Masal Gibi -  Floransa Büyücüsü


Yıl 1989, sık sık gazetelerde okuyorum. İran lideri Humeyni ; Salman Rüşdi için ölüm fermanı yayınladı şeklinde; Şeytan Ayetleri adlı romanında Müslümanlara ve Hazreti Muhammed'e  hakaret olduğu gerekçesiyle ...Bu romanı Avupa'da basmaya çalışan pek çok yayın evi sahibi öldürülmüş, Türkçe'ye çevirme aşamasında olan Aziz Nesin ise pek çok ölüm tehditi almıştı o yıllarda... Müslüman bir ailede doğan Rüşdi eğitimini İngiltere'de tamamlamış ve bir çok ankette dünyanın en entelektüel ilk 10 kişisi içinde yer almayı başarmış bir yazar.

Bu kadar yıldır hiç okumamıştım kendisini, nedeni bilmiyorum ama Floransa Büyücüsü romanını da biraz tedirginlik, biraz korku, biraz heyecanla elime aldım. Hakkında en çok konuşulan romanlarından biri yazarın bu dört yüz küsur sayfalık roman. Yazarın kendi açıklaması bu kitabı yazabilmek için çok uzun yıllar çalışmam gerekti şeklinde ... Gerçekten bu romanın her sayfasına hatta her kelimesine yansımış, üzerinde çok çalışılmış uzunca bir kaynakça eklenmiş romanın sonuna.




Bir masal kitabı adeta, ama masal gerçeklerden oluşuyor tarihi gerçekler masalın içine harmanlanmış okurken hem tarihi bilgileriniz aklınıza geliyor hemde masal okur gibi okuduğunuz için tuhaf bir ruh haline bürünebiliyorsunuz.

Hint İmparatoru Ekber Şah'a gelen uzun sarı saçlı misafir ile başlıyor roman, bu misafirin Şah tarafından kabul edilip kimlliğini ve geliş nedenlerini açıklaması işe bu masal kısmı... Bu masalda denizci Andra Doria 'da var Çaldıran Savaşı'da, devşirme okulu da var yeniçeri ocağı da... Ve tabiki Mediciler'in Floransa'sı ve peçesini açtığı anda herkesi büyüleyen güzeller güzeli Floransa Büyücüsü.

Çok farklı benim açımdan çok keyifli bir romandı. Ama şunu söylemeliyim ki kolay okunabilen bir roman değil, son derece dikkatli okunması gerekli , kişiler isimler yerler , gerçekler ve masal bazı yerlerde o kadar çok birbirinin içine geçiyor ki anlamak zorlaşabiliyor. 

İlk kez tanıştığım yazarın yaptığı bu araştırmalara saygı duymamak mümkün değil, son derece geniş bir bilgi hazinesi de sunuyor okuyucuya. İtalya'yı ziyaret eden herkesin mutlaka duyduğu Medici ailesi de romanın kahramanları arasında yer alıyor.

Bu tarz tarihi içinde barındıran romanlardan keyif alan arkadaşlarımın çok seveceğini düşündüğüm bir roman diyor ve ekliyorum okuyunuz..

Sevgiler...

17 Yorumlar

  1. Kesinlikle okumak isterim, bir ara yazarı hakkında radikal dinciler ölüm kararı almıştı sonra ne oldu bilmiyorum. Hintlilerin arasına gerçek sarışın ve güzel bir kadın zaten başlıbaşlına olay:)Eline sağlık Sevim'cim.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok orjinal bir roman ablacım okursan seversin bence

      Sil
  2. Emeğine sağlık SevKoz. Hem böyle bir kitabı hazmederek okuduğun ve hem de bizleri bilgilendirdiğin için çok teşekkürler. Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor bir okuma oldu ama keyif aldım yıldız

      Sil
  3. Zor okumalı kitaplardan kaçmayı tercih ediyorum nedense. Bir de tarihi kitaplara karşı biraz on yargım var pek okuyasım gelmiyor. Öyle olunca da tarihten bir haber yaşıyoruz o da saçma. Şaşıp kaldım açıkçası. Seni tebrik ederim. İyi okumuşsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya Ahmet Ümit okuyorsan o tarihi sayfalara saklar ya onun gibiydi ama kişi sayısı fazla olduğu için kolay okuyamadım

      Sil
  4. Salman Rushdie'den Utanç romanını okuyup çok sevmiştim. Birkaç romanı daha listemde, bu da güzel görünüyor ilave ettim. Elinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soytarı Şalimar ı da çok övüyorlar aklınızda bulunsun

      Sil
  5. Bu kitabı duymuştum ama okumamıştım,sayende bilgilenmiş oldum,kalemine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim keyifli bir okuma oldu benim için

      Sil
  6. Tarihi gerçekler masalı..ilginç..hem yazarıyla hem konusuyla ilgi çekiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle... Çaldıran savaşını okuyorsun ama masal tadında

      Sil
  7. Salman Rushdie ve Aziz Nesin olayını çok net hatırlıyorum. O zamanlar da ilgimi garip bir şekilde çekmişti bu yazar. En büyük sebep birinin düşünce ve yazdıklarından dolayı linç edilmesinin bu kadar kolay olmasına tepkimdi sanırım. Benim için yazar o kitapla örtüştü. Görüyorum ki farklı bir kitap ile de yazar algımı değiştirebilirim. Teşekkürler bu fırsat için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapta da görüşlerini belirtmiş ama o kadar sert değil

      Sil
  8. ayy şeytan ayetlerini okudum ilgimi çeken konular değil ama :) bu denişikmiş olabiler :)

    YanıtlaSil