Seni her zaman ve hala olduğun sıcakkanlı, unutkan, hercai adam olarak seviyorum...


 2 saat gözümü bile kırpmadan , hiç ara vermeden okudum Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu nu ... Bir kaç yıl önce Zweig'in başka bir kitabını büyük bir merakla almış ama kötü çevirisi yüzünden yarım bırakmıştım. Bir daha bu muhteşem yazarın hiç bir kitabını okumam herhalde diye düşünürken kitap, film, dizi, tatil gibi konularda zevkine güvendiğim arkadaşım -Ebru - bana bu romanı  tavsiye etti. Bu kadar etkileyici bir hikaye , bu kadar sarsıcı bir anlatım beklemiyordum galiba. Şu an konuşamıyorum bile.

Bu kitabı diğer blog yazılarımda ki kitaplar gibi anlatmam pek mümkün değil. Öykünün tamamı bir mektup. Bir kadının , aşık olduğu adama yazdığı bir mektup. Kadının adı bile geçmiyor hiç bir yerde. Son anlarında ; çok sevdiği, aşık olduğu adama bir mektup yazıyor kadın. Büyük aşkını anlatıyor tüm detayıyla bu mektupta.




Sana , beni hiç tanımamış olan sana... diye başlıyor mektup. İkinci cümlesi ; çocuğum dün öldü...

Ve bu mektup yazarın tam da doğum gününde eline geçiyor. Kadın ilk tanıdığı anda aşık olduğu yazara hissettiklerini öyle bir dille anlatıyor ki, her sayfada neredeyse bu ancak gerçek hisler olabilir, kurgu olamaz dedim. Bir erkeğin, bir kadının karşılıksız aşkını bu denli anlatabilmesi tek kelime ile muhteşem..

60 yaşında eşi ile birlikte intihar eden Zweig' in hayatı da çarpıcı ayrıntılar ile dolu. Psikolojik çözümlemeleri ile öne çıkan bir yazar.. Neredeyse her satırın altı çizilebilecek güçte. 

Hayatının herhangi bir döneminde karşılıksız aşk yaşayanlara, aşk nedir sorusuna her daim cevap arayanlara, hatta yakınlarında birinin kendisine aşık olduğundan kuşkulanan ama kendisi aşık olmayanlara tavsiyemdir..

Zweig' i tanımak için kesinlikle okuyunuz...

Sevgiler
Sevim



12 Yorumlar

  1. Fazlasıyla sevdiğim bir kitap Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu. Su gibi akıp giden, etkileyici hatta :D Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sevdiğim zweig kitabı bir kere daha paylaşmakta fayda var dedim:)

      Sil
  2. Çok güzel bir takdim olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekürler kitabı okumadıysanız gerçekten tavsiye ederim

      Sil
  3. Satranç kitabıyla tanıdığım ve sevdiğim bir yazar, bu kitabını da not alıyorum...Selam ve Dua ile...

    İnsana davet sitesinde sizleri de görmek isteriz...

    YanıtlaSil
  4. Harika bir tavsiye olmuş tebrik ederim bu konuyu paylaştığınız için.
    Bloguma beklerim : Şiirler Güzelsözler

    YanıtlaSil
  5. Benimde, uzun süre etkisinden çıkamadığım bir öyküydü çok güzel tanıtmışsınız tekrar okumak istedim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bende bir akşam oturup okuyacağım

      Sil
  6. Kitabı yeni sipariş etmiştim.Elime de ulaştı.Böylesi bir yazıya da denk gelmiş oldu.Blogunuzu takibe aldım.Kitabı bende hemen okumak istiyorum

    YanıtlaSil
  7. Harika bir novella... Bir erkek bir kadını bu kadar güzel nasıl anlatır diye şaşırmıştım okuduğumda...

    Bu arada Ağustos ayında okuduğunuz kitapların çoğunu okumuş olmanın mutluluğunu ve şaşkınlığını yaşadım. Acayip mutlu oldum gece gece... :)))

    YanıtlaSil