahatsız oldum sanki. Bir konuda fazla tekrar ve ısrar okuyucuyu, izleyiciyi etkileme, kendi görüşünü empoze etmeye çalışma gibi gelir bana her zaman bundan da sıkılırım konu ne olursa olsun -ister din , ister siyaset, ister spor -

Bu defa herkese gönül rahatlığıyla okuyun diyemiyorum, çünkü gerçekten zor bir kitap Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey. Ama çok farklı bir kurgu, çok farklı bir hayal dünyası...



Sevgiler
Sevim 

23 Yorumlar

  1. Kitabı genel olarak sevmemiştim ama içinde çok sevdiğim cümleler olmuştu. Hımm, yazarın diğer kitaplarına da bakayım o zaman, sana da bu rahatsız edici geldiyse ve geri kalan hepsini sevdiysen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir çok cümlenin altını çizdim ama geneli rahatsız etti gerçekten.. Kırmızı Zaman okuyabilirsin bence

      Sil
  2. Eleştirini okuyunca pek sevebileceğim bir kitap olmadığına karar verdim.:) hem kadın hem adam, hem madam hem bey nasıl şey?:)))Eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madam Arthur bey işte bir kadın adam... Garipti gerçekten ablacım

      Sil
  3. En değerli hediye kitap kesinlikle...Ara vererek okunan kitaplardan zevk almıyorum nedense,elim varmıyor benim de sonunu getirmeye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfa sayısı olarak bir oturışta okuyabilirdim aslında ama olmadı bu defa içim almadı

      Sil
  4. hımm tamaaaaa okumasak da oluur :) ne güzel bir yöntemle seçmiş ama kitabı gizeeem :)

    YanıtlaSil
  5. Şahbaz çok keyifliydi çok sevmiştim ben...8 yıldır da hiç roman yada öykü yazmıyor öksüz bırakıyor bizi.. .

    YanıtlaSil
  6. Mine Söğüt bloger arkadaşlar tarafından çok seviliyor. Ben de bir gün yazarın kalemiyle tanışmayı umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman Beş Sevim Apartmanı yada Kırmızı Zaman ile tanış bence

      Sil
  7. Zor okuduğum bir kitap olmuştu benim de... Ama Şahbaz daha çok zorlamıştı beni mesela... En sevdiğim ise Beş Sevim Apartmanıdır benim... Onun hep yeri ayrı tüm kitapları arasında ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş Sevim apartmanı efsaneler arasında gerçekten

      Sil
  8. Geçiyorum bu kitabı o zaman 😀 Kimin kimin nesi olduğunu anlayamadığım tarz kitaplar, bana göre değil.

    YanıtlaSil
  9. Kırmızı Zaman'dan sonra diğerleri arasından bu kitabı seçip aldım. Benim ikinci okumam olacak merak ettim şimdi:) Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Sanırım okuması zor bir kitap, ben yorumlarından bunu anladım. Belki çok sonra okuyabileceğim bir kitap. Yukarıda Beş Sevim Apartmanını önermişsin, ben de onu okuyayım diyorum. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş Sevim Apartmanı çok acaip.. Hele sonu

      Sil
  11. Kalemini çok seviyorum ama devrelerimi yakıyor bu kadın. Hayranlık duyuyorum her satırında. Beş sevim apartmanı ve Deli Kadın Hikayeleri'nden sonra çekingenlik geldi bana. Bu kadın kendimi eksik hissettiriyor. Okumayı çok istediğim bir kitap. Yorumdan sonra biraz daha beklemede kalabilir diye düşünüyorum. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bekleyebilirsin çok zorlayan biri

      Sil
  12. Okunacak onca kitap olmasaydı, Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey'i her sene bir defa okurdum en az. Kurgunun içine ustalıkla değil olağanüstülükle emdirilmiş zamanla,yazıyla,yazarlıkla,iyilikle,kötülükle,kadınla erkekle ilgili tüm tarifler harika değil harika ötesi.

    YanıtlaSil