Neden Olmadı ki?

Bir haftadır yazı girmeyince hem sizi, hem yazmayı çok özlediğimi hissettim. 1 yıldan fazla süredir okuduğum  kitapların bana hissetirdiklerini yazıyorum ama bu son bir haftadır dikkatim biraz dağınık olunca bir türlü elimdeki kitabı bitiremedim. Bu yüzden de bloga yazmaya başladığımdan bu yana başlayıp tamamlayamadığım, beni içine almayan yada tamamlasam da sevmediğim kitapları yazmak istedim.

Hepsi birbirinden değerli eserler aslında. Sanırım benim için uygun zaman olmadığı için anlaşamadım kendileriyle :)

Sizlerden ricam içlerinde okuduklarınız varsa neler düşündüğünüzü yazabilir misiniz? En azından nerede hata yaptım, neden anlayamadım diye düşünür yeniden elime alırım. Yarım kitabım olmasını sevmiyorum çünkü...

Onbir Dakika- Paulu Coelho 
Genç bir hayat kadını Maria ve onun hayata bakışı... Anlayamadığım , okumak için zorlansam da en fazla 70 sayfa okuyanildiğim bir kitap.

Zorba- Kazancakis

Bir çok kişi, bir kitap okudum hayatım değişti diyor bu klasik için ben ise kadınlara karşı yaklaşımını cinsyetçi, kadınları sadece seks objesi olarak gören bir kitap olarak gördüğüm için yarısına kadar gelebilmek için çok zorlasam da maalesef tamamlayamadım.

Sineklerin Tanrısı- William Golding

Ne yazık ki anlayamadığım bir kitap oldu. Karaketerlerin iyi ve kötüyü temsil ettiğini söylemiş pek çok yorum ama ben bu kısmı çözmemediğim için , fantastik boyut beni içine alamadı.

Mrs Dalloway - Virginia Woolf

Aşırı durağan olduğu için ve bütün roman tek bir günü anlattığı için ilerleyemedim. Olduğum yerde saydım. Çok okumak istediğim bir roman olduğu halde yarımlar arasında kaldı.

Aşka Şeytan- Karışır Hande Altaylı

Sonuna kadar okudum ama hiç sevmedim. Kitaptaki kahramanlar o kadar uçta, o kadar garip bir hayat yaşıyorlar ki, saçma bulduğumuz televizyon dizisi senaryolarına benzemiş. Sevgiye, arkadaşlığa , dostluğa, aşka , cinselliğe bakışı çiğ bir roman gibi geldi bana

Puslu Kıtalar Atlası -İhsan Oktay Anar

Osmanlıca, yada eskiden dilimizde olan kelimeleri çok sevsem de , bu kadar yoğun olması ve elimde sürekli sözlük kelime anlamına bakmak beni romandan koparttı. En çok okumak ve yorumlamak istediğim kitaplardan aslında...

Sardalye Sokağı- John Steinbeck

Roman boyunca birşey olmuyor gibi olması nedeniyle ilerleyemedim .  Çok yakın zamanda başladım ama yarımlar arasına eklendi

Son zamanlarda yarım kalan kitaplığımın raflarından bana göz kırpanları paylaştım sizinle.

Şimdi yorumlarınızı bekliyorum. Nasıl bir yanılgıya düştüm bu eserlerde?

Sevgiler
Sevim





30 Yorumlar

  1. Sineklerin Tanrısı kitabının filmini izleyin derim. Belki öyle kitabı okumak daha kolay olabilir. Puslu kıtalar atlası biraz dikkatli okunmayınca kopukluk yaşanabilir.Ama ikisi de güzel kitaplar bence. Zamanı gelince kitaplar size açacaktır kendini. Sevgiyle kalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ok filmi izleyip deneyeyim o zaman..
      Puslu Kıtaları mutlaka okuyacağım çok merak ettiğim bir kitap çünkü

      Sil
  2. Sineklerin Tanrısı, ilk başlarda biraz sıkıcı ama ilerleyen sayfalarda açılıyor. Kafan rahat olduğunda tekrar dene bence :)

    YanıtlaSil
  3. Mrs. Doloway'i dün bitirdim.yakinda yazacagim. Durağan gibi gelebilir ama aslinda Woolf cok guzel elestiri ve bakis acilari getiriyor kadina ve hayata -olume dair. Biraz dolasik bir cumle yapisi kullanmis ama alameti farikasi o da. Zamanlama meselesi hep bunlar:) puslu k. a ise bir sey anlatmayan sadece guzel bir anlatim sunan bir roman. Sozluksuz okumayi denerseniz daha tadina varirsiniz. Sineklerin Tanrisi simdi elimdeydi.uyuyakalmisim:) ustteki yorumu dikkate alarak ileri sayfalara atlamayi dusunuyorum:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalloway in yorumunu bekliyorum o zaman senden .
      Sineklerde de önce filmin birazını seyredeyim bari dedim 😀

      Sil
  4. Puslu Kıtalar Atlasını okumuştum. Eski kelimelerin anlamlarına hiç bakmadım okurken. Akışa göre anlam çıkarmaya çalıştım. Bir de kitapta olaylar çok hızlı değişiyor, buna da takılmamak gerek. Ya buraya nerden geldik, konu nasıl bağlandı diye düşünmeden okumak gerek :)

    YanıtlaSil
  5. Hiç birini okumamışım ama sineklerin tanrısı benim de okuma listemdeydi. Şimdi kafamda deli sorular oluştu. N'apsam ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben mutlaka bir kez daha okumak istiyorum ama yine anlamamaktan korkuyorum

      Sil
  6. Sineklerin Tanrısı'nı zar zor bitirebilmiş biri olarak kitaptan hiç bir şey anlamadım. Herkese hitap eden bir kitap olmadığını düşünmeye başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yine bitirmişsiniz.. Ben başaramadım..

