Hiçlik Üzerine - Babalar ve Oğullar

Google'da Babalar ve Oğullar yazıp arama yaparsanız eğer Nihlizm, Nihlist kavramları çıkıyor sürekli karşınıza, o yüzden romandan bahsetmeden önce çok kısaca bu iki kavramdan bahsedeyim ki,  baş karakterimiz hakkında daha çok fikriniz olsun. Çünkü ben de bu romana kadar duyduğum bu iki kelime hakkında derin bir bilgiye sahip değildim.

Nihlizim; hiçlik, yokluk demek. Tanrının varlığından dine, irade özgürlüğünden bilginin imkanlarına, tıptan , aşka, devlet otoritesinden ahlaka  her şeyi yok saymak , reddetmek demek. Bu görüş her şeye şüpheyle yaklaşıp, her çeşit bilgi imkanını da reddeder. Rusya'da 19, yüzyılda ortaya çıkmış bu aklım. Nihlistler de bu akımın savunucuları...




Turgenyev'in Rusya'da aşırı tepkiler alıp, ülkeden gitmesine sebep olan Babalar ve Oğullar romanında da bu felsefeye inanan, bu uğurda herkesle çatışmaya girecek kadar gözü pek bir karakter var Bazarov. 

Arkadaşı ve aslında öğrencisi olan Arkadiy' nin evine konuk olarak giden tıp doktoru Bazarov; burada Arkadiy'nin babası ve amcası ile sert tartışmalara girer, Rus aristokratlarını da, Rus Köylülerini de hem aşağılar, hem de çok ağır bir dille eleştirir. Arkadiy ise Bazarov'a hayrandır ve onun etkisi altındadır. Söylediği her şeye katılmakta ama bir yandan da ailesinin de eleştirilmesine içerlemektedir. 

Bir kaç günlüğüne gittikleri şehir de tanıştıkları Bayan Anna Sergeyvna ve kız kadeşi Katya , hiç bir şeye inanmadıklarını söyleyen bu iki gencin hayatı sorgulamasına neden olur. Bir süre sonra anne ve babasının evine giden Bazarov burada köy doktoru babası ile birlikte tıbbi araştırmalar yapar.

 Gerçekten aşk, sevgi, bağlılık gibi kavramlar var mı ? Bazarov sonuna kadar Nihlizm'i savunacak mı ? yoksa aşk uğruna her şeyi unutacak mı ? soruları kafanızda kalarak okuyacaksınız bu romanı...

Yapılan aşk itirafları, iki erkek arasındaki önce hayranlık sonra kıskançlık hisleri romanı okuduğum süre boyunca Nihlizm denen bir şey olmadığını hissettirdi bana.  Bu tabi ki benim görüşüm ama ben aileye, toplumsal değerlere, aşka , arkadaşlığa inanmadan geçen bir ömrün ziyan olduğunu düşünen biriyim. Bazarov sadece kendini düşünen, hatta daha doğru bir tabirle dünyanın kendi etrafında döndüğüne inanan biri..

 Daha önce ki yorumlarımda yazmıştım, bir roman okurken karakteri seversem kitabı daha çok seviyorum diye, bu kadar kötü özellikleri olmasına rağmen sevdim ben Bazarov'u ... Belki de biraz acıdım bilemiyorum.

Babalar ve Oğullar benim gibi klasik severlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan. Gülümsettiği yerlerde, insanı hüzünlendiren bir roman... Okuyun derim ben ...

Yorumu bitirmeden bir de Rus Edebiyatı dedikosudu vereyim ;Tolstoy ve Turgenyev birbirlerini 17 yıl boyunca düelloya davet etmiş ama bu olay asla gerçekleşmemiş, ama bu iki büyük yazar hep kavgalı olmuşlardır. Ayrıca Turgenyev tüm parasını kumarda kaybeden Dostoyevski'ye ciddi miktarlarda borç vermiş ve bunu asla geri alamamıştır. (Tüm bunlara rağmen ben Rus Edebiyatında Dostoyevski'cilerndenim)
Kitap ile ilgili Podcast yayınımı dinlemek istersenizTık Tık


Sevgiler

Sevim



26 Yorumlar

  1. Rus edebiyatınin yeri bende ayri olsa da uzun betimlemeler arasında bazen olayı unutturuyor uçsuz bucaksız bir bahçede çıkış için koşarken kapıya ulaşamamak gibi hissettiriyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok beğendim tabirini.. Evet aynen öyle .. Ha bazen bu kadarı çevirmen mi yapıyor diye de düşünmüyor değilim

