Bu Dünya Bir Penceredir, Her Gelen Baktı Geçti - Huzursuzluk


Okuduğum her kitabında daha da çok severim Zülfü Livaneli ' yi. Mutluluk'ta , Son Ada'da , Kardeşimin Hikayesi'nde , Seranad'da çok şahane insan hikayeleri vardır.  İnce ince işlediği konularda insanın kalbine dokunan bir tarzı var bence yazarın. Ama Huzursuzluk öyle bir kitap ki, kalbe dokunmuyor o kalbi oyuyor, binlerce çivi çakıyor sanki. Öylesine acı, öylesine gerçek, öylesine yakıcı... 





Geçtiğimiz yılın başında çıktığından beri beklettiğim, okumaya kıyamadığım Huzursuzluk 'u  bir günde okudum bitirdim ama romanın içinden çıkamadım, Mardin topraklarında kayboldum sanki. O insanların acılarını azaltmak için hiç bir şey yapamıyor olmanın ıstırabı ile gerçekten kahroldum. 

Gazeteci İbrahim, Amerika 'da bıçaklanarak öldürülen çocukluk arkadaşı Hüseyin'in hem cenazesine katılmak, hem de neden oldu bunlar sorusunun cevabını bulmak üzere memleketi Mardin' e gider. Burada duydukları , büyük şehirlerde yaşayan plaza hayatı insanın kolay kaldırabileceği şeyler değildir. IŞID zulmünden kaçan Ezidiler' in yaşadıklarını dinlerken kahrolur, insanlığından utanır.

Gerçekten kelimenin tam anlamıyla yapılan bu zulmü, Suriye sınırından ülkemize giren mültecilerin dramını, çadır kentlerdeki sefalet ve merhamet dediğimiz şeyin karşımızdakine verdiği acıyı öğrenir İbrahim;  Meleknaz' ın en yakın arkadaşı Zilan'dan... 

Meleknaz; arkadaşı Hüseyin'in aşık olduğu uğruna ailesinden ve nişanlısından vazgeçtiği Ezidi genç kızdır ve çektiği acılardan sonra  iki gözü de görmeyen kız çocuğuyla birlikte ortalarda yoktur, İbrahim onu bulup görüşemezse kendi içindeki huzursuzluk son bulmayacaktır. Bu yüzden Mardin'de hem Ezidiler hem de öldürülen arkadaşının ailesi ile uzun konuşmalar yapar. Gündüz yaptığı bu konuşmaları gece otelde iç sesiyle, rüyalarıyla harmanlar.

Muhteşem bir kitap gerçekten, biz elimizde kahveler ile 'ne olacak bu dünyanın hali' derken korkunç acılar yaşandığı gerçeğini unutuyoruz hemde bizim coğrafyamızda, sınırımızın öte yanında. Başka ülkelerin çıkarları yüzünden acı çekenler olduğunu biliyor ama bu gerçek - tabiri caizse- gözümüze sokulmayınca çok önemsemiyoruz galiba.

Mutlaka ama mutlaka okunmalı Huzursuzluk , bittiği an içinizi çok derin bir hüzün kaplasa da...

İyi Pazarlar
Sevim

24 Yorumlar

  1. Livaneli gerçekten insanları tanımış bir yazar bu kitabını da okumayı çok istiyordum sen de yazınca daha bir heveslendim. :)

    www.birsenle.com

    YanıtlaSil
  2. Cok okunacak kitabim var şu sıralar bitmeden almayacağım dedim ama listeme ekliyorum bunu da. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bende öyle yapıyorum ama almadan da duramıyorum

      Sil
  3. Çok merak ettim yazdıklarından sonra okumak isterim.
    Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ben hemen hemen hepsini okudum sanırım. Çok akıcı bir üslubu var

    YanıtlaSil
  5. meleknaz ne güzel isimmiş. hiç okumadığım bir yazar. çok iyi roman diyon, aklımda olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa Livaneli okumamış olmana şaşırdım... Bir kitabı ile mutlaka tanış

      Sil
  6. Ben de son adayı okumuştum ve bayılmıştım. Yazarın dili gerçekten çok güzel. Bu kitapta var evde okumaya başlamalıyım hemen 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu etmeyecek okudukların ama çok beğeneceksin

      Sil
  7. Yine harika yazmışsın. Kitap, okuma listeme girdi bile.

    YanıtlaSil
  8. Yazarın dilini seviyorum. Bu kitabı da güzeldi. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Ayyy ben bu kitabı alalı uzun zaman oldu ancak halen daha okuyamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bekletme bence vakti geldi
      Yeni kitap çıktı çünkü

      Sil
  10. heey baksana yaaa, sen melonika, melissa akpınar ile görüşüyordun değil mii, 20 temmuzda bana bir mesaj yazmış, feysten, ama benim hesabım değil, benim için açılan bir deep reklam sayfasına yazmış herhaldee, benden yardım istemiş, şimdi öğrendim, ama blogunu da kapatmış ama, ona söylesene, bana instadan yazabilir, veya twitterdan, ya da blogunu kapatsa da blog mailinden bloguma yorum yapabilir, olmazsa da wb sitem var ya, ordan mail atabilir, benden ne konuda yardım istedi bilemedim tabii. neden blogunu kapattı onu da bilemedim. ona bu notumu iletseneee, veya söle senin blogundan bu notumu okuyuversin işte. selam söyle onaaa :) açsın blogunu yine üzmesin bizi :)

    YanıtlaSil
  11. Merak ettiğim kitaplardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap Handan. Dünyadaki bunca acıya lanet ediyorsun

      Sil
  12. Henüz okumadan, yazmasam da benim için Dünya Kupası miminin şampiyonu belli oldu, bir an önce elime almak istiyorum bu kitabı. Çok teşekkürler Sevim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok anlamlı bir klasik sene sonu en sevdiklerimde de muhtemelen zirvede olacak çok çok beğendim

      Sil
  13. Ele aldığı konu çok üzücü, insanı kahrediyor ama ben yazardan daha etkileyici bir kitap beklediğim için Huzursuzluk'u çok beğenememiştim. Sanki kitap biraz aceleye gelmiş gibi. Daha uzun ve detaylı yazsa unutulmaz bir kitap olabilirmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki İbrahim ile Meleknazı daha uzun anlatabilirdi ama o kadar acıyı okumayı yüreğim kaldırır mıydı bilmiyorum

      Sil