İnsanoğludur bu hiç belli olmaz...


Tek Kanatlı Bir Kuş, incecik , sıcacık bir öykü, bir roman ve yine Yaşar Kemal... İlle de Yaşar Kemal... Çok seviyorum tarzını.. Anadolu'nun Homeros' u diyorlar ya evet aynen öyle hani karşımda olsa diyorsun O anlatsa insanları ben dinlesem o söylese ben gezsem Toros dağlarında... Dostoyevski nasıl hep Rus halkını, iç dünyalarını anlatırsa Yaşar Kemal'de Anadolu'yu , Anadolu'lu yu anlatıyor... Ama nasıl bir anlatma, nasıl eşsiz bir yorum...






Tek Kanatlı Bir Kuş  Üç günlük, çok zorlu, tıkış tıkış , kokulu bir tren yolculuğunun son noktasında başlıyor.. Posta müdürü Remzi Tavdemir ve güzel karısı Melek; Yokuşlu kasabasına tayin olur. Trenden inerler İstasyon şefi Laz Sadrettin beyin odasında burcu burcu kokan çaylarını içerlerken ; Sadrettin bey "sen " der , " sen Yokuşlu'ya gitme doğru Ankara'ya geri git , dağ kaymış kasabaya kimse yok orada "

 Remzi bey görev bilinci yüksek, kasaba kasaba gezmiş, emekliliği yaklaşmış posta müdürüdür, dinlemez , dengini toplar otobüse binerler,   Yokuşlu'ya gitmek üzere.. Melek hanım, Remzi bey, beyaz Pamuk kedileri ve ceviz sandıkları.





Kasabaya dönen yolda otobüs şöförü indirir onları... Beklemeye başlarlar cevizlerin altına çadır kurup...

Sonra başkaları gelir yanlarına korkusundan kasabaya gidemeyen, gecelerler o tepede.

Kısacık bir roman 72 sayfa ama o kısalıkta Anadolu insanını onun korkularını nasıl güzel anlatmış, bir memurun tayin korkusunu özellikle bir cümle var ki altını çizmek yetmez yaldızlı kalemle boyamak gerekir bence.


Tanışmadan görüşmeden bir insan bir ıssız ada gibidir. Tehlikelerle doludur.......


Anadolu insanını anlatıyor işte bu roman, yemeğini bölüşmesindeki cömertliğini, Anadolu kadınını anlatıyor bu roman hiç tanımadığı bir adama ceviz ağacı altında yolun ortasında kahve pişirmesini,  birlikteliği anlatıyor, tanımadan da yardım istenebileceğini, akıl verilebileceğini...


Yine çok beğendim, O insanlarla o tepede o geceyi onlarla geçirdim... İyi ki bu ülkeden bir Yaşar Kemal geçmiş.

Bu romanın bendeki şarkısı Uzun İnce Bir Yoldayım....




Sevgiyle , kitapla kalın. Boş verin bu akşamki diziyi eve giderken bu kitabı alın başlayıp bitirin güzel uyuyun.

Sevgiler
Sevim

3 Yorumlar

  1. ay ince memed okumuş muyduun. okumadıysan onu da okuuuu :)

    YanıtlaSil
  2. Seriye başladım ilk iki tamamdır üç ve dört kaldı

    YanıtlaSil
  3. Tek Kanatlı Bir Kuş mutlaka okunması gereken Yaşar Kemal kitaplarından

    YanıtlaSil