      Sil
  2. Çok güzel bir paylaşımdı SevkoZ'cuğum. Büyük bir keyifle okudum yine. Bizim tasavvuf anlayışımıza göre ise daha çok tevazu ile ilişkilendirilen bambaşka bir şeydir "hiçlik" kavramı. Bugün fıkra modundayım sanki biraz. O yüzden paylaşımına "Hiçlik Makamı" ile ilgili bir Nasreddin Hoca fıkrası ile renk katmak istedim.
    Nasrettin Hoca'ya sormuşlar:
    -Kimsin?
    "Hiç" demiş Hoca, "Hiç kimseyim."
    Dudak büküp önemsemediklerini görünce, bu defa Hoca sormuş:
    - Sen kimsin?
    "Mutasarrıf" demiş adam kabara kabara.
    "Sonra ne olacaksın?" diye sormuş gene Nasrettin Hoca.
    - Herhalde vali olurum
    - Daha sonra?
    - Vezir
    - Daha daha sonra ne olacaksın?
    - Bir ihtimal sadrazam olabilirim.
    - Peki, ondan sonra?"
    Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş: "Hiç."
    - Daha niye kabarıyorsun be adam! Ben şimdiden, senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: "Hiçlik makamında!"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke Ruslar o tarihte böyle bakabilseymiş olaya, ama Bazarov o kadar hiç bir şeye inanmıyor ki tıp doktoru olduğu halde tıbba bile..

      Sil
  3. Selam.
    Geçen sene okumuş ama bir türlü sevmemiştim romanı. Ki bende severim Rus Edebiyatını. Evet bu kitap iyi klasikler arasında, yalnız çok abartıldığını düşünüyorum naçizane.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bazen oluyor bir kitap insanı sarmıyor, çekmiyor binlerce milyonlarca beğenen olduğu halde ne bu şimdi diyor insan... Ama Bazarov u sevdim ben

      Sil
    2. Aynen Sevkoz. Bu kitap beni sarmasa da, tema olarak içinde ki felsefi bakış açları olarak iyiydi

      Sil
  4. Bir de okuduğum kitapları hatırlasaydım :( Sevdiğimi hatırlıyorum bir tek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah işte ben de tam bu nedenle blog açtım.. Unutunca bakıyorum

      Sil
  5. Bence aşk, sevgi ve dostluk kavramları her koşulda kabul ettirir kendini. Her şeyi reddetmek insan doğasına uygun değil, doğada olmayan fikir ve davranışlar devam ettiremezler varlıklarını. Rus edebiyatı radikal hissettirir. Ya çok sevilir ya da hiç sevilmez. Ben sevenlerdenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rus Edebiyatı muhteşem bir okyanus.. Derin, çözmek kolay iş değil

      Sil
  6. Nihlizim düşüncesi ile yaşayamayacağımı hissettim kitap yorumunu okurken. Ama kitaba ve karaktere karşı bir merek da uyanmadı değil. Okumamıştım bu kitabı. İlk fırsatta değerlendireceğim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de asla nihlist olamam Bazarov da bunalımda zaten :)

      Sil
  7. Aklıma Kadir İnanır'ın dizisi geldi baba ve oğulları diye .Güzel bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm isim benzerliği muhtemelen. Çünkü burada baba oğul ilişkisi çok derin anlatılmamıştı

      Sil
  8. Babalar ve oğulları yazarından daha çok beğenirim. Klasiklerde en çok rus edebiyatı ilgimi çeker. Dostoyevski ve Tolstoy arasında seçim yapamam. Emek verilmiş kitap yorumun için teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Turgenyevin başka eserini okumadım henüz. Ama neden bilmem Dostoyevski bir başka

      Sil
  9. Hasan Ali Yücel klasiklerini tamamlamak ve okumak istediğimden zaten listemde olan bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazılarında çeviri zorlasa da yine de en iyi seri

      Sil
  10. Okumuştum bu kitabı. Klasikler bazen zorlayabiliyor. Dönemin farklılıkları malum. Yine de okunmalı bence

    YanıtlaSil
  11. çok sevdiğim bir roman buuuu :) bense tolstoycuyuum :)

    YanıtlaSil
  12. Kaslikleri okumayı bende istiyorum. İnşallah sırasıyla okuyacağım. Bu arada hikaye yarım kaldı demişsin ama 12.bölüm yayında. Bir bak istersen :)

    YanıtlaSil
  13. Okumak istediğim klasiklerden. Turgenyev'i daha önce okumadım. Ben Rus edebiyatçılarından Tolstoycuyum :-)

    YanıtlaSil