Doğruluğa dayanmayan hiç bir şey uzun ömürlü olamaz...


Jack London denilince aklınıza ; Martin Eden, Beyaz Diş, Demir Ökçe , Vahşetin Çağrısı geliyor biliyorum.  Ben içlerinde sadece Martin Eden okudum. Çevirisi nedeniyle çok hayran olmasam da, London 'un Amerikan Edebiyatının en önemli kalemlerinden olduğunu biliyorum. Raflarda Suikast Bürosu  ismini görünce çok şaşırdım. London'un kitapları arasında hiç duymamıştım. Ve işin aslı böyle sağlam bir gerilim kitabı da hiç beklemiyordum. 

Yaşamı boyunca intihal suçlamalarıyla çok karşılaşan London'un bu kitabın taslak halini de Sinclair Lewis'ten aldığı, ve 27.000yazıp kitabı tamamlamadan bıraktığı ve  Robert Fish'in tamamladığı not olarak en başta yazıyor.  Bu kadar önemli bir yazarın taslak halinde öyküler aldığını okuyunca küçük çaplı bir şok yaşadım aslında.






Suikast Bürosu adından da anlaşılacağı üzere, öldürmek üzerine kurulu bir şirkettir. Müşteri gelir öldürtmek istediği kişiyi , şirket kurucusu İvan Dragomiloff'a söyler ve parada anlaşırlar , ölüm gerçekleşir. Ancak bu büronun kendince bir etik anlayışı vardır. Öldürülmesi istenen kişinin ölümünün gerekli olması. Bu kişinin topluma zarar vermesi, suç işlemiş olması (hırsızlık, rüşvet tecavüz v.b ) kötü bir insan olması gibi . Ve emir verildiği andan sonra asla  geri alınamaz. Şirket aldığı işi mutlaka tamamlar. Bir yıl içinde başarılı olamaz ise aldıkları parayı faizi ile birlikte kendilerine işi veren müşteriye öderler. İşin en can alıcı noktası bu infazcıların sıra dışı ,entelektüel, dil bilimciler, profesörler, kimyagerlerden oluşması 

 Yeğeni Grunya dışında kimsesi olmayan Dragomillof'a bir gün gelen müşteri öyle bir ismin öldürülmesini ister ki; bu istek bir yıl içinde herkesin hayatını alt üst eder... Ölüm gerçekleşse de gerçekleşmese de büro artık tehlike altındadır.

Taslağı başkasına ait de olsa, son 60 sayfayı başkası da yazsa bence Jack London un muhteşem eseri Suikast Bürosu . Kitabı okurken sürekli ne olacağını düşünüyorsunuz, akıl yürütüyorsunuz . İnfazcıların kendi aralarında yaptıkları etik tartışmaları bazen uzamış gibi gelse de ben çok beğenerek okudum.  Çok keyif aldım. Kaçma kovalama, öldürme ,planlar ve her ne olursa olsun kafalarındaki etik değer uğruna verdikleri sözden dönmemeleri , okurken  insanı düşündürüyor, sorgulatıyor. Böyle bir büro olabilir mi böylesine yekin kişiler öldürebilir mi ? diye merak ettiriyor.

Çok içtenlikle okumanızı tavsiye ederim. 
Keyif alacaksınız.

Sevgiler
Sevim.



30 Yorumlar

  1. Bu sıra gerilim kitaplarına takmış durumdayım. Listeme ekledim canım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Gerilim kitaplarını severim. Bunu da listeme alayım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişman olamayacağınızı düşünüyorum

      Sil
  3. Ne prensipli bi büroymuş böyle. İlgi çekici bir kitap gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç gerçekten... Etik kuralları hiç yıkılmıyor

      Sil
  4. Konusu ne güzelmiş, ilk fırsatta okuyayım ben bunu.

    YanıtlaSil
  5. Bende sadece Beyaz Diş'î biliyordum. Bu kitaba mutlaka bakacağım.

    YanıtlaSil
  6. Bu aralar gerilim pek okuyamasam da ilerleyen zamanlarda değerlendirebilirim belki. Teşekkürler tanıtım için.:)

    YanıtlaSil
  7. Jack Landon'dan sırada bekleyen kitabım Martin Eden. Suikast Bürosu'nu bu kitaptan sonra, okunacaklar listesine ekledim.
    Suikast Bürosu, kendilerini Martin Eden'in gerisine bıraktığı duyarlarsa beni öldürmezler değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla prensiplerine çok bağlılar... Söz verdiniz madem bu yıl içinde okursanız sanırım affederler ama sözünüzü tutmazsanız bilemem :)

      Sil
  8. Sürekli ne olacağını merak ettiğim kitaplar en sevdiklerim bunu da merakla okuyacağım sanırım :)

    Bu arada yeni keşfettim bloğunu takibe aldım seni de beklerim.

    birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim yeni bir arkadaş kazandığıma hemen geliyorum

      Sil
  9. Jack London çok sevdiğim bir yazar olmasına rağmen bu kitabını nasıl atlamışım dedim kendi kendime. Paylaşımınız için teşekkürler,Suikast Bürosu'nu okunacaklar listeme ekliyorum sayenizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitapçı rafında görene kadar ismini bile hiç duymamıştım. Çok şaşırdım görünce..

      Sil
    2. Sanırım yazarların ünlü kitapları çok ön planda olduğundan diğerlerini kaçırıyoruz. Dostoyevski'nin mesela "Ölüler Evinden Anılar" kitabıda pek bilinmez. Birçok kitapçı raflarında göremedim nedense. Ciddi kitap okuyanların sizin gibi böyle göz ardı edilmiş eserleri ön plana çıkarmasını takdirle destekliyorum.

      Sil
    3. Aa bende Dostoyevski nin bu eserini hiç duymadım en kısa zamanda alacağım çok teşekkür ederim

      Sil
  10. Gerilim kitaplarını, sonu belirsiz kitapları çok severim! konusu da gerçekten güzelmiş. Daha önce okumadım ama bir yerden tanıdık geldi. Acaba filmi mi çekildi?.. Hatırlayamadım şimdi..

    Öneri için çok teşekkür ederim, alışveriş listeme ekleyim de unutmayım :)

    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi genç ve ışıl ışıl bir kitap severe çok uygun bence

      Sil
  11. kitabı duymadım ben de ivit ama kitabın dedikodusunu sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok acaip çoookk koca koca profesörler çatır çatır insan öldürüyor etik buldukları için 😀

      Sil
  12. Çok ilgi çekici bir kitap. Hem suç var, hem de insanlığı bir zararlıdan temizlemek, Meslek etiğinin ön planda olması şirkete bir değer katmış, ayrıca sözlerinde durmaları aksi halde ceza veren şirketin kendine de ceza verip tazminat ödemesi. Alt üst edecek kararı merak ettim, tahminlerim var, bakalım okuyunca tahminlerim gerçekle ne kadar örtüşecek. Not edildi, listeye alındı efendim, teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku gerçekten Mehmet çok değişik bir anlayıs var .. Ben seveceğini düşünüyorum

      Sil
  13. sürükleyici kitapları çok severim, taslak halinde alınması ve başka bir yazarın tamamlaması da çok ilginç geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde Jack London un taslak olarak alması çok acayip çok

      Sil
  14. Jack London'dan Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı'nı okudum. Yazar iki kitabıyla beni tavlamayı başardı :-) Şimdi bütün kitaplarını okumak istiyorum. bunu da listeme ekleyeyim. Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil