İmkansız Aşk


Sanatın her dalında, kavuşamayan aşıklara dair sayısız eser yapılmış, bir çok kişi de aşkın zaten kavuşamama durumu olduğunu söylemiştir. Umutsuz bir aşkın baş kahramanı Werther ise tüm dünyada saygı ve üzüntü ile hatırlanmış hep. Goethe'nin 25 yaşındayken yazdığı bu eser bir çok ülkede intiharlara sebep olduğu için uzun yıllar yasaklanmış. Çünkü öykü boyunca yazar çeşitli gerekçelerle intiharı tek çözüm olarak göstermeyi başarmış. Bir çok çevre yazarın kendi karşılıksız , imkansız aşkı için ölmek istediğini ama bunu başaramayınca da bu kitabı yazıp kahramana bunu yaptırdığını söylemekte.




Werther evinden uzakta doğa ile baş başa, çalışmadan mutlu bir hayat yaşamakta ve en yakın dostu Wilhelm' e mektuplar yazarak geçirdiği güzel günleri anlatmaktadır. Bir gün dans partisinde Lotte ile tanışır ve gördüğü an aşık olur ama bu aşk imkansızdır çünkü Lotte Albert ile nişanlıdır. Uzun süre arkadaşlık içine saklanarak yada sığınarak diye ifade etmem daha doğru bu aşkı İçin için yaşar ama dayanılması zor olan bu durum onu uzaklara kaçırtır.

Bir süre sonra geri gelse de evlenmiş olan arkadaşına olan aşkında hiç bir azalma olmadığı için , bu çifti görmek ona sürekli azap verir . Ve kaçınılmaz sona kendini hazırlar...

Mektup kitap şeklinde olan roman imkansız aşk içinde olan birinin bütün duygularını muhteşem bir şekilde anlatmış. Aşık olduğu halde dokunamamanın zorluğu, arkadaşlık etmenin, birlikte uzun yürüyüşler yapmanın, kitaplar hakkında, müzik hakkında konuşmanın küçük bir öpüşle yada sarılmayla bitmemesinin insan ruhunda açtığı yaraları çok açık bir şekilde göstermiş. Romanı okuyup kapağını kapattığım zaman ben de böyle bir duygu yaşamadan bunları yazmanın imkansız olduğunu düşündüm.

Hayata, ilişkilere dair altı çizilecek çok derin cümleler var. Sadece aşk değil aslında anlatılan bence iyi insan olabilmek için gereken pek çok özelliği de anlatmış büyük yazar.

Romanı okumanız kesinlikle tavsiyemdir. İmkansız aşklar içinse söylenecek pek bir şey yok sanki, sadece arkadaşmış gibi yapmamaya çalışın. Çünkü olmuyor. Sonunda Werther gibi yapmasanız bile, tıpkı onun gibi bu aşka düşmeden önce size harika duygular hissettiren çiçeği, nehri, dağları,ağaçları bir sür sonra anlamsız bulmaya başlayabilirsiniz.

Bu güzel Cumartesi gününe altını çizdiğim bir kaç satır bırakayım
Sevgiler,
Sevim


Keşke insanlar geçip giden şimdiyi yaşamak yerine, geçmişte kalan bir sıkıntının hatıralarını anımsamak için hayal gücünü bu kadar zorlamasalar.

Genç insanların hayatlarının en güzel çağında, bütün sevinçlere alabildiğince çok kucak açabilecekleri zamanda bir kaç güzel günü surat asarak birbirlerine zehir etmeleri ve ancak çok sonradan kaybettikleri şeyin telafisinin olanaksız olduğunu görmeleri canımı sıkar.

Arkadaşların için yapacağın şey onların sevinçlerini ellerinden almamaktan, mutluluklarını onlarla paylaşaşarak arttırmaktan başka bir şey değil.

Tüm kalbim mutlulukla dolup taşsa bile, karşımda kılı kıpırdamadan duran soğuk birini mutlu edemem.