      Sil

  7. Israrla Zorba;ama oldukça ısrarla ve ağır ağır;imbik öyle süzülmeli ki;şırıltı sesi dahi duyulmamalı. Kazancakis'in ne büyük bir İNSAN olduğunun anıtsal duruşu...Yine tartışırız ilerleyen zamanlarda;bu bir yapıt;kendini evrene,insanlığa adamış bir adamın güzel eseri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sizin gibi düşünen çok bence de özel bir eser sanırım benim için uygun zaman değildi

      Sil
  8. Benimde okurken yarım bıraktıklarım oluyor. Okurken içime öküz oturmuş gibi olanlar var. Öyle olunca bırakıyorum mecburen. Nefes alamadıktan sonra kitap okumak zevk değil eziyet oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçime öküz oturmuş gibi ayyy bayıldım Tabirine

      Sil
  9. Okumadığım için yorum yapamam ama bazen bazı hikayeler içine işlemiyor,seni o konuya dahil edemiyor..Ve zoraki bir okuma oluyor o zamanda..Ara ara bazı kitapları bir an önce bitse diye okuduğum oluyor benim de ama okuyorum ve bitiyor sadece...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zoraki okuyunca da morali bozuluyor insanın

      Sil
  10. Onbir Dakika'yı çok sevmiştim hatta yazardan toplamda 4 kitap okudum ama içlerinde en sevdiğimde odur. Mrs. Dalloway'i ben de sevmemiştim (bloguma bakabilirsiniz). Puslu Kıtalar Atlası'nı sevmiştim Osmanlıca kısmi bana iyi gelmişti. Diğerlerini okumadım ama Zorba'yı okumayı düşünüyorum. Bendeki durumlar böyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrs Dallowayi sizin blogdan okuyayım o zaman
      Teşekkürler

      Sil
  11. Bazen bazı kitaplar o anki ruh haline hitap etmiyor. Bu kitaplarda ağır eserler. Daha sakin bir zamanda okursanız keyif alacağınızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Bahsi geçen tüm kitaplarda aynı hislere kapıldım seninle. Sineklerin Tanrısı'nı bitirmiş ve anlamış olmama rağmen kurgusu gerçekten beni tatmin etmedi. Herkese farklı hisler uyandırmış elbette, ancak bana biraz zorlama bir fantastik geldi akışı... Sevmedim pek.

    Virginia Woolf'un tüm kitaplarına dikkat et, hep aynı akış. Ağır, durağan, yavaş, yoğun, yorucu ve bir hayli yüklü. İç dünyasının etkisi büyük zannediyorum ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim fantastik tarzı çok sevmememden kaynaklandı sanırım..
      Woolf çok okumak istiyorum ama tekrar denemeye korkuyorum sanki

      Sil
  13. zorba'nın filmini mutlaka izle, anthony quinn, sinemanın en iyilerinden bu film :) hayatı dolu yaşayan bir adam işte. o kadar güzel film ki :) coelho kitabını okumadım, sineklerin tanrısı, hayvan çiftliği gibi, biraz simgesel yani, ama önemli tabi, ama sevmemek normal yaa :) ben de otomatik portakaldan hiç hoşlanmam mesela :) daloway da önemli tabii, vircinya bütün kitapları iyi, onun da hours filmini izle mutlaka :) ama sıkılmak normal vircinyada, hande altaylı hiç duymadım bilmiyom, puslu kıtalar da önemli, ihsan oktay anar felsefe hocası, pek sevilen biri, izmirde yaşıyor, istanbulu görmeden istanbulu yazıyo, ama sevmemek normal tabii, steinbeck, süper süper tabii, gazap üzümleri inanılmaz roman yaa, filmi de çok çok iyi, hımm, belki baskısı çevirisi kötüydü, hımm bak bunların arasında, bu listede yaniii, steinbeck ayrı, diğerlerini kabul ediyom ama steinbeck sevmelisin bana neeeee :) ingilizce okudum ben türkçe çevirisine de bi bakmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fareler ve İnsanlar İnci 10 numara 5 yıldız ama Sardalye Sokağı olmadı... Dükkanda bıraktım ama eve götürmedim ki gaza gelirsem elimin altında olsun diye😀

      Sil
  14. Zorba beni etkilemişti ama taaa lise yıllarımda okumuştum. Gazap Üzümlerini oku gerçekten .

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Steinbeck seviyorum zaten elimde bir tane Gazap Üzümleri var ama çok iyi bir yayın evi değil bir bakayım ona olmazsa alacağım. Mutlaka okumak istiyorum

      Sil
    2. Ben Remzi kitabevi yayınlarından okudum.Çevirisi fena değildi.

      Sil
    3. 1 2 gün oldu gazap üzümleri biteli ehh diyelim çeviri için ama kitap muhteşem

      Sil