Kendine Acımak - Boyalı Peçe


Uzun zamandır okumak istediğim kitaplardan biriydi Boyalı Peçe... Modern klasikleri hep çok severim, çok büyük keyifle okurum yine aynı keyif içinde okudum oldukça etkilendim. 

Somerset Maugham ismini daha önce hiç duymamıştım. Hayatının çok büyük kısmını Fransa'da geçirmiş bir İngiliz yazar. Aslında tıp okumuş ama edebiyat hayatında çok daha ağır basmış.



Boyalı Peçe, Cosmopolitan dergisinde tefrika olarak yayımlanmaya başladığında romandaki kişilerin kendileri olduğunu söyleyen kişiler dergiye dava açmışlar. Bu yüzden de daha bir merakla başladın 230 sayfalık romana. 

Roman kahramanı Kitty ailesi tarafından zengin bir koca bulma umuduyla yetiştirilmiş çok güzel bir genç kızdır. Ancak 25 yaşına gelmiş, hayallerindeki gibi bir talibi olmamıştır. Kız kardeşinin kendinden önce evlenme ihtimali ortaya çıkınca ilk karşısına çıkan Walter ile evlenip Hong Kong 'a yerleşir.

Kısa bir süre sonra da buradaki bir devlet memuru ile kocasını aldatır. Ancak Walter bu ihaneti öğrenince Kitty' e iki seçenek sunar. Ya koleranın kol gezdiği Mei-Tan-Fu ya birlikte gidecekler - ki bu neredeyse ölmek demekti- yada Kitty hemen sevgilisi ile evlenecektir.

İşte roman Kitty'nin seçimini yapıp bunu yaşaması sırasındaki ruh durumunu anlatıyor. Bir erkeğin ; aldatan bir kadının iç dünyasını bu kadar iyi anlatabilmesine hayran kaldım. İnsanın kendini kandırmasının ağırlığını, erkek kadın ilişkilerini,  aşkın anlamı çok güzel yansıtmış Maugham... İnsan aslında ne kadar zayıf okudukça daha iyi anladım. 

Çevirisine de hayran kaldım. Meltem Aydın çok daha okunur kılmış romanı kullandığı cümlelerle... 

Son zamanlarda magazin gündemini meşgul eden aldatma hikayelerinden sonra bir kadının iç çekişmesini okumak çok keyifli oldu.

Okuyunuz seveceksiniz
Sevim 

1 Yorumlar