52 Yorumlar

  1. Goethe bana çok melankolik geliyor. Bu kitapta da Gönül Yakınlıkları'nda da aynı şeyi hissetmiştim. Muhtemelen yazıldığı dönemde muhteşem bir eserdi ama ben okuduğumda esere gösterilen ilgiyi abartılı bulmuştum. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu devirde okuyan biri intihar etmez bence de ama o devir işin gerçekten muhteşem çok cesur bir yaklaşım kilise baskısının yoğun olduğu bir devirde intihar en iyi çözüm demek

      Sil
  2. Goethe çok okumak istediğim bir yazar özellikle Faust. Bu sene kararlıyım okuyacağım onu ama bu kitabı da meraktayım :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faust okumaya cesaretim yok nedense:) Bu roman çok içten yazılmış okumaya değer bence

      Sil
  3. Ne güzel anlatmışsın kitabı, şimdi tekrar elime alıp okumak istedim, hatırlatmış oldun bana, belki bu gece biraz karıştırırım sayfalarını..
    Altı çizili cümlelerin de en güzellerini seçmişsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım.. Altı çizili cümleler tam olarak benim hislerim aslında 😀

      Sil
  4. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Kitabı okumamıştım, merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben bitirdiğim zaman tabiki intihar edeyim bari demedim ama :) bir insanın ne kadar derin acı yaşayabileceğini de hissettim

      Sil
  5. Benim en sevdiğim kitaplardandır.Her ne kadar olumsuz sonuçlar doğursada kitap,Geothe'nin aşkın ilk heyacanını tasviri ve umutsuzluğa kapıldığı andan itibaren adım adım depresyona ve en nihayetinde de intihara giden birinin duygularını bu denli canlı tasvir etmesi tarif edilemez bir sanatsallık içeriyor.O depresyon duygularını ancak yaşayan bilir ki ben baş karaktere çok enpati kurabilmiştim böyle bir rahatsızlık geçiren biri olarak.Geothe'nin yazarlığı ve sanaatkarlığı gerçekten muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığım depresyon olmasa da çok benzeri duygular yaşadığım için bende Wertheri iyi anladım ve sevdim. Ve baş karakteri sevdiğim için romanı çok sevdim

      Sil
  6. Hiç elim gitmiyor bu kitaba, aşk acılı kitaplar çekmiyor sanırım. Neyse, bir gün zamanı gelir elbet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk acısından ziyade saplantı durumu..
      Haklısın kitapların bir zamanı var senin ki gelmemiş daha

      Sil
  7. Uzunca bir zaman once okumustum.Güzel, usta işiydi elbet ama Gül hanimin dedigi gibi bugün icin çok etkileyici bir duygudurumu yaratmamişti bende de.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki şu an bunu okuyunca intihar eden olmaz ama o devir için çok çok değerli bence

      Sil
  8. "Tüm kalbim mutlulukla dolup taşsa bile, karşımda kılı kıpırdamadan duran soğuk birini mutlu edemem." şu alıntı ne güzelmiş.
    Genç Werther'in Acıları ile üniversite yıllarımda tanışmıştım. Benim bölümüm iki kısma ayrılmıştı; Fransızcacılar ve Almancacılar. Ben Fransızcacılardandım. Almanca kısmındaki arkadaşlarımıza bu kitap ödev olarak verilmişti. O zamanlar çok melankolik gelmişti bu kitap onlara tabii. Onların konuşmalarından ötürü oldukça merak etsem de bir türlü sırası gelmedi bu kitabı okumanın. Umarım bir gün okuyacağım :)
    Çok güzel bir anlatım olmuş, eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yorum tam da benim hissettiklerimdi bir zamanlar.
      Ama Almancadan okuyabilmek isterdim bende
      Bu yaşta okuyunca melankolik gelmez sanırım:) yorum için de çok teşekkür ederim

      Sil
  9. Çok şeyin altını çizdim bende.. Ortak duygu da buluşunca bir yazarla o kitaba çok bağlanıyorum ben

    YanıtlaSil
  10. ooooo instaya koymuştun, ömenli kitap tabii, ya bunu okuyunca yazıldığı dönemde büssürü insan intihar etmiş yaaaa, ne kötü bişii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce bir dizide duyup şoke olmuştum ben de

      Sil
  11. İnsanları intihara sürüklediğini ilk defa duydum 👍

    YanıtlaSil
  12. Teman hakkında bir kaç şey söylemek isterim. Naçizane gördüklerim. Kahverengi üzerine beyaz okumayı zorlaştırıyor. Sen devamlı yazı giren bir blogsun. Daha iyisini hak ediyorsun. Ayrıca tema okunma oranlarını çok etkiliyor. Bununla devam edeceksen bile telefondan girişler için mobil tema özelliğini devreye sokmalısın bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tabiki değiştirebilirim. Mobil özelliği yok mu? Yada nasıl ekleniyor ki bilmediğim için eklememişimdir. Yardımcı olursan sevinirim

      Sil
    2. Biraz değişikler yaptım müsait olunca bakarsan sevinirim

      Sil
    3. Mobil olmuş. Sende telefonundan gir bak istersen. Şimdi çok rahat okunuyor yazılar. Ayrıca arka plan değişikliği de güzel olmuş. Bilgisayardan da rahat okunuyor. Sen devamlı yazan bir blogsun. Sana katkım olsun istedim.

      Sil
    4. Ha unutmadan. Birde iletişim eklentin yok. Maia adresin olabilir mesela. Ben sana bunu mailden yazacaktım ama bulamadım.

      Sil
    5. Çok teşekkür ederim ben blog kullanmada aktif kullanmada çok yeniyim o yüzden her tür katkı beni mutlu eder. Mail adresimi de eklerim hemen

      Sil
    6. Ne demek. Yazmaya devam 😀

      Sil
  13. Yıllar evvel okumuş ve sevmiştim kitabı. Şimdi çok detay hatırlamıyorum ama dönemine göre iyi bir bakış açısıydı.
    İyi haftalar, selamlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okurken yazıldığı yıla göre de düşünüyorum. Kilisenin ve din adamlarının insan hayatında çok çok etkin olduğu yıllarda bunları yazabilmek çok büyük bir cesaret işi olmalı..
      Sevgiler

      Sil
  14. okuyacağım; ama en güzel aşk zor olandır diyolar ya hani aklıma o geldi, kim demişse halt etmiş, saygılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama mümkün diye birşey varya belki ondan diyorlardır.
      Wertherin aşkı ise imkansız ondan aşkı için savaşamıyor:)

      Sil
    2. savaşamayanlar bok yesin

      Sil
    3. Ay çok güldürdün beni.. Haklısın ama

      Sil
  15. Hasan Ali Yücel klasiklerini tamamlamak istediğimden bu kitapta onların arasında. Bakalım ne zaman almaya sıra gelir bilemiyorum ama almak için ön sıralara taşıyacağım. Teşekkürler şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi zor tabiki ama bende iş bankası Hasan Ali Yücel serisi ve modern klasiklerinin çok büyük çoğunluğunu okumak istiyorum.
      Ayy okunacak ne çok kitap var dimi..
      Ama bunu önlere al bence de incecik zaten
      Sevgilerrr

      Sil
  16. Üniversite yıllarında okumuştum. Pek karamsar bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acılı bir aşk ve ölüm
      E doğal olarak o yıllar için karamsar :)

      Sil
  17. Sayfanızda dolaşınca çoook eskide kalmış, yaşam yolculuğumda zaman zaman karşılaştığım yol arkadaşlarımı gördüm. Çoğunu okuduğumu bile unutmuşum ama burada görünce sanki el salladılar :) Yaşım da belli oldu ama gene de iyi hissettirdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok genç değilim :) iyi hissettirdiğime sevindim sizi

      Sil
  18. Artık imkansız aşklar kalmadı ki. Ya da yok denecek kadar az...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman olmasın ya aşk için üzülmesin kimse :)

      Sil
  19. Gerçekten dram yüklü bir konusu varmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dram hemde cesur bir dram.. Kendinden vazgeçmek kolay bir fikir değil

      Sil
  20. bu kitabı yıllar önce okudum , geçen elime geçti bir daha okuyacağım :D

    YanıtlaSil
  21. Kitabı alma fırsatım olmadı ama anlattıklarınla keşke alsaymışım dedirtti. Yorum için teşekkürler ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence al sakin bir günde otur oku.. Kütüphanende olması gereken bir klasik

      Sil
  22. okumam gereken kitaplardan biri, sorun şu ki listede çok fazla kitap var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bu bizim listeler benim de öyle hiç eksilmiyor

      Sil
    2. Eksilmiyor daha da artıyor neyseki okuma etkinlikleri gaza gelip beraber okuyabildiğimiz etkinlikler :)

      Sil
  23. Bu kitap aklımda ama bir türlü alıp okumadım. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  24. Himm adını hep duyuyorum ama okumadım tabii :D listeye eklendi :)

    YanıtlaSil